Oroszország vessen véget a civilek erőszakos deportálásának!

Ukrajnai civileket deportálnak erőszakkal orosz-vagy orosz fennhatóság alatt álló területekre az Amnesty International legújabb jelentése szerint. Az áttelepítési folyamat során a civileket egy olyan erőszakos átvilágítási folyamatnak (“szűrésnek”) vetik alá, ami gyakran kínzással és önkényes fogvatartással jár. A civilek erőszakos deportálása háborús bűncselekmény, és az Amnesty International szerint emberiesség ellenes bűncselekményként is ki kell vizsgálni.    

Fotó: Getty Images

A 33 éves Marina hetek óta egy észak-mariupoli óvóhelyen tartózkodik – itt keresett menedéket a várost áprilisban megszálló orosz haderő és a bombáik elől. Korábban nyugatra, az ukrán kormány fennhatósága alatt álló területekre akart menekülni a családjával, de az orosz katonák megakadályozták ebben. “Elkezdtünk kérdezősködni az evakuálásról, hogy merre lehet menni… Azt mondták [egy orosz katona] hogy […] “Ha nem mész a Donyecki Népköztársaságba vagy Oroszországba, akkor itt maradsz” – emlékszik vissza a fiatal nő, akinek a férjét, az ukrán hadsereg egy volt tengerészgyalogosát nem sokkal később őrizetbe vették, és azóta sem engedték szabadon.  

Az Ukrajnából kitelepített civileket az orosz hatóságok egy biztonsági átvilágításnak (“szűrésnek”) vetik alá, amely sérti a magánélethez és a testi épséghez való jogot. A szűrőpontokon az orosz katonák számos visszaélést követnek el, például fényképeket készítenek a civilekről, átkutatják és kihallgatják őket, ujjlenyomatot vesznek és elkobozzák a telefonokat. Sokakat – főleg katonakorú férfiakat -, emellett őrizetbe is vesznek, megkínoznak és önkényesen fogva tartanak, a gyerekeket pedig egyes esetekben szándékosan elszakítják a szüleiktől, ami egyértelműen sérti a nemzetközi humanitárius jogot.  

Egy 11 éves fiú, akit egy ilyen szűrési eljáráson választottak el az édesanyjától, az Amnestynek így számolt be a történtekről. “Anyukámat egy másik sátorba vitték és kihallgatták. Azt mondták, el fognak venni tőle. Megdöbbentem. Arról nem mondtak semmit, hogy ő hová megy. Egy hölgy a novoazovszki [gyermekvédelmi] szolgálattól azt mondta, hogy talán elengedik… de azóta nem hallottam róla”.

Az ehhez hasonló háborús bűncselekmények elleni felszólalás mindannyiunk közös felelőssége: együtt kell nyomást helyeznünk Oroszországra, és követelni, hogy az orosz haderő azonnal hagyjon fel a civilek – különös tekintettel a gyermekek, idősek és fogyatékkal élők – deportálásával és bántalmazásával.  

Írd alá a petíciót és szólítsd fel Oroszországot, hogy: 

  • Az orosz és az Oroszország által ellenőrzött katonai erők azonnal állítsák le az erőszakos deportálásokat, és a sokszorosan jogsértő szűrési eljárásokat.  
  • Engedjenek szabadon a jogtalanul fogvatartottakat, és engedjék hazatérni azokat, akiket eddig erőszakkal orosz fennhatóság alatt álló területre telepítettek! 
  • Segítsék a civilek evakuálását az ukrán kormány irányítása alatt álló országrészekbe, és biztosítsák, hogy a lakosság halmozottan veszélyeztett csoportjai – köztük a gyerekek, az idősek és a fogyatékkal élők – biztonságosan elhagyhassák Oroszországot vagy az orosz ellenőrzés alatt álló területeket!