Levélíró Maraton

Köszönjük, hogy 2023-ban is támogattátok a Levélíró Maraton szereplőit!

Írjuk felül közösen az igazságtalanságokat a 2024-es kampányban is.

Az Amnesty International Levélíró Maraton kampányának támogatóit a változtatni akarás vágya köti össze – hogy olyan emberek életébe hozzunk reményt, akiknek sérülnek az emberi jogai. Az elmúlt években Zimbabwétől Guatemaláig számtalan országban írtuk felül közösen az igazságtalanságokat – és mint minden évben, veletek együtt most is erre vállalkozunk.  

Az idei kampányban olyan, a világ különböző tájairól származó emberekkel találkozhattok, akiknek a jogait a hatalommal bírók – a kormány, a rendőrség, a nagyvállalatok – megsértették. Habár az élethelyzetek és a tragédiák eltérnek, egy dolog azért mégis közös ezekben a történetekben: a szolidaritás és a közös kiállás nyomán mi is az érintettekkel együtt írjuk őket.  

Csatlakozz hozzánk és a Levélíró Maraton kampányhoz még ma.

Küldj egy szolidaritási üzenetet, írj alá egy petíciót, és mutasd meg a világnak, mekkora ereje van a szavaidnak.  

“Nagyra értékelem mindazt a szeretetet és együttérzést, amit kaptam, és hogy ennyien gondoltak rám. Rengeteget jelent ez nekem.”  

Netsai Marova, zimbabwei aktivista és politikus 

Küldj szolidaritási üzenetet – vagy írj alá egy petíciót!

A petíció aláírása remek módja annak, hogy részt vegyél a kampányban és az emberi jogok tiszteletben tartására szólítsd fel a döntéshozókat. De tudtad, hogy van egy másik módja is annak, hogy csatlakozz hozzánk a Levélíró Maraton alatt?  

Ha Te lennél a kampány egyik szereplője, ha a Te jogaidat sértenék meg, ha úgy éreznéd, egyedül vagy és mindenki lemondott rólad, nem adna reményt egy üzenet, amiben azt írják Neked, hogy igenis számítasz? Hogy szerte a világban odafigyelnek a történetedre? Hogy hisznek benned?  

Pontosan ezt tesszük a Levélíró Maratonban – szolidaritási üzeneteket küldünk azoknak, akik úgy érzik a világ lemondott róluk. Az üzeneteink nem csak reményt és kiállást közvetítenek, hanem felelősséget is: világos üzenetet küldenek a jogsértést elkövető hatalmasoknak arról, hogy figyeljük őket, és a tetteik nem maradnak következmények nélkül.

Hogyan működik?

A Levélíró Maraton kampány során több millió levél, email, közösségi média üzenet és petíció-aláírás születik több mint 200 országból… 
olyan emberekért, akiket zaklatnak, megfenyegetnek, bebörtönöznek vagy bántalmaznak pusztán azért, mert élnek a jogaikkal.  
A kiküldött aláírásokkal nyomást helyezünk a döntéshozókra, a levelekkel pedig tartjuk a lelket azokban, akiknek a legnagyobb szükségük van rá…
hogy megváltoztassuk a jogsértő helyzeteket és felülírjuk a világban történő igazságtalanságokat.

Sikersztorik

Joanah Mamombe és Cecillia Chimbiri aktivistákat azt követően rabolták el és kínozták meg, hogy a kormány intézkedései ellen felszólaló tüntetést szerveztek Zimbabwében. Kórházba kerülésük után az állam pert akasztott a nyakukba és többek között azzal is megvádolta őket, hogy megjátszották az elrablásukat. A 2022-es Levélíró kampány résztvevői több mint félmillió üzenettel szólaltak fel az aktivistákért, a zimbabwei Legfelsőbb Bíróság pedig 2023. július 5-én felmentette őket a vádak alól.

Joanah Mamombe
és Cecillia Chimbiri

2017 júliusában Burundiban letartóztatták és számos koholt vádban bűnösnek találták Germain Rukuki civil szervezeti dolgozót és emberi jogi aktivistát. A férfit, akinek alig néhány héttel az őrizetbe vétele után született meg a legkisebb gyermeke, 32 év börtönre ítélték, családja pedig a megtorlástól való félelmében elmenekült az országból. Germain szabadon bocsátását a Levélíró Maraton kampányban több mint 400 ezer akcióval – levéllel és petícióval – követelték, aminek meg is lett az eredménye: a férfi 2021 júniusában kiszabadult és visszatérhetett a családjához.

Germain Rukuki

Magai Matiop Ngong mindössze 15 éves volt, amikor halálra ítélték. A dél-szudáni fiú életét a hozzátok hasonló bátrak mentették meg, miután a Levélíró alatt rekordmennyiségű – több mint közel 765 ezer – felszólalással követelték Magai ítéletének eltörlését, amire végül 2020 júliusában került sor.

Magai Matiop Ngong

Gulza Duishenova kirgiz aktivista fogyatékkal élők jogaiért folytatott kampánya 2019-ben hozta meg a gyümölcsét. A Levélíró Maratonban közel 250 ezer üzenettel segítették az ügyét, aminek következtében Kirgizisztán végre aláírta a fogyatékkal élők jogaiért szóló ENSZ egyezményt.

Gulzar Duishenova

A hétgyermekes családapa és aktivista Mahadine több mint 18 hónapot töltött el egy csádi börtönben koholt vádak alapján, mielőtt 2018 áprilisában a Levélíró Maratonban való szereplését követően kiszabadult volna. Szabadságáért több mint 690 ezren szólaltak fel.

mahadine

A közérdekű dokumentumokat szivárogtató amerikai Chelsea Manning 2017 májusában szabadult, miután 35 éves börtönbüntetését Barack Obama leköszönő elnök lerövidítette. A Levélíró Maraton alatt több mint negyedmillió ember szólalt fel a szabadságáért.

chelsea manning

Albert közel 44 évet töltött magánzárkában egy amerikai börtönben, mielőtt 2016 februárjában – a Levélíró Maratonban történő szereplését követően – kiszabadult. “Nem tudom eléggé hangsúlyozni, milyen sokat jelentett leveleket kapni a világ minden tájáról. Erőt és önbecsülést adott” – mondta.

Albert woodfox

Moses Akatugbát jogellenesen ítélték halálra Nigériában egy olyan bűncselekményért, amit tizenhat éves korában, kiskorúként követett el. Az Amnesty támogatók nyomására a Levélíró Maratont követően teljes kegyelmet kapott. “A történet akkor fordult meg, mikor az Amnesty közbelépett” – mesélte.

moses akatugba

Ales Bialiatski belarusz politikai fogoly 2014-ben szabadult ki, miután a Levélíró Maraton alatt több mint 40 ezer levelet kapott. “A levelek optimizmussal töltöttek el. Nagyon boldog voltam, amikor megkaptam őket” – mondta el Ales később az Amnestynek.

Ales BialiatskI

Vladimir Akimenkovot azért vették őrizetbe, mert részt vett egy moszkvai tüntetésen, de 2013 decemberében a Levélíró Maratont követően szabadon engedték. “Nagyon hálás vagyok. A Ti leveleitek hozzájárultak a szabadságomhoz” – mondta el később.

Vladimir Akimenkov

A mexikói kormány a Levélíró Maratonban felszólalók nyomásgyakorlását követően végre vállalta a felelősséget azért, hogy két nőt, Valentina Rosendo Cantút és Inés Fernández Ortegát mexikói katonák megerőszakolták. “A Ti leveleitek, felszólalásotok és szolidaritásotok nélkül sosem jutottunk volna el eddig a pillanatig” – mondta el Valentina később az Amnestynek.

Valentina Rosendo Cantú és Inés Fernández OrtegA

Jabbar Savalan, az Azerbajdzsánban bebörtönzött ifjúsági aktivista 2011-ben rögtön azután kegyelmet kapott, hogy a Maratonban részt vevők levelei elkezdtek megérkezni az országba. “Rengeteget jelentett a támogatás, amit kaptam. Nem is éreztem magam bebörtönzöttnek” – mesélte később.

Jabbar Savalan

Birtukan Mideksa etiópiai ellenzéki vezetőt 2010-ben engedték ki a börtönből, miután egy évvel korábban szerepelt a Levélíró Maratonban. “A leveleitek a legsötétebb órákban is tartották bennem a lelket” – mondta el később.

Birtukan Mideska

Amnesty Akadémia
Végezd el rövid e-learning kurzusunkat a Levélíró Maratonról.
MEGNÉZEM
Módszertani füzet
Vidd be az osztályodba a Levélíró Maratont, és írjátok közösen felül az igazságtalanságot.
RÉSZLETEK