4 év börtönt kapott a CEU hallgatója

Az egyiptomi bíróság ma négy év börtönre ítélte Ahmed Samir Santawyt, a CEU hallgatóját és kutatóját, amiért állítólag “álhíreket” terjesztett.

“Felháborító, hogy koholt vádak alapján, egy tisztességtelen eljárás során négy év börtönre ítélték Ahmed Samir Santawyt. Az ellene felhozott vádak kizárólag közösségi média posztokra épültek, amelyekben valaki az egyiptomi börtönökben elkövetett jogsértéseket és a hatóságok koronavírus-járvány kapcsán tett elégtelen intézkedéseit kritizálta. Ahmed Samir letartóztatása óta tagadta, hogy ő írta volna ezeket a bejegyzéseket.” – mondta Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai kutatási igazgatója.

“Függetlenül attól, hogy ki írta ezeket a posztokat, embereket nem lehet azért börtönbe zárni, amire most az egyiptomi bíróság hivatkozott. Ez ellentétes a véleménynyilvánítás szabadságával, amelyet a nemzetközi emberi jogi egyezmények és maga az egyiptomi alkotmány is garantál.”

“Az Ahmed Samirt elítélő különleges bíróság által hozott ítéletek ellen nem lehet fellebbezni, a döntéseket Egyiptom elnöke hagyja jóvá. Felszólítjuk az egyiptomi elnököt, hogy semmisítse meg az ítéletet, és Ahmed Samir Santawyt azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon.”

Az ügy korábbi részletei

sürgős akció

Koholt vádak alapján tartják fogva a CEU diákját

cselekedj