Nemet mondunk az EU-Törökország alkura

Az Amnesty International egész Európában fotóakcióval tiltakozik a tervezett EU-Törökország alku ellen, amely véget vetne a nemzetközi védelemnek a kontinensen és sértené a menekültek és menedékkérők emberi jogait.

Mint ismeretes, Ahmet Davutoğlu, Törökország miniszterelnöke, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke március 8-án reggel nyilvánosságra hozták azt a megállapodási javaslatot, amelyet az Európai Tanács március 17-18-i ülésén kívánnak az EU állam és kormányfőivel elfogadtatni.

A tervezett megállapodás katasztrofális hatással járhat: kiüresítené a menedékjogot Európában, a menekülőket pedig kiszolgáltatná annak a Törökországnak, amely bilincsbe veri, bebörtönzi és visszaküldi őket azokba az országokba, ahonnan menekülnek, így Szíriába és Irakba.

A múlt héten levéllel fordultunk minden tagállam vezetőjéhez, így Orbán Viktorhoz is, és arra kértük, utasítsa el a megállapodást a holnap kezdődő csúcson.

A héten Európa összes országa megmozdul, és tiltakozó akciókkal próbálja meg elejét venni a katasztrófának. Az Amnesty International Magyarország képeit a lenti galériában találod.