MTI/Koszticsák Szilárd

Nem várhat tovább – Kozma Ákosnak fel kell szólalnia a jogsértő tervezetek kapcsán

Az Amnesty International Magyarország, Budapest Pride, Háttér Társaság, Labrisz Leszbikus Egyesület, Magyar Helsinki Bizottság, Magyar LMBT Szövetség, Prizma Transznemű Közösség, Társaság a Szabadságjogokért, Utcajogász Egyesület és a Transvanilla Transznemű Egyesület közleménye

10 civil szervezet közös levélben fordult Kozma Ákos ombudsmanhoz, amelyben arra kérik, hogy haladéktalanul álljon ki a kormány törvénymódosítási javaslatai által hátrányosan érintettek, köztük a gyermekek és az LMBTQI emberek alapvető jogaiért. Ha Kozma Ákos ebben az ügyben is néma marad, az nemcsak tovább erősíti a kiszolgáltatott társadalmi csoportok megbélyegzését, de azt az üzenetet is közvetíti számukra, hogy az alapvető jogaik védelméért felelős személyt nem érdekli a jogaik sérelme.

„Az ombudsman feladata annak az elősegítése, hogy Magyarországon mindenki, különös tekintettel a gyermekekre és kiszolgáltatott csoportok tagjaira, élhessen az alapvető jogaival. Törvényi és erkölcsi kötelessége is felszólalnia, ha azt látja, hogy a gyermekek és az LMBTQI emberek jogai veszélyben vannak.” – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

„Korábban Kozma Ákos sajnos néma maradt több emberi jogokat súlyosan sértő intézkedés kapcsán is. Nem emelte fel a szavát sem a gyöngyöspatai fejlemények, sem a transz és interszex emberek jogait sértő törvénymódosítás ellen, és szó nélkül hagyta a börtönkártalanítások ügyét vagy a Meseország Mindenkié kapcsán kibontakozott homofób és transzfób kormányzati nyilatkozatokat is. Abban bízunk, hogy az ombudsman végre eleget tesz törvényi kötelezettségeinek, és felszólal az újabb jogsértő törvényjavaslatok ellen.”

Az aláíró szervezetek az Országgyűlés előtt lévő két törvényjavaslattal kapcsolatban kérik az alapvető jogok biztosának fellépését. A szervezetek véleménye szerint a kormány által november 10-én benyújtott, az Alaptörvényének kilencedik módosításáról szóló javaslat„Az anya nő, az apa férfi” illetve a „Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést” – rendelkezései tovább növelik az LMBTQI közösségen belüli egyik leginkább kiszolgáltatott csoport, a transz emberek megbélyegzését, ellehetetleníthetik az iskolai érzékenyítő programokat, és ezáltal csökkentik a homofóbia és a transzfóbia és az iskolai bántalmazás megelőzésének lehetőségét az oktatásban.

Ugyancsak aznap a kormány benyújtott egy másik javaslatot is, amely többek között a Polgári Törvénykönyv és a gyermekek védelméről szóló törvény módosításával azt írná elő, hogy gyakorlatilag csak házaspárok fogadhatnának örökbe gyermeket, ez alól pedig csak Novák Katalin családpolitikáért felelős miniszter személyesen adhatna felmentést. Az örökbefogadás lehetőségének házaspárokra korlátozása a potenciális örökbefogadók számát csökkenti, ezzel pedig elzárja a gyermekeket attól, hogy családra találjanak, illetve azzal a veszéllyel is jár, hogy a házaspárok által elutasított örökbefogadásra váró gyermekeket inkább külföldre adják örökbe. A javaslat amellett, hogy késlelteti az örökbefogadást, azt is figyelmen kívül hagyja, hogy egyedülálló vagy nem házastársi kapcsolatban élő emberek is szerető otthont tudnak egy gyermek számára biztosítani.

Szintén nagyon aggályos, hogy kivennék a szakértők kezéből annak megítélését, hogy ki alkalmas szülőnek, és egy politikusra bíznák ezt a döntést. Jelenleg az örökbefogadásra váró gyermekek fele tíz évnél idősebb, minden harmadik gyermek pedig fogyatékossággal élő. Az ilyen, különösen hátrányos helyzetű gyermekeket eddig is sokkal nagyobb hajlandósággal fogadták örökbe az egyedülálló felnőttek, mint az házaspárok, a tervezett módosítások pedig szinte nullára csökkentenék annak az esélyét, hogy ezeket a gyermekeket örökbe fogadják.

Korábban nyolc civil szervezet a Meseország Mindenkié című mesekönyv kapcsán kialakult homofób és transzfób kormányzati nyilatkozatok, polgármesteri utasítások és elmaradt rendőri intézkedések miatt már kezdeményezte az ombudsmani vizsgálatát, amelyre eddig válasz nem érkezett. Korábban az Amnesty International kampányában résztvevő több mint 105 ezer ember és a Transvanilla Transznemű Egyület nyílt levelében sajnos egyelőre eredménytelenül igyekezett rávenni Kozma Ákost, hogy küldje el a transz és interszex emberek jogait súlyosan sértő törvénymódosítást az Alkotmánybíróságnak

A civil szervezetek most arra kérik az ombudsmant, hogy a törvényi kötelezettségeinek megfelelően hívja fel a nyilvánosság figyelmét az említett jogszabályok elfogadása esetén bekövetkező jogsértés veszélyeire, és tegyen javaslatot az Országgyűlés számára a jogszabályok módosításának elhalasztására.