Szaddám óta nem volt ilyen magas a kivégzések száma Irakban

Szaddám Husszein rezsimjének 2003-as megdöntése óta az idei évben végezték ki a legtöbb embert Irakban. Legalább kilenc halálos ítéletet hajtottak végre tegnap, és félő, hogy a napokban még több halálraítéltre vár ugyanez a sors – tudósított az Amnesty International.

„A növekvő számú halálos ítélet, melyet gyakran jogszerűtlen tárgyalások után, a gyanúsított kínzásával nyert, beismerő vallomás alapján hoznak meg, hiábavaló kísérlet az ország súlyos biztonsági és igazságügyi problémáinak megoldására” – mondta Phillip Luther, az Amnesty International Közel-keleti és Észak-afrikai igazgatója.

„A civilek – fegyveres csoportok erőszakos támadásaival szembeni – védelme érdekében a hatóságoknak minden esetben ki kell kivizsgálniuk a bántalmazásokat, a felelősöket bíróság elé kell állítaniuk, majd jogszerű tárgyalás után szigorú ítéletet kell hozniuk, a halálbüntetés alkalmazása nélkül.”

Idén legalább 132 embert végeztek ki Irakban. A halálbüntetés 2004-es ismételt bevezetése óta az idei év jelenti a csúcsot. A valódi szám ennél még magasabb lehet, hisz az iraki hatóságok még nem tettek közzé hivatalos adatokat.

Az idei év számait (legalább 132 kivégzés) csak a 2009-es (120) és a 2012-es (129) adataival tudjuk összehasonlítani, ám figyelembe kell venni, hogy a korábbi évek számai egy teljes naptári évre vonatkoznak, az idei csak 10 hónapra.

A halálbüntetést gyakran jogszerűtlen eljárás során szabják ki, ahol a letartóztatottaknak nem áll rendelkezésére megfelelő jogi képviselet, és „vallomásaikat” gyakran kínzással vagy más kegyetlen bánásmóddal csikarják ki belőlük.

Az Iraki Igazságügyi Minisztérium a szeptemberi 23, és az októberi 42 kivégzésről szóló, friss jelentésében félrevezető módon azt állítja, hogy a Semmítőszék jóváhagyás előtt minden halálos ítéletet felülvizsgál, és csak aztán hajtják végre a kivégzést.

Ám a Semmítőszék rendszeresen elmarad az eljáró bíróságok által hozzá eljuttatott, vitatott bizonyítékok felülvizsgálatával. Hasonló a helyzet a visszavont „vallomások”, valamint a kényszerről, illetve kínzásról szóló állítások esetében. Így a csak papíron létező eljárás nem adja meg a vádlottaknak a hiteles felülvizsgálat lehetőségét.

„Ahhoz, hogy Irakban érvényesülni tudjon az igazságosság elve, a hatóságoknak még számos hiányosságot kell kiküszöbölniük a büntetőjogi rendszerrel kapcsolatban. Ki kell vizsgálniuk a kínzással és más kegyetlen bánásmóddal kapcsolatos állításokat, valamint – ahol alkalmazható – lehetővé kell tenniük az ügyek nemzetközi eljárási elvárásoknak megfelelő újratárgyalását” – állítja Phillip Luther.

„Az iraki hatóságoknak felül kell vizsgálniuk a halálbüntetéssel kapcsolatos bűnmegelőző elképzeléseiket, első lépésként azonnali moratóriumot kell elrendelniük a halálbüntetésekre, és halálos ítéletek helyett börtönbüntetést kell kiszabniuk a tisztességesen lefolytatott bírósági tárgyalások után.”

Az Amnesty International kivétel nélkül minden esetben elítéli a visszavonhatatlan, embertelen és megalázó halálbüntetést, mely sérti az élethez való jogot.