Levélíró Maraton

Az Amnesty International minden évben december 10. körül rendezi meg a Levélíró Maraton kampányt (1948. december 10-én fogadták el az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, így december 10. az emberi jogok világnapja). A kampány célja, hogy pozitív változást hozzon azok életébe, akiknek emberi jogaik sérültek vagy veszélyben vannak. A Levélíró Maraton részeként az Amnesty egyének, csoportok és közösségek eseteit tárja az adott ügyben érintett döntéshozók elé, közösségi akciókkal növeli az esetek nyilvánosságát, valamint a sajtón és az interneten keresztül nemzetközi figyelmet irányít ezekre az ügyekre.

Paing Phyo Min, mianmar

SLAM POETRY MIATT BÖRTÖN

Nassima al-Sada, szaúd-arábia

BEBÖRTÖNZÖTT NŐJOGI AKTIVISTA

cselekedj

A Levélíró Maraton során milliók ragadnak tollat világszerte, hogy támogassák az érintetteket, és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra. Az idei kampányban szerepelnek előadóművészek, akiket azért börtönöztek be, mert hangot adtak véleményüknek és kiálltak az igazságtalanság ellen; LMBTI jogokért küzdő békés tüntetők, akik rendőri erőszakkal szembesültek; és önkényesen bebörtönzött jogvédő, aki a nők szabad önrendelkezéséért küzd. Mutassuk meg nekik, hogy nincsenek egyedül!

Az előző évek kampányai jelentős eredményeket hoztak. A jogsértések korábbi áldozatai megannyi, a kampány által előidézett pozitív változásról számolnak be, a támogató levelek inspiráló hatásáról, és hogy mekkora erőt adott nekik a tudat, hogy ennyien törődnek a sorsukkal. A levelek hatására, emellett, a hatóságok és a döntéshozók hozzáállása is megváltozik, melynek eredményeként születtek új jogszabályok, módosultak törvények, és voltak esetek, amikor ejtették a vádakat, rövidítették igazságtalan büntetéseket.

Melike Balkan és Özgür Gür, TÖRÖKORSZÁG

VÁD ALATT AZ LMBTI JOGOK ÜNNEPLÉSÉÉRT