Mi a gond a jogállamisággal ma Magyarországon? Miért fontos ez az EU-ban?

A jogállamiság az Európai Unió egyik alapértéke, és mint ilyen, alapfeltétele egy ország emberi jogok tiszteletén alapuló működésének. Jogainkat jogállam nélkül nem tudjuk gyakorolni.  

Magyarországgal kapcsolatban 2010 óta egyre gyakrabban merül fel, hogy a jogállam értékei veszélyben vannak. Melyek ezek az értékek? 

  • a pluralitás
  • a sokszínűség
  • az emberi méltóság tisztelete
  • az állam kiszámítható és átlátható működése
  • a hatalom ellenőrzése a bíróságok, szakmai szervezetek és a szabad sajtó által

Magyarország 2018 szeptembere óta az ún. 7. cikk szerinti eljárás alatt áll az EU-ban, ami azt jelenti, hogy a kormány- és államfőkből álló Európai Tanács azt vizsgálja, hogy sérülnek-e Magyarországon a jogállamiság alapértékei.  

Hiszünk abban, hogy a nyilvánosság ereje formálja társadalmakat. A kampányunk célja, hogy konkrét történeteken keresztül mutassuk meg, mit jelent a jogállamiság elvont fogalma, és milyen hatással van a hétköznapjainkra. Ebben hat olyan elhivatott ember segít nekünk, akik egy igazságosabb, befogadóbb, és egyenlőbb Magyarországért dolgoznak különböző területeken.

Szeretnénk megmutatni, hogy Magyarország nem egy reménytelen hely, itt is van összetartás, szolidaritás és igazság. A jogállamiság keretei között mutatjuk be azokat a mindennapi dolgokat, amelyek mindannyiunk jövőjére hatással vannak, mint például az oktatás vagy a vélemény szabadsága. Ezekkel a kérdésekkel azért fontos tisztában lenni, hogy a lehető legjobb döntéseket tudjuk meghozni. Most kell felébrednünk! Most kell cselekednünk!

Mi az a jogállam?

A jogállam olyan állam, ahol a jog uralma érvényesül, a közhatalom a jognak alárendelt, vagyis a hatalmat nyilvános és írott jogszabályok alapján, arra feljogosított szervezetek és személyek gyakorolják.

Én abszolút hiszek a jog erejében.

dr. Diós Erzsébet, nyugalmazott bíró

A jogállam az önkény ellentéte, ahol a hatalommal felruházott emberek sem állnak a jog felett, egy olyan hely, ahol a törvény előtt mindenki egyenlő és a törvények mindenkire egyenlően vonatkoznak.

Jogállamban nincs korlátlan hatalom, mert annak gyakorlását folyamatosan ellenőrzik a független intézmények és az egész társadalom.

A jogállam alapértékei

Minden ember egyenlő, senkit sem érhet hátrányos megkülönböztetés.
Egyetlen jog gyakorlása sem járhat egy másik ember méltóságának sérelmével.
Az emberek ismerik a jogaikat, és kiállnak másokért és magukért.
A hatalmat független és szabad sajtó ellenőrzi, amely hitelesen számol be a történésekről.
Mindenki egyenlő lehetőségeket kap arra, hogy tehetségét kibontakoztathassa.
Az emberek ügyeiben független és pártatlan bíróságok döntenek.

Az alapértékek csak együtt tudják biztosítani, hogy békében és biztonságban éljünk egy olyan országban, ahol mindenki felvállalhatja önmagát, a véleményét és élhet az emberi jogaival.

A jogállam rajtad is múlik, te is kellesz hozzá, ez közös ügyünk!

Lakatosné Jutka

Hajléktalanból aktivista

Porcsin Zsolt

Kérdésekre válaszolni

dr. Diós Erzsébet

Bíróként függetlenül

Máté Dezső

Önazonosan, szabadon

Törley Kata

Tanárként is partner

Török Peti

A mi jövőnkről van szó


Olvass a jogállamról: