Véres gyémántok

A véres gyémántok ma is léteznek – Magyarországon is?

Az Amnesty International üdvözli a “Véres gyémánt” címû film magyarországi bemutatóját, hiszen az egy különösen fontos emberi jogi problémára hívja fel a közvélemény figyelmét.

A “véres gyémántok” – azaz a fegyveres konfliktusokat pénzelő gyémánt-kereskedelem – eddig mintegy 3,7 millió ember halálát okozta Angólában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Libériában és Sierra Leone-ben. Ezekben a fegyveres konfliktusokban súlyosan sérülnek az alapvető emberi jogok, hiszen ezekben a háborúkban mindennaposak a gyilkosságok, a nemi erőszak és a kínzás. Sierra Leone-ben 1991 és 2002 között több mint 50 ezer ember halt meg, több mint 2 millióan menekülni kényszerültek, és ezreket kínoztak, csonkítottak vagy erőszakoltak meg.

Az ENSZ jelentése szerint Elefántcsontpartról ma is mintegy 23 millió USA dollár értékû “véres gyémánt” kerül a legális gyémánt-kereskedelmbe. A 2006. októberi jelentés szerint az elefáncsontparti gyémántok olyan bányákból származnak, amelyek a fegyveres lázadó csoportok kezén vannak, majd a szomszédos országokba (pl. Ghana) csempészik a drágaköveket, hogy ott “tiszta” védjeggyel lássák el őket és így kerüljenek be a legális kereskedelembe.

Az 1990-es évek közepén és végén – az angólai és sierra leonei fegyveres konfliktusok idején – becslések szerint a világ gyémánt-kereskedelmének mintegy 15 %-át tették ki azok a gyémántok, melyekhez vér tapadt.

Az ENSZ adataiból kiderül, hogy csak Angólából az UNITA fegyveres csoport évente 700 millió USA dollár értékû “véres gyémántot” juttatott ki 1996-97-ben, ami akkor a világ teljes gyémánt-kereskedelmének 10%-át jelentette.

Az Amnesty International (AI) és más civil szervezetek nyomására 2003 januárjában létrehozták a Kimberley Folyamat Tanusítványi Rendszerét (Kimberley Process Certification Scheme), melynek célja, hogy nyomon kövesse és kiszûrje a kereskedelemből azt a gyémántot, melynek bevételét fegyveres konfliktusok finanszírozására fordítják. Ma már 71 ország – Magyarország is – csatlakozott ehhez a rendszerhez, amelynek lényege, hogy tanusítványhoz köti a “tiszta forrásból” származó gyémánt kereskedelmét. A csatlakozó államok vállalták, hogy megfelelő rendszert dolgoznak ki és mûködtetnek a gyémántok eredetének nyomon követése érdekében, és csak bizonyítottan “tiszta forrásból” származó gyémánt kereskedelmét teszik lehetővé. Sajnos azonban a rendszer még nem mûködik megfelelően, ráadásul a gyémántok mintegy 20%-a még mindig illegális csempészet útján kerül forgalomba. Ezért fontos, hogy a vásárlók minden esetben ellenőrizzék a gyémánt származási tanusítványát a kereskedőnél.

A gyémánt-kereskedelem számos fejlődő országnak fontos bevételi forrása, így a  “tiszta” gyémánt kereskedelmét az AI természetesen nem kifogásolja.


Egy, a film témájához kapcsolódó animáció (angol nyelven)
Előzetes (angol nyelven)

VÉRES GYÉMÁNT

Főszereplők: Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly, Djimon Hounsou, Arnold Vosloo. Fényképezte: Eduardo Serra.
Látvány: Dan Weil.
Írta: Charles Leavitt, C. Gaby Mitchell, Marshall Herskovitz, Edward Zwick.
Rendezte: Edward Zwick

Két egészen különböző férfi. Danny Archert (Leonardo DiCaprio) a veszély mulattatja és csak a pénz érdekli: így lett zsoldoskatona Afrikában, ezért szolgált diktátorokat, hadurakat és csempészvezéreket. Solomon Vandi (Djimon Hounsou) viszont csak békére vágyik és halakra: egy tengerparti halászfalu lakójaként próbálja túlélni mindazt a veszélyt, ami akaratán kívül zúdul rá.

Az 1990-es években Sierra Leonéban minden megtörténhetett és minden meg is történt. A polgárháborús káoszban sorsok fonódnak össze és válnak szét véletlenül. Bárkiből könnyen lehet gyilkos vagy áldozat.
Egy halász, egy katona, egy a saját idealizmusa és a zsoldoshoz fûződő érzelmei között vívódó amerikai újságírónő (Jennifer Connelly) meg néhány ravasz üzletember ugyanazt a megfizethetetlenül ritka, különleges gyémántot próbálja megszerezni. Van köztük, akinek természetesek a veszélyes kalandok, és van, aki akaratán kívül keveredik bele a macska-egér játékba. De most minden lehetséges, és semmi sincsen ingyen.

Az utolsó szamuráj rendezője ismét egy világsztárral készítette különleges tájakon játszódó, izgalmas és látványos filmjét.
DiCapriot alakításáért Golden Globe-díjra is jelölték.

Mozibemutató: 2007. február 1.
Eredeti cím: Blood Diamond
Gyártó: Warner Bros.
Színes, feliratos
Játékidő: 138 perc

Téma