Ukrajnának fel kell lépnie az országban elterjedt rendőri erőszak ellen/ UKRAINE MUST ACT TO DEAL WITH ENDEMIC POLICE CRIMINALITY

 

 

A Bizonyíték nélküli bűncselekmény: a rendőri büntetlenség ára Ukrajnában című jelentés bemutatja, hogy a nagyfokú korrupció, az el sem indított vagy hibákkal teli kivizsgálások, a panaszosok zaklatása és megfélemlítése, illetve a hasonló bűncselekményeket vizsgáló nyomozások elmaradása miatt milyen ritkán kerül sor a rendőrök felelősségre vonására.

 

Húsz évvel a Szovjetunió bukása után az ukrán rendőrség még mindig az államot szolgálja a közérdek védelme helyett. Ennek az árát pedig az ukrán átlagemberek fizetik meg, akik közül sokan válnak vesztegetés vagy kikényszerített vallomások áldozatává jelentette ki Heather McGill, az Amnesty International Ukrajna-szakértője.

 

Itt az ideje, hogy az ukrán hatóságok felállítsanak egy független szervet, amely kivizsgálja az összes jogsértéssel vádolt rendőr ügyét, és tesz a jelenleg uralkodó büntetlenség és korrupció kultúra ellen.

 

Egyes rendőrök, akik megkínozzák a fogvatartottakat vagy kegyetlenül bánnak velük, soha nem kerülnek fegyelmi- vagy büntetőeljárás elé a hibás kivizsgálások miatt.

 

A kínzásokról vagy embertelen, kegyetlen bánásmódról tett panaszokat a fogvatartottak részéről vagy figyelmen kívül hagyják vagy elutasítják, teljesen függetlenül attól, hogy mennyire megalapozottak.

 

Az ombudsman irodája közzétette, hogy 2010-ben 5000 kínzással vagy embertelen bánásmóddal kapcsolatos panasz érkezett.

 

2010 augusztusában Yarkov Strogant civilruhás rendőrök rabolták el és kínozták meg Kharkiv-ban. Az ellene felhozott vád emberölés kísérlete volt, a rendőrség által ajánlott ügyvéd pedig azt mondta, hogy 10000 dollárért elintézi a kiengedését.

 

Dimitry Yashchuk-ot 2010. június 13-án holtan találták meg egy kijevi rendőrőrsön, egy nappal azután, hogy letartóztatták és a jelentések szerint egy olyan bűncselekmény bevallására kényszerítették, amelyet nem követett el.

 

Az első boncolás eredménye külsérelmi nyomokat állapított meg Yashchuk testén. A rendőrség azonban ragaszkodott ahhoz, hogy az áldozat öngyilkosságot követett el, a második boncolási jegyzőkönyv pedig meg is erősítette ezt a verziót. A családja ennek ellenére továbbra is kételkedik abban, hogy Yashchuk valóban öngyilkos lett-e, és ha igen, akkor ez a rendőrök kegyetlen bánásmódjának eredménye volt-e.

„Már az elejétől sem hittem el azt a verziót, hogy öngyilkos lett. Mutassák meg nekem a gyermekem. Úgy néz ki, hogy valamit titkolniuk kell. Verték őt” – mondta az Amnesty International-nak az áldozat apja.

A fogvatartottak jogainak rendőri megsértése egyre nagyon figyelmet kap a médiában, Dmitry Yashchuk és mások halála pedig országszerte tiltakozásokat váltott ki.

 

A közhangulat változóban vana közvélemény egyre kevésbé toleráns a kínzásokkal és a kegyetlen, embertelen bánásmóddal kapcsolatban, és a rendőrség nagyobb elszámoltathatóságát követeli mondta Heather McGill.

 

A hatóságoknak át kell hidalniuk az emberi jogok jobb védelmének kinyilvánított szándéka és a rendőri fellépés módja közötti szakadékot, hiszen az utóbbi se nem felelősségre vonható, se nem átlátható jelenleg.

 

Az Amnesty International úgy gondolja, hogy ezt a legjobb módon egy teljesen felszerelt, független ügynökség létrehozásával lehet biztosítani, amely kivizsgálná az összes rendőrök ellen indított vádat. Ukrajnának biztosítania kell, hogy a tanúk védve legyenek a zaklatástól, és hogy minden egyes esetben, amikor eljárás indul egy rendőr ellen komoly emberi jogsértés miatt, az illetőt felfüggesztik munkájából az eljárás idejére.

A kínzásokért vagy egyéb kegyetlen, embertelen bánásmódért felelős rendőröket fegyelmi és büntetőjogi eljárás keretében kell felelősségre vonni.

 

Az ukrán rendőrségnek komolyan kell tennie azért, hogy visszanyerje a közvélemény bizalmát. Ehhez pedig meg kell változtatniuk a közhöz való viszonyukat: a konfrontáció helyett partneri viszonyra van szükség tette hozzá Heather McGill.

****** ENGLISH ********

 

The Ukrainian authorities must act immediately to deal with endemic police criminality, Amnesty International said today in a new report that reveals widespread torture, extortion, and arbitrary detention. 

No evidence of a crime: Paying the price for police impunity in Ukraine, reveals how police are rarely punished for these crimes because of high levels of corruption, non-existent or flawed investigations, harassment and intimidation of complainants, and a low level of prosecutions for such crimes. 

“Twenty years after the demise of the Soviet Union, the Ukrainian police are still serving the state instead of the public. Ordinary Ukrainians are paying the price, many of whom have become victims of bribery and forced confessions,” said Heather McGill, Amnesty International’s expert on Ukraine. 

“It is high time the Ukrainian authorities set up an independent agency to investigate all allegations against police officers and tackled the culture of impunity and corruption that prevails.” 

Some police officers who torture or ill-treat detainees never face disciplinary or criminal proceedings, because of flawed investigations. 

Complaints by detainees against police officers for torture and ill-treatment are either disregarded or dismissed regardless of how well-founded they might be. 

The Ombudsperson’s office stated that they received 5,000 complaints about torture and other ill-treatment in 2010. 

In August 2010, Yakov Strogan was abducted and tortured by police officers in civilian clothes in Kharkiv. He was accused of attempted murder. A lawyer recommended by the police offered to secure his release for $10,000. 

Dmitry Yashchuk was found dead in a Kyiv police station on 13 June 2010, a day after he was arrested and allegedly forced by police into confessing a crime he had not committed. 

The first autopsy revealed injuries on his body. Police insisted that Dmitry Yashchuk committed suicide and the second autopsy appeared to confirm this, but his family still question whether he committed suicide, and if he did whether he was driven to it by police ill-treatment. His father told Amnesty International: 

“From the beginning I didn’t believe the version that he had committed suicide. Show me my child. As it turned out there was something to hide. There had been beating.” 

Police violations of the rights of detainees receive increased coverage in the media and the death of Dmitry Yashchuk and others in police custody sparked nationwide protests. 

“The climate is changing – public opinion is less tolerant to torture and ill-treatment and the public is demanding more accountability for the police,” Heather McGill said. 

“The authorities must bridge the gap between the declared intention to better protect human rights and police practices which are neither accountable nor transparent.” 

Amnesty International believes that the best way to ensure this is to set up a fully resourced independent agency to investigate all allegations against police officers. Ukraine must ensure that witnesses are protected from harassment and in all cases where police officers are under investigation for serious human rights violations, that they are suspended for the duration of the investigation. 

Police officers responsible for torture or other ill-treatment must be held accountable through disciplinary and criminal proceedings. 

“The Ukrainian police must work hard for the public to regain their trust in them – do to this they must change the nature of their relationship from confrontation to partnership,” Heather McGill said.

Téma