Rettenetes következményekkel jár az orosz megszállás

Az Amnesty International a nemzetközi emberi jogok és humanitárius jog tiszteletben tartására szólít fel, miután Oroszország ma hajnalban megtámadta Ukrajnát.

“Bekövetkezett a legrosszabb, amitől tartottunk. A hetek óra tartó feszültség után, a ma reggel megkezdődött orosz megszállás minden valószínűség szerint rettenetes következményekkel jár majd.” – mondta Agnès Callamard, az Amnesty International főtitkára.

“Miközben orosz bombák és rakéták hullanak az ukrajnai katonai célpontokra, és az első hírek szerint az orosz hadsereg válogatás nélküli erőszakot és fegyvereket alkalmaz, az Amnesty International felszólít minden felet, hogy szigorúan tartsák be a nemzetközi humanitárius és emberi jogi előírásokat. A civil életeket, otthonokat és infrastruktúrát meg kell védeni, válogatás nélküli támadásokra és tiltott fegyverek használatára (például a kazettás bombák) nem kerülhet sor. A humanitárius szervezetek számára minden lehetőséget biztosítani kell, hogy segítséget nyújthassanak az embereknek.”

“Az Amnesty közelről figyeli az eseményeket és fel fogja tárni az elkövetett jogsértéseket.”

Ma hajnalban fegyveres konfliktus tört ki Oroszország és Ukrajna között. Az orosz hadsereg ukrajnai katonai és légi célpontokat bombázott. Ezzel egyidőben a határ teljes szélességében orosz tankok hatoltak be Ukrajna területére. Több városban, így Kijevben is bombák robbantak. Egy videófelvétel szerint Harkovban egy Smerch rakétavetőből származó rakéta állt ki a járdából.

A civilek és tulajdonaik ellen indított szándékos támadások illetve az olyan válogatás nélküli támadások, amelyekben civilek halnak vagy sebesülnek meg, háborús bűncselekmények.