Oroszországban ki kell nyomozni, kik voltak az alattomos, álarcos, homofób támadók

 
„Az orosz hatóságoknak a lehető leggyorsabban meg kell találniuk, és bíróság elé állítaniuk azokat a személyeket, akik felelősek a Szentpéterváron elkövetett, erőszakos, homofób támadásokért, amelyben két ember megsérült, egyikük elvesztette az egyik szemét” közölte az Amnesty International.

Az Amnesty international Szentpétervári aktivistái azt jelentették, hogy vasárnap éjjel két álarcos ember légpuskával és baseball-ütővel hadonászva megtámadta a helyi LaSky irodát, amely HIV fertőzött, meleg emberek támogatásával foglalkozik.

Szomorú, de ez a mostani aljas támadás is jól szemlélteti, milyen széles körben elterjedt a homofób szemlélet ma Oroszországban. Ha semmit nem teszünk a gyűlölet ellen, ez jó táptalajt nyújt a további erőszak terjedésének” mondta Denis Krivosheev, az Amnesty International Európai és Közel-keleti Igazgatóhelyettese.

Az orosz hatóságoknak fel kell deríteni a bűnesetet, és vádat kell emelniük azok ellen, akik felelősek az erőszakos támadásokért. Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilvánosan azt mondta: Oroszország nyitott a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBTI) aktivisták jelenlétére a jövő év eleji, szocsi téli olimpián. Ám a homofób bűncselekmények fényében ez az ígéret üres szemfényvesztésnek tűnik.”

A Szentpétervári Ügyész egyes hírforrások szerint nyomozást indított a támadás után „huliganizmus” vádjával.

„A mostani támadás különösen erőszakos jellegű volt, a megtámadottak számos sérülést szenvedtek, amelyek között volt olyan, ami akár halállal is végződhetett volna. Az elkövetőknek szembe kell nézniük a súlyos következményekkel, a jogrendszer nyújtotta legnagyobb büntetéssel”
mondta Denis Krivosheev.

A LaSky elleni támadást egy úgy nevezett „coffee party” alatt követték el. Ez a fiatal LMBTI és heteroszexuális fiatalok által, hetente megtartott összejövetel éppen az egymás iránti toleranciát és megértést hivatott elősegíteni. A vasárnapi rendezvényen 25–30 ember volt jelen.

A kegyetlen támadás sokkolta a szentpétervári és a többi oroszországi LMBTI közösséget.

Anastasia Smirnova, az orosz LMBTI Hálózat tagja úgy nyilatkozott, hogy a rendőrség hamar megérkezett a helyszínre, de hamar távozott is, mivel „nem találtak bizonyítékot a bűncselekmény elkövetésére”.

De az Amnesty International egy helyi LMBT aktivistával közösen ma megerősítette, hogy a támadásban két ember megsérült, akik közül egy személy elvesztette az egyik szeme világát. A neve elhallgatását kérő aktivista hozzátette, a támadás beleillik abba az általános stresszhelyzetbe, amiben a város LMBTi közössége kénytelen élni.

Az idei év elején hatályba lépett Oroszországban egy „tétován” fogalmazott szövetségi törvény, amely intézményesíti az LMBTI egyének és a LMBTI jogok mellett kiálló szervezetek diszkriminációját.

A törvény korlátozza az LMBTI egyének szólásszabadságát és gyülekezéshez való jogát. Ez az egész országban jelenlévő polgárőr csapatok erőszakhullámát provokálta ki.

„Az orosz hatóságoknak késlekedés nélkül vissza kell vonniuk a homofób törvényeket” mondta Denis Krivosheev.

Téma