Nemzetközi akció nap Darfúrért

zeptember 17-én aktivisták világszerte egyszerre demonstráltak annak érdekében, hogy ENSZ békefenntartók kerüljenek a világ egy bajban lévő régiójába: Darfúrba. A budapesti felvonulás során az aktivisták egy koporsóval járták végig az ENSZ BT állandó tagjainak nagykövetségeit. A felvonulás arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy minden, az emberi jogokért elkötelezett kormány vesse latba befolyását a szudáni kormánnyal szemben, hogy az engedélyezze az ENSZ békefenntartó misszióját. Az akció a Külügyminisztérium előtt fejeződött be.

Figyelemfelhívó megmozdulások voltak Magyarországon kívül a világ számos országában, többek között Egyiptomban, Etiópiában, Franciaországban, Németországban, Ghánában, az USA-ban és az Egyesült Királyságban is.

Augusztusban az ENSZ BT békefenntartók küldéséről határozott a darfúri régióba – azzal a kitétellel, hogy a missziót a szudáni kormánynak jóvá kell hagynia -, a szudáni kormány azonban határozottan visszautasította a kéksisakosok beengedését az országba. A szudáni kormány azóta újabb offenzívába kezdett Darfúrban.

A krízis mára közel 2 millió embert érint, a halálos áldozatok száma eléri a 300 ezret.

Téma