Szüntessék be a Szudánnak történő fegyverszállításokat!

Több mint egy éve tart a szudáni polgárháború: a Szudáni Fegyveres Erők (SAF) és a Rapid Support Forces (RSF) félkatonai szervezet között zajló konfliktus következtében országszerte már legalább 14 600 ember vesztette életét, és több mint 8 millióan kényszerültek a lakóhelyük elhagyására. A menekülők közül csaknem 2 millióan a szomszédos országokban keresnek menedéket. A civilek életének védelme érdekében azonnal le kell állítani minden Szudánnak történő fegyverszállítást. Írd alá a petíciót, és követeljük együtt a fegyverembargót!  

Szudánban egyre jobban eluralkodik az erőszak: miközben az egymással szemben álló katonai csoportok egymással hadakoznak, a polgárháborúnak most már több mint egy éve a civilek fizetik meg az árát, akik joggal érezhetik, hogy a világ elfeledkezett róluk.  

A harcok közepén rekedtek élelem, víz és megfelelő orvosi ellátás nélkül küzdenek a túlélésért. A körülményeiket tovább súlyosbítja, hogy internet hiányában nem tudnak információt szerezni arról sem, milyen biztonságos menekülési útvonalak vannak, vagy hogy hol tudnának gyógyszert szerezni. 

A kormány fegyveres erői és az RSF közti konfliktus – amely során a felek teljes mértékben figyelmen kívül hagyják az emberi jogokat és a nemzetközi humanitárius jogot – tavaly április óta tart. Az elmúlt egy évben a katonák nők és lányok tömegeit zaklatták és erőszakolták meg, és többször is szándékosan vettek célba, vagy gyilkoltak meg civileket.  

A szudáni menekülők sehol sincsenek biztonságban az ország határain belül. Minden percben emberéletek sokasága dől romokba. Itt az idő, hogy cselekedjünk! Követeljük az ENSZ Biztonsági Tanácsától, hogy a már létező fegyverembargót terjessze ki az egész országra, és biztosítsa annak teljes körű végrehajtását. Ezzel megszakadna a fegyverek beáramlása az országba, ami hozzájárulna a lakosság szenvedésének csökkentéséhez. 

Írd alá te is a petíciót, és követeld a szudáni fegyverembargót!