Nemzetközi szervezetek levele a kormányzathoz a roma közösséget fenyegető szélsőséges csoportok miatt

Az Amnesty International, az Európai Roma Jogok Központja, és a Human Rights First levélben fejezte ki aggodalmát a Gyöngyöspatán kialakult helyzet miatt.

SÜRGŐS AKCIÓ. ÍRJ TE IS LEVELET! 

http://amnesty.hu/amnesty-international/a-romak-diszkriminacioja-ellen/jar%C5%91roz%C5%91-szels%C5%91segesek-fenyegetik-a-roma-kozossegeket

Békés demonstráció és gyertyagyújtás:http://amnesty.hu/uj-esemeny/demonstracio/134-antirasszista-vilagnap

A levél szövege itt található:http://amnesty.hu/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=13

A magyar kormánynak, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságnak, a honvédelmi és rendészeti bizottságnak, és a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának küldött levelünkben kifejeztük aggodalmunkat a Gyöngyöspatán kialakult helyzet miatt, ahol a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és más szélsőséges csoportok jelenléte tartotta félelemben az elmúlt három hétben a helyi roma lakosságot.

A március 6-i, Jobbik által Gyöngyöspatán szervezett tüntetésen Vona Gábor elnök „cigány terrorról” beszélt, majd fekete katonai jellegű egyenruhába öltözött csoportok masíroztak végig a cigánysoron. A csoportok egy része a gyűlést követően is a faluban maradt, és folytatta a „járőrözést”.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és más, a már betiltott Magyar Gárdára hasonlító csoportok a helyi roma lakosságot célpontba vették, őket módszeresen zaklatták és megfélemlítették. Helyi híradások és szemtanúk szerint követték a romákat az utcán, kint álltak az iskola előtt, és éjszaka cigány-ellenes szlogeneket skandálva, fejszékkel és ostorral fenyegették a roma családokat. A helyzet odáig fajult, hogy a cigányok már féltek gyermekeiket az iskolába elengedni, vagy csak egyszerűen boltba elmenni.

Helyi beszámolók szerint a rendőrség sokszor nem reagált megfelelően, amikor a romák védelmet kértek a zaklatással és megfélemlítéssel szemben. A rendőrség nem akadályozta meg, és nem kezdett nyomozásba a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és más csoportok helyi tevékenységével kapcsolatban. Az ilyen militarista egyenruhába öltözött csoportok fenyegető fellépése a célba vett romáknak okoz jogsérelmet, és veszélyes módon felnagyíthatja és tüzelheti a helyi konfliktusokat is.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület március 16-án jelezte azt is, hogy a Gyöngyöspatán bevált módszerüket hamarosan már falvakban, vélhetően Hajdúhadházán is kipróbálják majd.

Mind a hazai, mind a nemzetközi jog alapján Magyarországnak kötelessége állampolgárai biztonságának, magánéletének védelmének garantálása, és a hátrányos megkülönböztetés megakadályozása.

Ezért a szervezetek arra szólították fel a magyar hatóságokat, hogy hazai és nemzetközi jogi kötelezettségeiknek eleget téve avatkozzanak be a törvényes rend fenntartása érdekében, és akadályozzák meg az erőszak elfajulását Gyöngyöspatán és más helyszíneken is. Felszólítottuk a rendőrséget, hogy biztosítson megfelelő védelmet a romáknak a megfélemlítés és zaklatások ellen, és akadályozza meg, illetve nyomozzon ki minden illegális tevékenységet.

Téma