Zhang Zhan

Zhang Zhan lelkiismereti fogoly, akit kizárólag azért börtönöztek be, mert békésen gyakorolta szabad véleménynyilvánításhoz való jogát, amikor a koronavírus-járványról tudósított. A civil újságíró önkényes bebörtönzése ellen tiltakozva részleges éhségsztrájkot folytat. Aggasztó azt hallani, hogy súlyos egészségi állapota miatt Zhang Zhan családja nem számít arra, hogy túléli a telet, hacsak egészségügyi okokból nem engedik azonnal szabadon.

Amikor először zárták le a koronavírus-fertőzés kínai középpontját, Vuhant, Zhang Zhan egyike volt azon kevés civil újságíróknak, akik az egyre mélyülő válságról tudósítottak.  Az egykori ügyvéd tudni akarta az igazságot, ezért 2020 februárjában Vuhanba  utazott.

A közösségi médiában számolt be arról, hogy a hatóságok letartóztatják a független újságírókat és zaklatják a koronavírus-fertőzöttek családtagjait. A civil újságírók voltak az első kézből származó, nem cenzúrázott hírek egyetlen forrása. Az állami médiától független újságírókat állandóan zaklatják a hatóságok, mert nyilvánosságra hozzák, amit a kormány el akar titkolni. Zhang Zhan 2020 májusában egyszer csak eltűnt.

A hatóságok később elismerték, hogy Vuhantól 640 kilométerre, Shanghajban tartják fogva. 2020 júniusában éhségsztrájkba kezdett, hogy így tiltakozzon a fogvatartása ellen, decemberre pedig már annyira legyengült, hogy a bíróságra csak kerekesszékben tudták elvinni. Négy év börtönre ítélték, amiért “viszályt szított és bonyodalmat okozott”.  Zhang Zhant 2021 márciusában szállították át a shanghaji női börtönbe.  A családjának nem engedik, hogy meglátogassák.

Súlyos egészségi állapota miatt Zhang Zhan családja nem számít arra, hogy túléli a telet, hacsak egészségügyi okokból nem engedik azonnal szabadon. Értesülések szerint teljesen legyengült, nincs ereje sem járni, sem felemelni a fejét, a bőre besárgult, az állapota életveszélyes.

Szólítsuk fel a kínai kormányt, hogy azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon Zhang Zhant! Írd alá a petíciót!

Írj támogató üzenetet Zhang Zhannak, és mi eljuttatjuk hozzá!

Rád mi hatna pozitívan? Gondold át, hogy mit olvasnál szívesen, ha Zhang Zhan helyében lennél. Mi tartaná benned a lelket? Mi nevettetne meg?

Jó, ha angolul írsz, de nem muszáj. Írhatsz magyarul, de rajzolhatsz is. A lényeg, hogy Zhang Zhan érezze: nincs egyedül.

Online üzeneted küldd el az aktivizmus@amnesty.hu címre, a kézzel írott leveleket pedig postán várjuk a budapesti, pécsi és szegedi irodáinkban.