Nemzetközi szolidaritás a két hónapja jogellenesen letartóztatott Ahmed Samir Santawyért

Ma két hónapja, hogy az egyiptomi hatóságok jogellenesen letartóztatták Ahmed Samir Santawyit, a CEU hallgatóját és kutatóját, akit azóta is önkényesen fogva tartanak. A Free Ahmed Samir mozgalom az Amnesty Internationallel közösen ma Bécsben, Berlinben, Gentben, Budapesten, Malmöben, Bolognában, Salzburgban, Szófiában, Tuniszban és Bejrútban tiltakozott az ügyében.

Budapesten az Amnesty International Magyarország aktivistái, a Free Ahmed Samir mozgalom tagjai és a CEU hallgatói az egyiptomi nagykövetség előtt hívták fel a figyelmet a férfi helyzetére, és követelték a lelkiismereti fogoly azonnali szabadon bocsátását.

A budapesti akcióról készült videó

Ahmed Samir Santawy a CEU antropológus hallgatója Bécsben, korábban Budapesten élt és tanult. Kutatásában a nők jogaira és a reproduktív jogok egyiptomi helyzetére koncentrál. Az egyiptomi hatóságok február 1-én rabolták el, és azóta is fogva tartják. A férfi letartóztatását követően öt napig semmit nem lehetett tudni a hollétéről, elmondása szerint ezalatt a hatóságok bántalmazták, és közösségi médiában kifejtett tevékenységéről, illetve tudományos kutatásáról faggatták. Február 6-án az Állambiztonsági Főügyészség Ahmed Samir Santawyt terrorizmussal vádolta meg.

Az Amnesty International szerint Ahmed Samir Santawy lelkiismereti fogoly, akit pusztán a tudományos kutatásának témája miatt tartanak fogva, ezért azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engedni.

Ügyében az Amnesty Magyarország korábban levelet küldött Szijjártó Péter külügyminiszternek és Egyiptom magyarországi nagykövetének, arra kérve mindkettőjüket, hogy minden tőlük telhetőt tegyenek meg annak érdekében, hogy a koholt vádak alapján bebörtönzött férfit azonnal engedjék szabadon.

A Free Ahmed Samir mozgalom egy diákok vezette szerveződés, mely Ahmed szabadon bocsátásáért küzd. A csoportot Ahmed négy diáktársa vezeti és több mint hetven támogatót számlál.