Rács mögött marad a Pussy Riot énekese

Az orosz bíróság ítélete alapján rács mögött marad a Pussy Riot énekese 

Elutasította Maria Aljokina, a Pussy Riot punk együttes énekesnőjének szabadlábra helyezési kérelmét az orosz fellebbviteli bíróság, aki egy ortodox katedrálisban előadott tiltakozási dal miatt került rács mögé. Az Amnesty International az igazságszolgáltatás újabb szégyenfoltjának tartja a döntést. 

“A döntés azt bizonyítja, hogy az orosz hatóságok továbbra is mindent megtesznek a szólásszabadság elnyomása érdekében” – jelentette ki Denis Krivosheev, az Amnesty International Európai és Közép Ázsiai program igazgatóhelyettese.

PussyRiot Maria PravoUral
/Maria Alekhina, fotó: Pravo Ural/

A permi fellebbviteli bíróság másodfokon is visszautasította a 24 éves Aljokina szabadlábra helyezési kérelmét. Nagyezsda Tolokonnyikovával és Jekatyerina Szamuceviccsel együtt a Pussy Riot női zenekar mindhárom tagját “vallási gyűlölet által motivált garázdaság” vádjával ítélték el, miután 2012 februárjában Moszkva fő ortodox katedrálisában elénekeltek egy tiltakozási dalt. Mindhármójukat két év börtönbüntetésre ítélték egy munkatáborban, míg fellebbezése után Jekaterina Szamucevics felfüggesztett börtönbüntetést kapott. 

“Eleve soha nem kellett volna letartóztatni Maria Aljokinát és a punk zenekar másik két tagját. Kizárólag azért fosztották meg őket szabadságuktól, mert békésen kifejezésre juttatták meggyőződésüket és az Amnesty International lelkiismereti fogolynak tekinti őket. Az orosz hatóságoknak azonnal és feltétel nélkül szabadlábra kell helyezniük Maria Aljokinát és Nagyezsda Tolokonnyikovát, és az ellenük és Jekatyerina Samucevics ellen kiszabott börtönbüntetést visszavonniuk.” – mondta Denis Krivosheev. 

“A bíróság döntése a szabad véleménynyilvánítás elleni újabb támadás. Elvi kérdésnek állítják be, de valójában a véleményüknek hangot adók elleni erőszakos támadás, annak ellenére, hogy az országnak kötelessége megóvni és biztosítani az emberi jogokat. 
2013 januárjában Maria Aljokina kérelmezte korai szabadlábra helyezését, hogy nevelhesse 5 éves kisfiát. Kérelmét azzal utasították vissza, hogy a tavaly kiszabott büntetésének kiszabásakor ezt a körülményt már figyelembe vették. A fellebbezési tárgyalás előestéjén több mint 100 világszerte ismert zenész követelte Maria Aljokina és Nagyezsda Tolokonnyikova azonnali szabadlábra bocsátását.
Az egyik aláíró, Angelique Kidjo, kijelentette: “Mélyen megdöbbent, hogyegy fiatal anya, Mása, azért marad rács mögött, mert békés módon hangot adott meggyőződésének. Zenésztársaimmal, művészekkel, az Amnesty tagjaival és több ezer emberrel együtt szerte a világon továbbra is követeljük, hogy felháborítóan igazságtalan börtönbüntetéséből kiszabadulhasson. Szabadítsuk ki a Pussy Riot tagjait!” 

Két nappal a levél közzétételét követően a világon eddig több mint 15,000 ember petíciót írt alá, melyben arra kérik a legfőbb ügyészt, hogy helyezze azonnali és feltételnélküli szabadlábra Mariát és Nagyezsdát. Nagyezsda Tolokonnyikova, a másik bebörtönzött Pussy Riot tag szabadlábra bocsátási kérelmének ügyében július 26-án dönt a Mordvin köztársaság legfelsőbb bírósága, ugyanis az énekesnő ott tölti börtönbüntetését.

Téma