Oroszország: Az amnesztia törvény nem helyettesíti a hatékony igazságszolgáltatási rendszert

Az Amnesty International álláspontja szerint az orosz hatóságoknak azonnal és feltétel nélkül el kell engednie az összes lelkiismereti foglyot. A szervezet ezt arra reagálva jelentette ki, hogy az orosz parlament szerdán elfogadta azt az amnesztia törvényt, amelynek köszönhetően kiszabadulhatnak a Pussy Riot énekesei, valamint néhány fogoly a Bolotnaja ügyből. Külföldi aktivistáknak, köztük a Greenpeace „sarkvidéki harmincak”-nak is megengedhetik, hogy elhagyják az országot.

„Nehéz üdvözölni az orosz Állami Duma által elfogadott amnesztia törvényt. Bár kétségtelenül sok igazságtalanul elítélt áldozat számára előnyös, mégsem fogja törölni a bűnügyi nyilvántartásból a jogtalanul elítélteket. Ezen kívül nem terjed ki mindazokra, akiket az Amnesty International lelkiismereti fogolyként tart számon, köztük sok olyan jelenleg is folyó tárgyalás vádlottaira sem, mint például a 2012-es Bolotnaja téri tiltakozók.” – nyilatkozta John Dalhuisen, az Amnesty International Európa és Közép-Ázsia igazgatója.

“Ez az amnesztia törvény nem helyettesíti a hatékony és független igazságszolgáltatást. Valójában ez egy újabb bizonyítéka a politikai igazságszolgáltatásnak Oroszországban.”

„Az Alkotmány elfogadásának 20. évfordulója emlékezetessé tételére a legjobb mód az lenne, ha az orosz hatóságok elkezdenék tiszteletben tartani azt.”

„Az Amnesty International által lelkiismereti fogolynak tartott embereket nem lett volna szabad őrizetbe venni, megvádolni, illetve elítélni. Őket kizárólag a nézeteik kifejezéséért börtönözték be. Minden egyes megszületett ítéletet és vádat törölni kell azoknál, akik az új amnesztia törvénynek köszönhetően szabadulnak ki. A többi lelkiismereti foglyot, akik a rácsok mögött maradnak, mint például Mihail Hodorkovszkij és Platon Lebegyev volt üzletemberek, azonnal és feltétel nélkül szabadlábra kell helyezni.”

1002160 10151740093941575 1651540878 n