Sürgős akció

Roma családok a kényszerkilakoltatás szélén

Magyarország, Az akció indult: 2015/4/13, A petíció aktív

Megközelítőleg 100, többségében roma családot fenyeget a kényszerkilakoltatás Miskolc Számozott utcák néven ismert részében. A korábban kilakoltatott családok nagy többsége nem részesült megfelelő alternatív elhelyezésben, és nem kapott kárpótlást sem.

Legfrissebb hírek

5/262016

A Számozott utcákkal kapcsolatos intézkedési terv elfogadhatatlan

A miskolci Számozott utcák lakóinak emberhez méltó elhelyezését szolgáló intézkedési terv teljes átdolgozására szólítja fel a városvezetést a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat, több jogvédő civil szervezet és független szakember. Tovább

10/132015

Miskolc függessze fel a kilakoltatásokat!

A cigányellenes politika abbahagyására, a miskolci Számozott utcák lakóinak emberhez méltó elhelyezését szolgáló intézkedési terv mielőbbi kidolgozására, valamint a kilakoltatások felfüggesztésére szólítja fel a városvezetést a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat, a Roma Parlament elnöke, több jogvédő civil szervezet és független szakember. Tovább

7/12015

Frissítettük a Sürgős akciót: új információk a miskolci Számozott utcákról

Új információkkal bővítettük a miskolci Sürgős akciót. Tovább

5/192015

Magyarország: a Kúria törvényellenesnek találta a kényszerkilakoltatásokat Miskolcon

Magyarország legfelsőbb bírói fóruma megállapította, hogy Miskolc város nem csak az ország egyenlő bánásmódra vonatkozó jogszabályait sértette meg azáltal, hogy több száz roma lakost kényszerít arra, hogy kiköltözzenek egy általuk hosszú ideje lakott környékről, hanem a lakóhely szabad megválasztásához, a magán és családi élethez, valamint az otthonhoz való jogot is. Tovább

4/132015

Sürgős Akció – Családokat fenyeget a kényszerkilakoltatás Miskolcon

Sürgős Akciót indít az Amnesty International a kitelepítésre ítélt miskolci családok megsegítésére. A petíció címzettje Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és Dr. Schweickhardt Gyula, polgármesteri megbízott. A követelésekről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is tájékoztatást kap. Tovább


A március végével újrakezdődő kilakoltatások során nagyjából 120 család került kényszerkilakoltatásra a Számozott utcák városrészből. Sokaknak közülük vagy rokonoknál kell meghúzniuk magukat felújításra szoruló házakban, vagy a hajléktalansággal néznek farkasszemet.

Az Amnesty International június 12-én látogatott el ismét a Számozott utcákba és számos, az azonnali kilakoltatás küszöbén álló családdal találkozott, akiket nem tájékoztatnak megfelelően, gyakran ellentmondásos információkat kapnak a hatóságoktól, ami tovább mélyíti a bizonytalanságot, amiben élnek.

E.M., aki férjével és két gyerekével él együtt, elmondta, hogy februárban felszólítást kaptak a miskolci önkormányzattól, hogy április 13-ig hagyják el az otthonukat. Ezt egy rendőri látogatás követte április 8-án: emlékeztették a családot, hogy legkésőbb április 13-án menniük kell. Április 9-én E.M. a miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzathoz fordult segítségért, akik biztosították róla, hogy július közepéig otthonában maradhat. Április 10-én a Máltai Szeretetszolgálat - amely feltételezhetően valamilyen megállapodás alapján segítséget nyújt az önkormányzatnak a Számozott utcákban - szintén megerősítette számukra, hogy július közepéig maradhatnak. E.M. továbbra is fizette a lakbért, és nem hivatalos megerősítést kapott róla, hogy a júliusi határidő után is az otthonában maradhat. Azonban a család semmilyen ideiglenes bérleti megállapodást vagy írásbeli megerősítést nem kapott a bérleti viszony meghosszabbításáról, így nem tudják előre megjósolni, mikor kell majd elhagyniuk otthonukat.

O.A, a felesége és két gyerekük számára - az önkormányzattal fennálló határozatlan idejű bérleti szerződésük miatt - alternatív lakhatási lehetőséget ajánlottak fel a város Vasgyárnak nevezett részében, azzal a feltétellel, hogy az épületen saját maguk jelentős javításokat végeznek annak lakhatóvá tétele érdekében. A költségeiknek megfelelő összeggel később csökkentették volna a lakbért. O.A. elfogadta a feltételeket, aláírta a megállapodást, azonban nem tudja, hogy miből fogja a felújítás költségeit fedezni, és azt sem tudja, hogy mikor kell a családjával otthagyniuk a Számozott utcákat.

Háttér

A miskolci hatóságok 2014. május 8-án kezdték meg a város Számozott utcák néven ismert részének a felszámolását, amikor is a bérleti szerződések felmondásáról határoztak. A kilakoltatás és a bármiféle kompenzáció hiánya miatt a városrész lakosságának nagy része a hajléktalanná válással néz farkasszemet. Az önkormányzat nem folytatott érdemi konzultációt a lakókkal. Az Amnesty International 2014. július 14-én írásban vette fel a kapcsolatot az önkormányzattal és 2014 októberében találkozott annak képviselőivel.

2015. május 14-én a Kúria döntést hozott róla, hogy a miskolci önkormányzat - több száz roma ember egy régóta létező városrészből történő kényszerkilakoltatásával - megsértette az ország egyenlő bánásmódról szóló törvényét, illetve a magán- és családi élethez és szabad mozgáshoz való jogot.

2015. június 5-én az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala jelentést adott ki a miskolci helyzetről az önkormányzat "nyomortelepet felszámoló" módszereit bírálva. A jelentés sürgeti, hogy az önkormányzat a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve előzze meg a kilakoltatásokat, továbbá ösztönözve a Máltai Szeretetszolgálattal és más civil szervezetekel egy, a hajléktalanság küszöbén álló családokat segítő terv kidolgozására, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumával történő együttműködésre egy átfogó, a szegénynegyedek felszámolását célzó terv kidolgozására.

Az Amnesty International legutóbbi látogatásakor, 2015. június 12-én, a helyi roma közösség képviselői kifejtették, hogy az önkormányzat még mindig nem konzultált velük, és csak a megmaradt száz család közül nagyjából nyolcnak - köztük O.A. családjának - ajánlottak fel alternatív lakhatási lehetőséget. A kilakoltatottak nagy része Miskolc más városrészeibe ment, a legtöbben a város Lyukóbánya néven ismert területére, nagyjából 30 család pedig Kanadába ment, ahol menedékkérelmet adtak be. Azok a lakók, akikkel az Amnesty International találkozott, egytől egyig a rossz körülményekre panaszkodtak, például a patkányok és szemét megjelenésére az utcákban. Bár a szemetet heti egy alkalommal elszállítják a területről, sok lakatlan házban már nincsenek meg az ajtók és ablakok, hogy így akadályozzák meg, hogy mások költözzenek be. Mindegy egyes lakótömbben van legalább egy lakórész, amely elpusztult, és ahol szemét áll. A kilakoltatások megkezdése előtt a Számozott utcák egy élettel teli és viszonylag jól karbantartott városrésze volt Miskolcnak.

További információk: https://www.amnesty.hu/news/1680/surgos-akcio-csaladokat-fenyeget-a-kenyszerkilakoltatas-miskolcon

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

  • Dr. Kriza Ákos: polgármester, Polgármesteri Hivatal
  • Dr. Schweickhardt Gyula: polgármesteri megbízott, Polgármesteri Hivatal
  • Balog Zoltán: emberi erőforrások minisztere, Emberi Erőforrások Minisztériuma

Követeljük:

  • Az önkormányzat függessze fel a kilakoltatásokat addig, amíg érdemi konzultációra nem kerül sor a Számozott utcákban élőkkel, és amíg mindenki számára a nemzetközi sztenderdeknek is megfelelő alternatív lakhatást nem biztosítanak,
  • az érintett városi hatóságok tegyenek meg mindent, hogy a kilakoltatásra csak a legvégső esetben kerüljön sor, és akkor is a nemzetközi emberi jogi előírások maximális tiszteletben tartásával hajtsák azokat végre,
  • biztosítsák, hogy a már 2014-ben kilakoltatottak is megfelelő jóvátételhez jussanak, ideértve az alternatív lakhatás biztosítását is számukra.

Ez az oldal sütiket (cookies) használ, hogy javítson a felhasználói élményen. Tudj meg többet... Rendben