A civilek védelme a legfontosabb

170 napja, hogy február 24-én Oroszország megsértve az ENSZ Alapokmányát megszállta a független Ukrajnát. A Krím elcsatolásával kezdetét vevő, nyolc éve tartó orosz agresszió legújabb fejezete során a becslések szerint eddig legalább 5400-an haltak és 7500-an sebesültek meg, több mint 6,3 millió ember pedig más európai országokban keresett menedéket.

Az első naptól kezdve a lehető leghatározottabban elítéljük az orosz megszállást és az általuk elkövetett háborús bűncselekményeket, a nemzetközi humanitárius és emberi jogi normák rendszeres megsértését, és követeljük az elkövetők felelősségre vonását.

A háború kezdete óta egyértelmű, hogy az orosz hadsereg rendszeresen és szándékosan támad civil célpontokat, és ezzel rengeteg ember halálát és sérülését okozza. Válogatás nélküli támadások, betiltott fegyverekkel lebombázott lakóépületek, iskolák, óvodák kórházak, tárgyalás nélküli kivégzések, szexuális erőszak és kínzás, ezek február óta az Ukrajnában élők mindennapjai. Az ukrán hadsereg egy kegyetlen, embertelen és jogsértő megszállással szemben védekezik. Ezekben a támadásokban ezrével halnak és sérülnek meg civilek, az ő védelmük a nemzetközi jog előírásai szerint a harcoló felek egyik legfontosabb kötelezettsége.

Február óta eddig több mint egy tucat alkalommal tártunk fel és igazoltunk Oroszország által elkövetett háborús bűncselekményeket. Legyen szó a Bucsában, Andrivkában, Zdvizhivkában és Vorzelben elkövetett tömeges kivégzésekről, a több száz civil halálát okozó Harkivra dobott kazettás bombatámadásokról vagy az Irpiny, Mariupol és Kijev elleni támadásokról, vizsgáltuk, dokumentáltuk és nyilvánosságra hoztuk ezeket a jogsértéseket. Bizonyítékainkat a nemzetközi igazságszolgáltatás szervezetei és az ukrán kormány is használja a nyomozásai és az eljárásai során.

Függetlenség, pártatlanság és bizonyítékokra alapozott jelentések, ezek az Amnesty munkájának a sarokkövei. Ez azt is jelenti, nem hallgathatjuk el, hogy az ukrán hadsereg civileket sodort veszélybe azzal, hogy a több esetben a frontvonaltól kilométerekre, nem városi harcok során, az ott élők figyelmeztetése és biztonságba helyezése nélkül végzett katonai műveleteket vagy tartott fenn elhagyott iskolákban, kórházakban és lakóépületekben, illetve azok közelében katonai állásokat.

Ezek természetesen semmilyen módon nem igazolják az orosz hadsereg által elkövetett fosztogatásokat, válogatás nélküli bombázásokat, az emberek megerőszakolását vagy kivégzését, ahogyan az orosz katonák brutális jogsértései sem mentesítik az ukrán katonákat a nemzetközi jog előírásainak betartása alól. Egyenlőségjelet természetesen nem lehet és nem is szabad tenni a jogsértések közé, soha nem is tettünk.

Számunkra a legfontosabb az emberek életének és jogaiknak a védelme. Folytatni fogjuk a jogsértések feltárását és a bizonyítékok gyűjtését, és szólni fogunk, ha civilek kerülnek veszélybe. Jogvédő szervezetként ez nemcsak a munkánk, de a kötelességünk is.

Ha tanár vagy és szeretnél diákjaiddal az Ukrajnában elkövetett jogsértésekről beszélgetni vagy enyhítenéd a háborúval kapcsolatos félelmeiket és szorongásaikat, akkor ez a két óratervünk neked szól.

Fotó: AFP via Getty Images