Szabadságot a szaúdi emberi jogokért felszólalóknak!  

A szaúd-arábiai hatóságok egyre erőteljesebb eszközökkel próbálják elhallgattatni a velük szemben kritikus hangokat. Egy emberi jogi reformokat követelő vagy a hatóságokat bíráló közösségi média-bejegyzésért több tíz éves börtönbüntetés, utazási tilalom vagy akár halálbüntetés is járhat. Mindeközben a hatóságok drága propagandagépezete egy ragyogó és fejlődő ország képét mutatja a világ felé, és híres sportolókat és neves előadókat felvonultatva próbálja elterelni a figyelmet a szörnyű emberi jogi helyzetről.  

Nem szabad hagynunk, hogy a szabad véleménynyilvánításukért büntetőeljárás alá vont emberek történetét elhallgattassa a szaúdi propagandagépezet. Cselekedjünk most, és szólítsuk fel a szaúdi hatóságokat, hogy engedjék szabadon mindazokat, akiket jogtalanul vettek őrizetbe csak azért, mert éltek a véleménynyilvánítás szabadságával.  

<br>Getty Images

Mi a probléma?  

A szaúd-arábiai hatóságok tavaly november óta ismertelen helyen tartják fogva a 29 éves, fitneszedzőként dolgozó Manahel al-Otaibit, aki már eddig is több mint egy évet töltött rácsok mögött.  Mindezt azért, mert az X felületén (korábban Twitter) szólalt fel a nők jogaiért.  

A szaúdi hatóságok semmilyen, az ő álláspontjukkal ellentétes kritikát nem tolerálnak.  Az Amnesty International dokumentációi szerint a szabad véleménynyilvánítást Szaúd-Arábiában büntetik a legkeményebben, például több évtizedes börtönbüntetéssel, utazási tilalommal, sőt, bizonyos esetben akár halálbüntetéssel is. Egy másik aktivista, Mohammed al-Qahtani is emberi jogi tevékenysége miatt került rácsok mögé, ahonnan annak ellenére sem engedték még szabadon, hogy a korábban kiszabott 10 éves büntetését tavaly letöltötte.  

Az elnyomás ráadásul olyan emberekre is kiterjed, akik korábban nem vettek részt politikai aktivizmusban.  

Mohammad bin Nasser al-Ghamdi nyugalmazott tanárt például azért ítélték halálra, mert a mindössze 10 követővel rendelkező X profilján kritizálta a hatóságokat. 

Szalma al-Shehab, PhD-hallgató és kétgyermekes édesanya 27 éves börtönbüntetését tölti, amelyet szabadulása után további 27 év utazási tilalom követ majd, mert Manahelhez hasonlóan a nők jogait támogató bejegyzéseket osztott meg a közösségi médiában. 

Abdulrahman al-Sadhant, a Vörös Félhold segélyszervezet munkatársát – akit szarkasztikus X bejegyzések miatt ítéltek 20 évre – pedig több mint két éve ismeretlen helyen tartják fogva.  

Miközben Szaúd-Arábiában ilyen mértékű elnyomás zajlik, Mohammad bin-Szalmán koronaherceg dollármilliárdokat költ fényűző parádékra, hogy fenntartsa az országról felállított hamis képet és elrejtse az igazságot. 

Mit tehetsz te?  

Amíg Szaúd-Arábia tovább erősíti a propagandagépezetét, nekünk ki kell állnunk azok mellett, akiket a szólásszabadsághoz való joguk gyakorlása miatt hallgattattak el.  Cselekedjünk most, és szólítsuk fel a szaúdi hatóságokat, hogy engedjék szabadon mindazokat, akiket jogellenesen tartanak fogva.