Újabb sötét napja ez Magyarországnak

Az Amnesty International, az International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) és a Transgender Europe közleménye

Nem sokkal ezelőtt az Országgyűlés kormánypárti többsége megszavazta az Alaptörvény kilencedik módosítását illetve azokat a javaslatokat, amelyek gyakorlatilag csak a házasságban élők számára engedélyezik az örökbefogadást a továbbiakban. Az Amnesty International, az International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) és a Transgender Europe közösen ítélik el a magyar LMBTI emberek további jogfosztását és megbélyegzését.

“Sötét nap ez a magyar LMBTI közösségnek, az emberi jogoknak és mindenkinek, akinek fontos az egyenlőség és az emberi méltóság. Ezek az újabb homofób és transzfób törvénymódosítások a legújabb fejezetei a kormány LMBTI emberek elleni hadjáratának.” – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

“Ezek a módosítások tovább korlátozzák az LMBTI gyermekek és szülők jogait. A gyermekeknek egy olyan környezetben kell majd felnőniük, ahol titkolózniuk kell, és ahol nem fejezhetik ki magukat és nem élhetik meg a valódi identitásukat. Eközben gyermekek esélyét veszik el attól, hogy szerető családokban élhessenek, mert csak a heteroszexuális házaspárok fogadhatnak ezentúl örökbe.” – mondta Katrin Hugendubel, az ILGA advocacy igazgatója.

„Nagyon szomorúak és mérgesek vagyunk a Parlament mai döntései miatt, amelyek egy újabb támadáshullám a magyar LMBTI közösség ellen. Korábban a magyar Országgyűlés már megtiltotta a transz embereknek a nemük jogi elismertetését. Nagyon aggódunk a magyar transz gyermekek és felnőttek egészségéért és biztonságáért ebben az ellenséges környezetben. Felszólítjuk a Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy a magyar kormány LMBTI emberek jogait sértő intézkedései jelenjenek meg a Bizottság jogállamiság-jelentésében és a magyar kormány ellen folyó 7. cikk szerinti eljárásban is.” – mondta Masen Davis, a Transgender Europe ügyvezető igazgatója.

Háttér

December 2-án 10 civil szervezet fordult Kozma Ákos ombudsmanhoz, hogy haladéktalanul álljon ki a kormány törvénymódosítási javaslatai által hátrányosan érintettek, köztük a gyermekek és az LMBTQI emberek alapvető jogaiért.

A Gyermekjogok Világnapján 11 civil szervezet arra figyelmeztetett, hogy a kormány családellenes javaslatai miatt még több gyermek nő majd fel állami gondoskodásban és kerül külföldi örökbefogadó szülőkhöz.