Veszélyben az igazságtalanul bebörtönzött, bántalmazott aktivista élete

Április másodika óta éhségsztrájkol Alaa Abdel Fattah egyiptomi-brit kettős állampolgár, aktivista, hogy igazságtalan bebörtönzése, kegyetlen fogva tartási körülményei, és a konzuli látogatás hiánya ellen tiltakozzon. Alaát 2021 decemberében ítélték öt év börtönre egy gyorsított, súlyosan igazságtalan bírósági eljárást követően. Alaa lelkiismereti fogoly, akit kizárólag aktivista tevékenysége miatt vettek célba, ezért azonnal és feltétlenül szabadon kell őt engedni. Kettős állampolgársága miatt a brit kormány felelőssége is, hogy meglátogassák őt a börtönben, és tegyenek meg mindent a szabadon bocsátása érdekében. Írd alá a petíciónkat, és szólítsd fel a brit miniszterelnököt, hogy tegye meg az ehhez szükséges lépéseket!

Alaa Abdel Fattah ismert kormánykritikus politikai aktivista, akit az elmúlt években többször is letartóztattak, például a 2011. január 25-i forradalomban játszott szerepe miatt, amely az akkori elnök, Hoszni Mubarak megbuktatásához vezetett közel 30 évnyi hatalom után.

Alaát legutóbb 2019 szeptember 29-én vették őrizetbe. A nemzetbiztonsági fenyegetések kivizsgálására szakosodott Állambiztonsági Ügyészség (SSSP) többek között “terrorista csoporthoz való csatlakozással és annak finanszírozásával”, “nemzetbiztonságot aláásó hamis hírek terjesztésével” és a “közösségi média bűncselekményre való felhasználásával” vádolta.

2021-ben ehhez hasonló vádakkal újabb eljárás indult ellene. Ez alighanem része az egyiptomi hatóságok egyre gyakrabban alkalmazott, “rotációnak” nevezett stratégiájának, aminek célja, hogy megkerüljék az egyiptomi törvények által az előzetes letartóztatásra engedélyezett kétéves határidőt, és határozatlan időre meghosszabbítsák az aktivisták fogva tartását.

Alaa tárgyalása a második, gyorsított eljárásban 2021. október 28-án kezdődött. Az ilyen szükséghelyzeti bíróságok előtti eljárások természetüknél fogva igazságtalanok, mivel ítéleteik ellen nem lehet fellebbezni felsőbb bíróságokon. Alaától emellett a védelemhez való jogát is megtagadták, mert nem engedték, hogy az ügyvédje négyszemközt beszéljen vele, vagy fénymásolatot készítsen a vádiratról és az ítéletekről.

2022. január 3-án Abdel Fattah el-Sziszi elnök ratifikálta az Alaa ellen hozott ítéletet. Az Amnesty International által is látott dokumentum szerint azonban az nem a letartóztatás napjától, hanem annak ratifikálástól kezdődött, ami azt jelenti, hogy a letartóztatásban töltött idő nem számít bele a büntetésbe.

Alaát egy kairói börtönben tartják fogva egy rosszul szellőző, ágy nélküli cellában. A többi fogvatartottal ellentétben neki nem engedik meg, hogy a börtön udvarán mozoghasson, vagy használhassa a börtön könyvtárát, ahogy azt sem, hogy a cellájába a saját költségén hozasson könyveket. A börtönszemélyzet ezen kívül a meleg vízhez való hozzáférést és a megfelelő ruházatot is megtagadja tőle, személyes holmijait – beleértve a családjával készült fényképeket is – pedig elkobozták.

Alaa családja azóta hivatalos panaszt nyújtott be a hatóságoknak, hogy tiltakozzanak a férfi börtönben való bánásmódja miatt, de azt nem lehet tudni, ezt elbírálták-e.

2022 áprilisának utolsó hetében az egyiptomi hatóságok több politikai foglyot engedtek szabadon, akik közt volt újságíró, emberi jogvédő és aktivista is. Április 26-án el-Sziszi elnök bejelentette, hogy újraindítják a 2016-ban felállt Elnöki Kegyelmi Bizottság munkáját. Május 5-én nyolc egyiptomi NGO szólította fel a kormányt arra, hogy engedjék szabadon az önkényesen fogvatartottakat, illetve megosztották a hatóságokkal a szabadon bocsátási folyamat jogalapú megközelítésére tett javaslataikat is.

2020 november 23-án a kairói büntetőbíróság határozata értelmében Alaa felkerült a terroristák listájára. A határozat elleni fellebbezését elutasították. Az ítélet értelmében Alaára utazási tilalom vonatkozik, a vagyonát befagyasztották, és 5 évre eltiltották a politikai vagy civil tevékenységtől is.

Alaa egyike azon több ezer embernek, akiket igazságtalan – soksor katonai- vagy tömegpereket követően – önkényesen tartanak fogva Egyiptomban, kizárólag azért, mert békésen akarják gyakorolni az emberi jogaikat.