Négy év börtönre ítélték az orosz aktivistát

“Nemkívánatos szervezetben való tevékenység” miatt ítélt négy év börtönre egy orosz ellenzéki aktivistát egy dél-oroszországi bíróság. Andrej Pivovarovot egy olyan törvény alapján vádolják, ami ellentétes Oroszország nemzetközi emberi jogi kötelezettségeivel. Pivovarov ismert emberi jogi és politikai aktivista, a Nyílt Oroszország (Open Russia) nevű civil szervezet korábbi igazgatója. 2021 május 31-én leszállították egy repülőgépről Szentpéterváron, és azóta önkényes őrizetben tartják. Pivovarov nem követett el bűncselekményt, kizárólag azért tartóztatták le, mert élt a véleménynyilvánításhoz és a gyülekezési szabadsághoz való jogaival. Írj az orosz főügyésznek, és segíts, hogy Pivovarov minél hamarabb kiszabadulhasson! 

Andrej Pivovarov orosz politikai- és emberi jogi aktivista, a mára betiltott Nyílt Oroszország (Open Russia) nevű civil szervezet volt igazgatója. Több demokráciapárti és emberi jogi csoport munkájában is részt vett már korábban Szentpéterváron a 2000-es évek közepétől. A Nyílt Oroszország Mihail Hodorkovszkij, egykori orosz elnök és lelkiismereti fogoly támogatásával jött létre, aki most az Egyesült Királyságban él. Aktív éveiben a szervezet sok mindennel foglalkozott, például helyi ellenzéki politikusokat és független újságírókat támogatott, békés tüntetéseket szervezett, és segített a politikai alapon elítélteknek.  

2017. április 26-án a főügyészség egy korlátozó törvény alapján “nemkívánatos szervezetnek” minősített két, a Nyílt Oroszországhoz hasonló NGO-t. A törvény bűncselekménynek tekinti a “külföldi szervezetekként” megjelölt egyesületek tevékenységeiben való részvételt. Bár kezdetben a hatóságok azt állították, hogy mindez a Nyílt Oroszországra nem vonatkozik majd – hiszen az egy hazai szervezet -, később megváltoztatták az álláspontjukat, és üldözni kezdték az egyesület aktivistáit, köztük Anasztázia Sevcsenkót és Mihail Ioszilevicset, akiket az Amnesty International lelkiismerti fogolyként ismert el.  

Az összes bejelentett esetben csak maga a tény, hogy valaki a Nyílt Oroszországgal kapcsolatban állt, vagy információkat osztott meg róla, elég volt ahhoz, hogy az érintettekre pénzbírságot, vagy más büntetőjogi szankciókat szabjanak ki. Arra egyszer sem volt bizonyíték, hogy a szervezetnél bármilyen nemzetközileg elismert bűncselekményre került volna sor.  

2021 márciusában a közigazgatási bűncselekményekről szóló törvénykönyv egy cikke alapján jegyzőkönyv készült Andrej Pivovarov ellen, azt állítva, hogy együttműködött a Nyílt Oroszországgal. 2021 áprilisában közigazgatási eljárást indítottak ellene, mert a koronavírus járvány alatt 2020-ban védőfelszereléseket vitt egy szentpétervári mentőállomásra – a hatóságok azt állították, ezt is a szervezet nevében tette. Egy hónappal később tényleges büntetőeljárás indult az aktivista ellen.  

A “nemkívánatos szervezetekre” vonatkozó jogszabályok szigorítása és a szervezet aktivistáit érő atrocitások miatt a Nyílt Oroszország 2021 május 27-én bejelentette tevékenységeinek felfüggesztését. 

Pivovarovot tavaly május 31-én leszállították egy Szentpétervárról Varsóba tartó repülőjáratról, és önkényesen őrizetbe vették. A vád alapja az volt, hogy 2020 augusztus 12-én a férfi Krasznodarban a helyi választásokon induló ellenzéki jelöltről információkat tett közzé a Facebookon. A hatóságok azt állították, hogy ez is a Nyílt Oroszország tevékenysége volt. Pivovarovot azóta is Krasznodarban tartják fogva, miközben szigorúan korlátozzák a külvilággal való kapcsolattartását és a 2021 végén kezdődő tárgyalásáig a családlátogatást sem engedélyezték neki.  

2021. október 11-én a nyomozóbizottság arra alapozva bővítette ki a Pivovarov elleni vádakat, hogy a férfi korábban harminc saját Facebook bejegyzést tett közzé és továbbiakat osztott meg olyan témákban, mint például a habarovszki tüntetések, az orosz törvénymódosítások bírálata, illetve fogva tartott tüntetők támogatása.  

2022. július 15-én a krasznodari Leninszkij Kerületi Bíróság négy év büntetőtelepen letöltendő szabadságvesztésre ítélte Pivovarovot.