Oroszország vessen véget az agressziónak, és gondoskodjon a civilek védelméről!

Az orosz katonai invázió emberi jogi katasztrófát jelent Ukrajna lakosai számára. A fegyveres konfliktusban máris sokan meghaltak, közöttük gyerekek is, és ezrek élete van veszélyben. Üzenj az orosz hatóságoknak, hogy azonnal vessenek véget az agressziónak és gondoskodjanak a civilek védelméről! 

Február 24-én hajnalban Ukrajna-szerte arra ébredtek az emberek, hogy országukat megszállta az orosz hadsereg. Az éjszaka során több irányból is támadást indítottak, tankok vonultak be az országba. A helyzet azóta tovább romlott, az orosz kormány agressziója Ukrajna szívéig hatolt.

A megszállást követő órákban az Amnesty International kutatói is igazolták, hogy civilek ellen követtek el válogatás nélküli támadásokat, többek között kórházak és iskolák elleni légitámadásokat, civileket is célzó ballisztikus rakéták és betiltott fegyverek (például kazettás bombák) használatát is dokumentáltuk. A fegyveres konfliktus egyre több civil életét követeli, az orosz hadsereg minden jel szerint sorban követ el háborús bűncselekményeket.

Oroszország egyértelműen megsértette az ENSZ Alapokmányában foglaltakat, amikor megfelelő jogalap nélkül indított támadást Ukrajna ellen. Emellett az ENSZ Biztonsági Tanácsában betöltött állandó tagságát kihasználva próbálja megakadályozni, hogy felelősségre vonhassák. Nemzetközi jogi kötelezettségei értelmében az Oroszországi Föderációnak azonnal véget kell vetnie az Ukrajna elleni agressziónak, és gondoskodnia kell a civil lakosság védelméről.

Ukrajna népét jelenleg emberi jogi katasztrófa sújtja, ezért fontos, hogy valamennyien felszólaljunk a kialakult helyzet ellen. Lépjünk fel közösen a civil lakosság védelmében!

Csatlakozz hozzánk, írd alá a petíciónkat és üzenj az orosz hatóságoknak, hogy azonnal vessenek véget az agressziónak és gondoskodjanak a civilek védelméről! 

Hogyan segíthetsz még?

Az Amnestyben az orosz invázió február 24-i kezdete óta dokumentáljuk az egyre súlyosabbá váló humanitárius és emberi jogi katasztrófát. A fegyveres konfliktus során létfontosságú a bizonyítékok összegyűjtése és megőrzése, mert ezek kulcsfontosságúak lesznek később a sikeres vizsgálatok lefolytatásában és az elkövetők felelősségrevonásában.

Létrehoztunk egy krízisalapot, amit ezt a munkát segíti. Segíts minket ebben te is.