Fordított tanterem az emberi jogok világnapján

December 10-én ünnepeljük az emberi jogok világnapját, mert ezen a napon fogadta el az ENSZ Közgyűlése az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát 1948-ban. Az emberi jogi oktatási programunk minden évben arra buzdítja az iskolákat, tanárokat és diákokat, hogy foglalkozzanak az emberi jogokkal a jeles nap környékén, ünnepeljék meg a Nyilatkozat elfogadását. Az idei ünnep azonban sok diák számára csak egy újabb nap lesz digitális munkarendben a képernyő előtt.

A fordított tanterem módszertanával és az Amnesty Akadémián elérhető ingyenes kurzussal azonban megoldható, hogy a diákok megismerkedjenek az emberi jogokkal, és utána december 10. környékén a társaikkal és tanáraikkal közösen átbeszéljék és elmélyítsék a tanultakat. Ez a módszer kiválóan alkalmazható a távoktatásban is, hiszen az online kurzus önállóan végezhető, és így csak a közös feldolgozás marad a közös digitális órára.

A hagyományos oktatásban a diákok az órán kapják meg az új ismeretet, amit utána a házi feladatok segítségével elmélyítenek, majd szintén az osztályteremben mérik meg a tudásukat felelések vagy dolgozatok formájában. Ezzel szemben a fordított tanterem módszertanában az új ismeretet a diákok otthon sajátítják el egyedül, majd visszatérve az osztályba, a többiekkel közösen dolgozzák fel a tanultakat és mélyítik el az ismereteiket.

A módszer több szempontból hatásos: a tanulás saját tempóban történik, a diákok akár többször is átismételhetik a tanultakat mielőtt lemérik tudásukat, nincs időnyomás és csoportnyomás a tanulási ciklus ezen fázisa alatt, majd, amikor a tanultakat gyakorolják, az ismereteiket a mindennapi élet történéseihez kötik, akkor ott a csoport, akivel mindent át lehet beszélni különböző gyakorlatok és projektfeladatok segítségével.

A módszert régóta ismeri a magyar oktatás is, ám eddig kevés emberi jogi témájú segédanyag állt rendelkezésre a folyamat otthoni, önállóan végezhető részére. Az Amnesty Akadémián található magyar nyelvű kurzusok mindegyike alkalmas a fordított tanterem otthoni, önálló részéhez. Az online iskolai feladatokhoz pedig összegyűjtöttünk egy pár javaslatot a frissen megjelent módszertani segédletünkben.

Az Amnesty Akadémiával és a fordított tanterem módszertanával minden tanárnak és diáknak újra lehetősége van arra, hogy december 10. környékén, az emberi jogok világnapján valóban az emberi jogokkal foglalkozzanak.

Az Amnesty International Magyarország Emberi Jogi Oktatási Programjának célja az, hogy segítse a gyerekeket, szülőket és pedagógusokat abban, hogy a világra nyitott, az emberi jogokat tisztelő generációk nőjenek fel Magyarországon. További részletek a honlapunkonés a Facebookon.