Szabad utat a civil kontrollnak!

Az Amnesty International felszólítja a magyar kormányt, hagyjon fel a civil szervezetek és csoportok célkeresztbe állításával, és biztosítsa, hogy megfélemlítés nélkül gyakorolhassák az egyesülés- és a szólásszabadság jogát.

„Egy demokratikus társadalom nem képzelhető el civil kontroll nélkül, ezért fontosnak tartjuk, hogy kiálljunk a civil szféra szabadsága mellett. Szervezetünk is aktív kontrollt gyakorol, és számos területen együttműködik a Norvég Civil Alap által támogatott szervezetekkel, például a gyűlölet-bűncselekmények elleni közös küzdelemben.” – mondta Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

A szervezet aggódik, hogy Magyarország újra megválasztott kormánya megpróbálja elhallgattatni azokat a civil szervezeteket, amelyek létfontosságú emberi jogi munkát végeznek, ezzel veszélyeztetve az egyesülési jog és a szólásszabadság érvényesülését.

A Norvég Civil Támogatási Alap pályázati programjának lebonyolítását végző négy alapítványt magába foglaló Konzorciumot az utóbbi időben komolyan átvilágították, ami azt sugallja, hogy a kormány célpontba akarja állítani a civil társadalmat azt állítva, hogy a pénzeket bizonyos politikai érdekek támogatására használják fel. Június elején állami hivatalnokok meglátogattak a négyből három olyan alapítványt, amelyek a Konzorciumot alkotják, azzal a céllal, hogy ellenőrizzék, hogyan használják fel a pénzeket a civil szervezetek. Erre válaszként a Norvég Külügyminisztérium bejelentette, hogy felfüggeszti a Magyarországnak szánt pénzek folyósítását az Európai Gazdasági Terület (EEA) és a Norvég Alap rendszerből, amíg a magyar kormány be nem szünteti a vizsgálatot.

Az Amnesty International attól tart, hogy a magyar hatóságok cselekedetei megbéníthatják a civil társadalmat. Források hiányában a civil szervezetek nem tudnak tenni mindazokért, akik a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak az országban.

A magyar hatóságok támadása a civil szervezetek támogatása ellen a legújabb elem azon a listán, ami ellen az Amnesty International már szót emelt. 2011-ben a Parlament által elfogadott változtatások ellenére a Fidesz kormány által bevezetett Médiatörvény súlyosan csorbította a szólásszabadsághoz való jogot: minden egyes médiaorgánum kötelező regisztrációja, a médiatartalmak ellenőrzése, és egy új ellenőrző szerv bevezetése mind-mind akadályozza a média sokszínűségének biztosítását.

Az Amnesty International arra kéri a magyar hatóságokat, vonják vissza a Konzorcium elleni fenyegetést, és kapcsolódjanak be az összpárti diskurzusba, amely biztosíthatná, hogy a magyar civil szervezetek zavartalanul folytathassák a munkájukat.

Az Amnesty International Magyarország 9965,95 eurót kap a Norvég Civil Támogatási Alaptól az ózdi kistérségben megvalósuló emberi jogi oktatási programjára.

Háttérinformációk

2013. augusztus 17.

A Fidesz szóvivője, Hoppál Péter egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az „ál-civil szervezeteket” azért fizetik, hogy aláássák a kormány és a miniszterelnök munkáját. Az egyik civil szervezet, a Magyar Helsinki Bizottság beperelte a szóvivőt. Az ügy még függőben van.

2013. október 3.

Egy jobbikos képviselő, Gyöngyösi Márton, bemutatta a párt törvényjavaslatát, mely minden 3.300 eurónál magasabb összegű civil szervezeti támogatást bejelentésre kötelezne. A javaslat sajtóközleményében a Jobbik egy orosz törvényt hozott példaként, amelynek értelmében a külföldről támogatott civil szervezeteknek „külföldi ügynökként” kell regisztrálniuk magukat.

2014. május 9.

A Norvég Külügyminisztérium bejelentette, hogy beszünteti a Magyarországra szóló pénzek folyósítását az EEA és a Norvég Alap rendszerből.

2014. június 2.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánosnak a június eleji kijelentéseit követve, miszerint a Norvég Alap közel áll az egyik ellenzéki párthoz, a magyar kormány „független vizsgálatot” jelentett be, melyben a pénzek felhasználásátat és a civil szervezetek ehhez kapcsolódó dokumentumait kívánták vizsgálni.

2014. június 6.

A Norvég Külügyminisztérium kijelentette, hogy egy ilyen vizsgálat felér az Európai Gazdasági Terület (EEA) és a Norvég Alap egyezményének megsértésével, miután a vizsgálatért minden felelősség a donor államokat, Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát terheli.

2014. június 13.

A tárgyalások ellenére Norvégia és Magyarország nem egyezett meg az EEA és a Norvég Alap támogatásai felfüggesztésének feloldásáról. A norvég hatóságok arról nyilatkoztak, hogy Magyarországnak meg kell felelnie az egyezményben foglalt feltételeknek, ami azt jelenti, hogy a civil szervezetek vizsgálatát azonnal be kell fejezni.

Hungary: Stop targeting NGOs – http://www.amnesty.org/en/library/info/EUR27/002/2014

Téma