Borsodnádasd

Én, Te, Mi és az emberi jogok

Kisképzésnek, négy alkalmas képzésnek is nevezzük azt a képzési struktúránkat, melyet a Norvég Civil Alap mikro pályázatán nyert projektünkhöz állítottunk össze (Emberi jogi oktatás az ózdi kistérségben - projekt azonosító: NCTA-2013-2986-G). Célkorosztály: felső tagozatos korú diákok.

Az emberi jogok iránti érzékenyítést nem lehet elég korán kezdeni. A nyitottság, a tisztelet, a figyelem olyan alapvető értékek, amelyek hozzásegítik a gyerekeket ahhoz, hogy az emberi jogok értői és követői legyenek.

Az első alkalommal a fiatalokból egymásra figyelő közösséget próbálunk formálni. A második alkalommal az értékrendszer kialakítása, a tolerancia fejlesztése a cél. A harmadik óra a gender témájában hívja fel a figyelmet az általánosítás, az előítéletek következményeire, a negyedik pedig az Amnesty International Magyarország kampányait mutatja be.

A foglalkozásokon drámapedagógiai módszerekkel hangolunk, a témákat pedig csoportokba rendezve dolgozzuk fel. Cél, hogy a fiatalok megértsék és megérezzék az emberi jogok lényegét. Egy foglalkozás akkor számít sikeresnek, ha a jelenlevők mertek bátran kérdezni, válaszolni, vitatkozni.

A 2013/2014-es tanévben a Norvég Civil Alap pályázatának köszönhetően  Borsodnádasdon és Pétervásárán tartottunk képzéseket a

Borsodnádasdi Móra Ferenc Általános Iskolában és a Szent Márton Tanodában. Ezek a folyamatok 2013 októberében indultak el, és minden hónapban kétszer voltunk jelen a csoportokban. A képzéseket Hervoly Vandával és Zsúdel Gáborral, a Dr. Ámbédkar Iskola (Emberi Jogi Barát Iskola) pedagógusaival tartotta képzési koordinátorunk, Pénzes Judit. 

2014 márciusában a Bokréta Lakásotthon Farkasbab utcai telephelyének lakóival is megkezdtük a folyamatokat.

A 2014/2015-ös tanévben szeretnénk minél több iskolával, tanodával, szociális intézménnyel felvenni a kapcsolatot, és végigvinni a teljes képzési struktúrát. A legmotiváltabb gyerekeket pedig szeretnénk Emberi Jogi Nyári Táborunkban is tovább képezni.

Érdeklődők jelentkezését várjuk az oktatas@amnesty.hu e-mail címen.

Fotógaléria