25 év börtönt kapott az ismert orosz politikus, Vlagyimir Kara-Murza 

Fotó: Mihail Siergiejevicz/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Valgyimir Kara-Murza ismert politikai aktivista és újságíró, a Václav Havel emberi jogi díj tavalyi évi nyertese, akit tavaly áprilisban tartóztattak le és állítottak bíróság elé, mert kritizálta Oroszország Ukrajna elleni invázióját. Kara-Murzát “hazaárulással”, az orosz fegyveres erőkről szóló hamis információk terjesztésével és “nemkívánatos szervezetekkel való együttműködéssel” vádolják. Idén április 17-én 25 év börtönbüntetésre ítélték. Az aktivista súlyos egészségügyi problémákkal küzd – állítólag mindkét lábán polineuropátiát (egy hosszú távon ideg- és izomkárosodással járó betegséget) diagnosztizáltak nála. Kara-Murza ártatlanul bebörtönzött politikai fogoly, akit azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engedni, ítéletét pedig azonnal hatályon kívül kell helyezni.  

Vlagyimir Kara-Murza ismert orosz politikai aktivista és újságíró, a Václav Havel emberi jogi díj tavalyi kitüntetettje. Korábban közeli munkatársa volt a prominens ellenzéki vezetőnek, Borisz Nyemcovnak, dolgozott együtt orosz politikai ellenzéki csoportokkal, NGO-kkal, független médiumokkal, és Mihail Hodorkovszkij egykori politikai fogollyal is.  

Emellett támogatta a Magnyitszkij-listát (az USA egy 2012-ben iktatott szankciós listája, amely orosz kormánytisztviselőket és jogászokat tiltott ki az Államokból) és más Oroszország ellen bevezetett szankciókat és kampányolt oroszországi emberi jogi visszaélésekkel gyanúsított személyek ellen.  

Vlagyimir Kara-Murza két mérgezési kísérletet is túlélt, 2015-ben és 2017-ben. A Bellingcat oknyomozó csapata szerint az ellene elkövetetett merényleteket megelőzően az aktivistát a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ugyanazon egysége követte, amelyik az ismert ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij mérgezéséért is felelős volt. Az orosz hatóságok a Kara-Murza elleni merényletek egyike kapcsán sem indított vizsgálatot. 

Az aktivista ellen “hazaárulás” (a Büntetőtörvénykönyv 275. cikke), “az orosz fegyveres erőkre vonatkozó hamis információk tudatos terjesztése” (207. cikk (3) bekezdésének 2. pontja) és “nemkívánatos szervezet tevékenységében való részvétel” (284. cikk (1) bekezdésének 1. pontja) vádjával folyik eljárás. A vádak alapjául elsősorban Kara-Murza azon nyilvános beszédei szolgáltak, amelyekben bírálta Oroszország ukrajnai invázióját, de ítéletében szerepet játszott a 2021-ben feloszlott civil szervezettel, a Nyílt Oroszországgal való együttműködés is. 

Az Amnesty International Magyarország nem csak Vlagyimir Kara-Murzáért, hanem a Nyílt Oroszország egykori igazgatójáért, Andrej Pivovarovért is kampányol. Szólalj fel velünk együtt érte is.

Petíció

ENGEDJÉK SZABADON A BEBÖRTÖNZÖTT OROSZ AKTIVISTÁT

Cselekedj