Levélíró Maraton 2021

Ragadj tollat, ments életet!

  • Ismerd meg az idei kampány eseteit
  • Írd alá az esetekhez kapcsolódó petíciókat
  • Írj támogató levelet az érintetteknek, hogy érezzék: nincsenek egyedül!
  • Vonj be másokat is!

Esetek:

A Levélíró Maraton Kampány

Az Amnesty International minden évben december 10. körül rendezi meg a Levélíró Maraton kampányt (1948. december 10-én fogadták el az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, így december 10. az emberi jogok világnapja). A kampány célja, hogy pozitív változást hozzon azok életébe, akiknek emberi jogaik sérültek vagy veszélyben vannak. A Levélíró Maraton részeként az Amnesty egyének, csoportok és közösségek eseteit tárja az adott ügyben érintett döntéshozók elé, közösségi akciókkal növeli az esetek nyilvánosságát, valamint a sajtón és az interneten keresztül nemzetközi figyelmet irányít ezekre az ügyekre.

A Levélíró Maraton során milliók küldenek támogató üzeneket és petíciókat világszerte, hogy támogassák az érintetteket és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra. A 2021-es kampány esetei közt szerepel hatóságok által meglőtt nőjogi aktivista, koronavírusról szóló beszámolókért bebörtönzött civil újságíró, és egy koholt vádak alapján fogva tartott és bántalmazott tinédzser. Idén nekik írunk támogató leveleket, és petíciókkal gyakorlunk nyomást az esetekben illetékes hatóságokra, hogy igazságot szolgáltassanak.

Az előző évek kampányai is jelentős eredményeket hoztak. A 2020-as Levélíró Maratonban szereplő három eset érintettjei közül, a kampányt követően ketten (Phain Phyo Min és Nassima el Sada) kiszabadultak a börtönből, a harmadik eset érintettjeit (Melike Balkant, Özgür Gürt és aktivista társaikat) pedig felmentették az alaptalan vádak alól. A jogsértések korábbi áldozatai megannyi, a kampány által előidézett pozitív változásról számolnak be, a támogató levelek inspiráló hatásáról, és hogy mekkora erőt adott nekik a tudat, hogy ennyien törődnek a sorsukkal.

A levelek és petíciók, emellett, a döntéshozókra is hatnak. A kampány eredményeként születtek új jogszabályok, módosultak törvények, és voltak esetek, amikor ejtették az alaptalan vádakat, rövidítették az igazságtalan büntetéseket.