Cselekedj, és állj ki értük még ma!

Egy anya küzdelme
az igazságért

Ana Maria Santos Cruz

CSELEKEDJ!

elítélték, mert
kiállt a biztonságos abortusz mellett

Justyna Wydrzyńska

CSELEKEDJ

küzdelem őseik
földjéért

Paul és Pabai

CSELEKEDJ

Tizenöt év börtönnel
néz szembe, mert
békésen tüntetett

Rita Karasartova

CSELEKEDJ

megfenyegették közössége védelmezéséért

Thapelo Mohapi

CSELEKEDJ

Többéves
börtön várhat rá,
mert felszólalt

Chaima Issa

CSELEKEDJ

Jóvátételt követel a Facebooktól a mianmari kegyetlenkedésekben játszott szerepükért

Maung Sawyeddollah

CSELEKEDJ

Három évtized a halálsoron egy
hibás eljárás miatt

Rocky Myers

CSELEKEDJ

Bezárták, mert szembeszállt a hatalommal

Ahmed Mansoor

CSELEKEDJ

Meggyilkolták,
mert felszólalt a
hatalmon lévők ellen

Thulani Maseko

CSELEKEDJ

Az Amnesty International Levélíró Maraton kampányának támogatóit a változtatni akarás vágya köti össze – hogy olyan emberek életébe hozzunk reményt, akiknek sérülnek az emberi jogai. Az elmúlt években Zimbabwétől Guatemaláig számtalan országban írtuk felül közösen az igazságtalanságokat – és mint minden évben, veletek együtt most is erre vállalkozunk.  

Az idei kampányban olyan, a világ különböző tájairól származó emberekkel találkozhattok, akiknek a jogait a hatalommal bírók – a kormány, a rendőrség, a nagyvállalatok – megsértették. Habár az élethelyzetek és a tragédiák eltérnek, egy dolog azért mégis közös ezekben a történetekben: a szolidaritás és a közös kiállás nyomán mi is az érintettekkel együtt írjuk őket.  

Csatlakozz hozzánk és a Levélíró Maraton kampányhoz még ma.

Küldj egy szolidaritási üzenetet, írj alá egy petíciót, és mutasd meg a világnak, mekkora ereje van a szavaidnak.  

“Nagyra értékelem mindazt a szeretetet és együttérzést, amit kaptam, és hogy ennyien gondoltak rám. Rengeteget jelent ez nekem.”  

Netsai Marova, zimbabwei aktivista és politikus 

Küldj szolidaritási üzenetet – vagy írj alá egy petíciót!

A petíció aláírása remek módja annak, hogy részt vegyél a kampányban és az emberi jogok tiszteletben tartására szólítsd fel a döntéshozókat. De tudtad, hogy van egy másik módja is annak, hogy csatlakozz hozzánk a Levélíró Maraton alatt?  

Ha Te lennél a kampány egyik szereplője, ha a Te jogaidat sértenék meg, ha úgy éreznéd, egyedül vagy és mindenki lemondott rólad, nem adna reményt egy üzenet, amiben azt írják Neked, hogy igenis számítasz? Hogy szerte a világban odafigyelnek a történetedre? Hogy hisznek benned?  

Pontosan ezt tesszük a Levélíró Maratonban – szolidaritási üzeneteket küldünk azoknak, akik úgy érzik a világ lemondott róluk. Az üzeneteink nem csak reményt és kiállást közvetítenek, hanem felelősséget is: világos üzenetet küldenek a jogsértést elkövető hatalmasoknak arról, hogy figyeljük őket, és a tetteik nem maradnak következmények nélkül.

Hogyan működik?

A Levélíró Maraton kampány során több millió levél, email, közösségi média üzenet és petíció-aláírás születik több mint 200 országból… 
olyan emberekért, akiket zaklatnak, megfenyegetnek, bebörtönöznek vagy bántalmaznak pusztán azért, mert élnek a jogaikkal.  
A kiküldött aláírásokkal nyomást helyezünk a döntéshozókra, a levelekkel pedig tartjuk a lelket azokban, akiknek a legnagyobb szükségük van rá…

“Teljes szívemből hiszem,hogy ennek a kampánynak köszönhetem, 
hogy ma életben vagyok.”Jani Silva, emberi jogi aktivista

A Levélíró Maraton fennállása alatt már rengeteg esetben értünk el pozitív változást. Jogellenesen bebörtönzött emberek szabadultak ki, halálos ítéleteket helyeztek hatályon kívül és valódi eljárások indultak a jogsértések elkövetőinek felelőssége vonására. Sajnos azonban még mindig sok teendőnk van, ameddig mindannyian szabadon és biztonságban élhetünk.

Mi azért dolgozunk, hogy a jogsértések ne maradjanak láthatatlanok, az igazságtalanságok elszenvedői pedig ne legyenek egyedül.

Támogass minket, hogy minden üzenet célba érhessen!

Sikersztorik

Joanah Mamombe és Cecillia Chimbiri aktivistákat azt követően rabolták el és kínozták meg, hogy a kormány intézkedései ellen felszólaló tüntetést szerveztek Zimbabwében. Kórházba kerülésük után az állam pert akasztott a nyakukba és többek között azzal is megvádolta őket, hogy megjátszották az elrablásukat. A 2022-es Levélíró kampány résztvevői több mint félmillió üzenettel szólaltak fel az aktivistákért, a zimbabwei Legfelsőbb Bíróság pedig 2023. július 5-én felmentette őket a vádak alól.

Joanah Mamombe
és Cecillia Chimbiri

2017 júliusában Burundiban letartóztatták és számos koholt vádban bűnösnek találták Germain Rukuki civil szervezeti dolgozót és emberi jogi aktivistát. A férfit, akinek alig néhány héttel az őrizetbe vétele után született meg a legkisebb gyermeke, 32 év börtönre ítélték, családja pedig a megtorlástól való félelmében elmenekült az országból. Germain szabadon bocsátását a Levélíró Maraton kampányban több mint 400 ezer akcióval – levéllel és petícióval – követelték, aminek meg is lett az eredménye: a férfi 2021 júniusában kiszabadult és visszatérhetett a családjához.

Germain Rukuki

Magai Matiop Ngong mindössze 15 éves volt, amikor halálra ítélték. A dél-szudáni fiú életét a hozzátok hasonló bátrak mentették meg, miután a Levélíró alatt rekordmennyiségű – több mint közel 765 ezer – felszólalással követelték Magai ítéletének eltörlését, amire végül 2020 júliusában került sor.

Magai Matiop Ngong

Gulza Duishenova kirgiz aktivista fogyatékkal élők jogaiért folytatott kampánya 2019-ben hozta meg a gyümölcsét. A Levélíró Maratonban közel 250 ezer üzenettel segítették az ügyét, aminek következtében Kirgizisztán végre aláírta a fogyatékkal élők jogaiért szóló ENSZ egyezményt.

Gulzar Duishenova

A hétgyermekes családapa és aktivista Mahadine több mint 18 hónapot töltött el egy csádi börtönben koholt vádak alapján, mielőtt 2018 áprilisában a Levélíró Maratonban való szereplését követően kiszabadult volna. Szabadságáért több mint 690 ezren szólaltak fel.

mahadine

A közérdekű dokumentumokat szivárogtató amerikai Chelsea Manning 2017 májusában szabadult, miután 35 éves börtönbüntetését Barack Obama leköszönő elnök lerövidítette. A Levélíró Maraton alatt több mint negyedmillió ember szólalt fel a szabadságáért.

chelsea manning

Albert közel 44 évet töltött magánzárkában egy amerikai börtönben, mielőtt 2016 februárjában – a Levélíró Maratonban történő szereplését követően – kiszabadult. “Nem tudom eléggé hangsúlyozni, milyen sokat jelentett leveleket kapni a világ minden tájáról. Erőt és önbecsülést adott” – mondta.

Albert woodfox

Moses Akatugbát jogellenesen ítélték halálra Nigériában egy olyan bűncselekményért, amit tizenhat éves korában, kiskorúként követett el. Az Amnesty támogatók nyomására a Levélíró Maratont követően teljes kegyelmet kapott. “A történet akkor fordult meg, mikor az Amnesty közbelépett” – mesélte.

moses akatugba

Ales Bialiatski belarusz politikai fogoly 2014-ben szabadult ki, miután a Levélíró Maraton alatt több mint 40 ezer levelet kapott. “A levelek optimizmussal töltöttek el. Nagyon boldog voltam, amikor megkaptam őket” – mondta el Ales később az Amnestynek.

Ales BialiatskI

Vladimir Akimenkovot azért vették őrizetbe, mert részt vett egy moszkvai tüntetésen, de 2013 decemberében a Levélíró Maratont követően szabadon engedték. “Nagyon hálás vagyok. A Ti leveleitek hozzájárultak a szabadságomhoz” – mondta el később.

Vladimir Akimenkov

A mexikói kormány a Levélíró Maratonban felszólalók nyomásgyakorlását követően végre vállalta a felelősséget azért, hogy két nőt, Valentina Rosendo Cantút és Inés Fernández Ortegát mexikói katonák megerőszakolták. “A Ti leveleitek, felszólalásotok és szolidaritásotok nélkül sosem jutottunk volna el eddig a pillanatig” – mondta el Valentina később az Amnestynek.

Valentina Rosendo Cantú és Inés Fernández OrtegA

Jabbar Savalan, az Azerbajdzsánban bebörtönzött ifjúsági aktivista 2011-ben rögtön azután kegyelmet kapott, hogy a Maratonban részt vevők levelei elkezdtek megérkezni az országba. “Rengeteget jelentett a támogatás, amit kaptam. Nem is éreztem magam bebörtönzöttnek” – mesélte később.

Jabbar Savalan

Birtukan Mideksa etiópiai ellenzéki vezetőt 2010-ben engedték ki a börtönből, miután egy évvel korábban szerepelt a Levélíró Maratonban. “A leveleitek a legsötétebb órákban is tartották bennem a lelket” – mondta el később.

Birtukan Mideska

Amnesty Akadémia
Végezd el rövid e-learning kurzusunkat a Levélíró Maratonról.
MEGNÉZEM
Módszertani füzet
Vidd be az osztályodba a Levélíró Maratont, és írjátok közösen felül az igazságtalanságot.
RÉSZLETEK