Londonban tüntettek a miskolci Számozott utcákban élőkért

A miskolci Számozott utcákban élő nagyjából 160, többségében roma családot érintő kényszerkilakoltatások ellen szervezett szimbolikus tüntetést az Amnesty International egyesült királyságbeli szekciója a londoni magyar nagykövetség elé április 30-án.

A résztvevők közül többen plakátokkal, molinókkal készültek. A demonstrálók célja az volt, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a miskolci roma családokat érintő kilakoltatások mértékére, amely a tavalyi év során vette kezdetét előzetes konzultáció, megfelelő alternatív lakhatás biztosítása és kompenzáció nélkül.

Az aktivisták többek között ezzel a demonstrációval próbáltak nyomást gyakorolni a miskolci önkormányzatra, hogy az haladéktalanul állítsa le a kényszerkilakoltatásokat, biztosítson megfelelő alternatív lakhatást a kilakoltatottak számára, valamint megfelelő jóvátételt azoknak, akiket már korábban az utcára tettek. 

A stadion rekonstrukció miatt kilakoltatásra ítélt családoknak nincs hova menniük. Alacsony jövedelmük miatt új lakásra sem tudnak pályázni.  Legtöbben Miskolc más részein lakó családtagjaikhoz költöznek, ami viszont csak átmeneti megoldás lehet, mert legtöbb esetben a hozzátartozóik is nagyon szűkös körülmények között élnek.

Az Amnesty International több alkalommal tett látogatást Miskolcon és a Számozott utcákban, ahol több érintettel és az önkormányzat képviselőivel is beszélt. Ezek a látogatások rámutattak arra, hogy a hatóságok nem tarják tiszteletben a családok lakhatáshoz való jogát. Ezért adott ki az Amnesty International egy felhívást egy sürgős akcióra, ami itt olvasható és aláírható.

A legutóbbi látogatás alkalmával az egyik lakos a következőket mondta az Amnesty Internationalnek:

Egyedül vagyok. Tavaly novemberben a társam felakasztotta magát a kilakoltatások miatt, azért mert nincs munka, nincs jövőkép és mert nem tudott gondoskodni a családjáról. Beteg lett és úgy döntött, hogy öngyilkos lesz.”.

A magyar hatóságoknak kötelessége biztosítani a megfelelő konzultációt, valamint alternatív lakhatást és kompenzációt azoknak a közösségeknek, akik kilakoltatással néznek szembe. Mindezidáig azonban erre nem került sor.

A lakhatás biztosítása előfeltétele olyan más jogok gyakorlásának, mint például az oktatáshoz, egészséghez vagy a munkához való jog. A hajléktalanná válás még annál is kiszolgáltatottabbá teszi ezeket a családokat, mint amilyenek már eddig is voltak.

Támogasd
te is a miskolci családok ügyét, írd alá a petíciót!