Titkolózik a kormány az Alaptörvény felülvizsgálatáról

2018. június 8-án Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában megemlítette az Alaptörvény szükséges felülvizsgálatát, azt mondta át kell tekinteni, hogy „mi az, ami bevált, mi az, ami beválhatott volna…”.

MINISZTERELNÖKSÉG
MINISZTERELNÖKSÉG

Az Amnesty International Magyarország ezután közérdekű adatigénylést nyújtott be a témában a Miniszterelnökségnek és az Igazságügyi Minisztériumnak, hogy megtudjuk, tényleg zajlik-e az Alaptörvény felülvizsgálata, és ha igen, melyik minisztérium felelős érte, kik vesznek benne részt, mi a menetrend és terveznek társadalmi egyeztetést vagy esetleg Nemzeti Konzultációt az ügyben.

A Miniszterelnökség válaszából az derült ki, hogy a tárca nem foglalkozik a kérdéssel, az Igazságügyi Minisztérium szerint pedig náluk nincs olyan dokumentum, amelynek „nyilvánosságra hozatalához kiemelkedő társadalmi érdek fűződne”.

Tegnap az Index készített interjúkat Fideszes képviselőkkel, akik tényként kezelték, hogy az Alaptörvény felülvizsgálata folyamatban van, de a részletek kapcsán ők sem tűntek valami magabiztosnak.

Komoly aggodalommal figyeljük a folyamatot, mert a korábbi Alaptörvény módosításoknál is láttuk, hogyan a cél sok esetben az emberi jogok és a jogállami mechanizmusok korlátozása volt, nemegyszer pedig korábban alkotmányellenesnek nyilvánított szabályokat írtak bele az Alaptörvénybe.

„Meggyőződésünk, hogy az Alaptörvény felülvizsgálata mindenkit érint, ezért haladéktalanul nyilvánosságra kell hozni az érintett témákat, azt, hogy milyen koncepciók mentén zajlik a felülvizsgálat, és csak széles körű társadalmi egyeztetés után szabad az Országgyűlés elé vinni a kérdést.” -mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.