Nem tudunk itt tovább élni. A szíriai menekültek tarthatatlan helyzete Egyiptomban

Már nem érzünk semmit, egyik napról a másikra élünk, de egyre reménytelenebbül… Semmi mást nem akarok, csak a férjemet visszakapni. Le szeretnénk telepedni valahol a világban, ahol végre biztonságban lehetünk… Amikor Egyiptomba érkeztünk, minden rendben volt, de az augusztusi Ramadán előtt minden megváltozott… Hivatalosan el szeretnénk hagyni Egyiptomot, de ha lehet, nem a tengeren át. Itt nem élhetünk tovább” vallott egy menekült, akinek a férjét letartóztaták egy Olaszországba tartó hajón, és azóta is fogva tartják egy alexandriai rendőrörsön.

2013 szeptember 17-én kora reggel egy 200 főt szállító hajó elhagyta az egyiptomi Alexandria kikötőjét. Olaszországba tartott, ám az egyiptomi haditengerészet visszatérésre kényszerítette. A lélekvesztőn szinte mindenki szíriai menekült volt. Az Amnesty International később beszélt néhány menekülttel, akik elmesélték, hogyan próbálták a közelgő hadihajó legénységét rávenni arra, hogy ne lőjjenek, hisz a bárkán gyerekek is tartózkodnak. A szemtanúk szerint a haditengerészet megközelítette a menekültek hajóját, majd néhány lövést adott le a hajótest belsejébe. Az Amnesty International információi szerint a megtámadott hajóról lövést egyáltalán nem adtak le. Az incidens két ember halálát okozta, egy 50 éves palesztin nő Szíriából, és egy 30 éves szíriai menekült férfi vesztette életét. Az egyik szemtanú szerint a lövedékek majdnem gyerekeket találtak el. A hajón tartozkódókat később őrizetbe vették.

A letartóztatott menekültek nagy részét, akik között gyerekek is voltak, erőszakkal máshová szállították, vagy továbbra is fogva tartják. Hírek szerint ugyanezen a napon 70 menekültet, mint illegális bevándorlót egy kávéházban vettek őrizetbe.

Szíriai és palesztin nemzetíségű, szíriai állampolgárok most Egyiptomban kénytelenek elviselni a diszkriminációt és az emberi jogsértéseket. Az utóbbi hónapokban egyre gyakrabban vannak kitéve szóbeli fenyegetéseknek a média és néhány közszereplő részéről, erőszakos letartóztatásnak, jogtalanul lefolytatott őrizetbe vételnek, és néhány esetben a Szíriába való visszatoloncolásnak. A helyzet Egyiptomban olyan kibírhatatlanná vált, hogy a menekültek gyakran vágnak bele akiszámíthatatlan és halálos kockázattal járó, európai hajóútba.

Az utóbbi években az egyiptomi és más észak-afrikai emberek által gyakran vállalt, kockázatos utazást embercsempészek szervezik. Minden évben több százan halnak meg az Európába vezető, földközi-tengeri hajóúton. 2011 volt az egyik legfeketébb év, ekkor legalább 1500 ember lelte halálát a hullámsírban. 2013. október 3-án egy Líbiából indult hajó, amely többszáz menekültet szállított, elsüllyedt az olaszországi Lampedusa-szigetnél, legalább 319 ember halálát okozva.

Az Egyiptom északi partjaitól Olaszországba induló hajóutak viszonylag hosszúak. Október 11-én egy szíriai menekülteket Olaszországba szállító bárka süllyedt el Alexandria partjainál, ekkor legalább 12-en meghaltak, 116-an megmenekültek. Egy hírforrás szerint a öt 10 év alatti kisgyermek is életét vesztette.

Az ENSZ adatai szerint 2013. január és szeptember közt 6000 szíriai menekült érte el Olaszországot a tengeren keresztül. A havi átlagos szám augusztus óta nagyon megugrott, azóta újabb 3000 ember érkezett hajón az európai országba.

Az Amnesty International 2013 elejétől vizsgálja a szíriai menekültek egyiptomi helyzetét. A szervezet felszólította az egyiptomi hatóságokat, hogy szakítsanak a menekültek jogsértő őrizetbe vételével és deportálásával, és tartsák magukat a menekültek védelméről szóló nemzetközi előírásokhoz. Ezzel egyidőben az Amnesty International felszólítja a nemzetközi közösség tagjait, hogy engedjék letelepedni a bevándorlókat, többek között az Egyiptomban jogtalanul meghurcolt, az Európába való kivándorlás közben elfogott embereket, és azokat, akiket elválasztottak családjuktól az erőszakos kitelepítések során.

A tengeri elfogatások és következményei

Nem sokkal a szírek és a palesztinok elleni médiatámadások után számos menekült döntött úgy, hogy hajóra szál Alexandriában, és Olaszországba menekül. Az Amnesty International ismeretei szerint az út fejenként 2500-3500 dollárba kerül. A szíriai menekültek lehetőségei korlátozottak, hiszen alig néhány országba léphetnek be vízum nélkül.

A menekültek további nehézségekkel néznek szembe abban az esetben, ha lejárt az útlevelük. A szíriai konzulátus állítólag 1600 egyiptomi fontot (230 amerikai dollárt) kér az útlevelek megújításáért, ami óriási összeg a legtöbb családnak. Az Amnesty International beszélt olyan családdal, ahol néhányuknak még érvényes az útlevele, de a többieké már lejárt. Rashid, egy szíriai menekült elmondta, hogy kockázatos lenne az útlevél meghosszabbítását kérni a konzulátustól, miután lehet, nem kapnák vissza.

Egy másik szíriai menekült, Zaydnak van egy 8 hónapos fia, aki Egyiptomban született, és nincs útlevele. Zayd el akarja hagyni Egyiptomot, de a fia hiányzó papírjai miatt ez nem lehetséges. Elmondta, hogy az ő útlevele egy hónap múlva jár le, és ezután még több nehézséggel kell szemebnéznie.

Elfogatások

Augusztus elején aktivisták és menekültügyi szervezetek figyeltek fel arra, hogy az egyiptomi tengerészet megállítja az „illegális bevándorlókat” szállító hajókat. A cikk megjelenésnek idejében 13 elfogatást hajtottak végre. A menekülteket minden esetben letartóztatták, és bevitték a rendőrőrsre. Az ENSZ legfrissebb adatai szerint 946 embert tartóztattak le az egyiptomi hatóságok, 76-ot szabadon engedtek, 146-ot deportáltak (köztük legalább 46 gyermeket), és sokakat továbbra is fogvatartanak.

A legtöbb letartóztatottat illegális bevándorlással vádolják, azonban az ügyész elrendelte szabadon bocsájtásukat. Ennek ellenére ezt az Egyiptomi Nemzetbiztonsági Szolgálat utasítására szinte egy esetben sem hajtották végre. Az ügyvédek próbálnak segíteni a fogvatartottakon. Elmondták az Amnesty Internationalnek, hogy nincs indokolva a további fogva tartásuk, és nincs tisztázva ennek jogi alapja sem.

Az egyiptomi rendőrség két lehetőséget ajánl fel a menekülteknek, vagy deportálják őket abba az országba, ahol befogadják őket, vagy meghatározatlan időre zárt ajtó mögött maradnak. Néhány kivételtől eltekintve, szinte mindenkit választás elé állítanak. A szíriaiak mehetnek Törökországba, Libanonba és bizonyos esetekben Jordániába, a palesztinok azonban csak Libanonba, ahol kapnak egy 48 órás vízumot, vagy visszatérhetnek Szíriába.

Számos fogvatartott menekült elmondta az Amnesty Internationalnek, hogy a rendőrség megfenyegette őket, hogy amennyiben nem írják alá a deportálási papírokat, akkor át lesznek szállítva az Al-Khalifa börtönbe Kairóba, ahol bűnözőkkel együtt fogják őket fogvatartani, sokkal rosszabb körülmények között.

A hatóságok azt is megakadályozták, hogy az ügyvédek megfelelően képviseljék a fogvatartott menekülteket.

A menekülteknek tehát felajánlották a választást a deportálás és a hosszú, törvénytelen fogvatartás között. Azonban azt is nyilvánvalóvá ették számukra, hogy amennyiben úgy döntenek, hogy elhagyják Egyiptomot, maguknak kell kifizetniük a repülőjegyet. Azoknak akik nem tudják ezt előteremteni, a fogvatartással kell számolniuk.

Az Amnesty Internationalnek arról is vannak információi, hogy kisérő nélkül deportáltak gyerekeket, miközben a családjukat Egyiptomban tartották. Az Amnesty International dokumentált egy olyan esetet, amikor is egy 15 és 16 éves testvérpár felszállt egy Európába tartó hajóra 2013 szeptember 27-én, a szüleik tudta nélkül. Elfogták őket, majd Rosetta városának rendőrőrsén tartották őket fogva. Október 10-én a fiúkat a Borg El Arab repülőtérre vitték, és Libanonba deportálták őket, ahol még sosem voltak, és nincsenek ott rokonaik sem. A szülők kimentek a repülőtérre, de a hatóságok nem engedték, hogy lássák a fiúkat vagy hogy tartalék ruhát adjanak nekik a deportálás előtt.

Arról is vannak információi az Amnesty Internationalnek, hogy családokat szakítottak szét, deportáltak különböző országokba. A pontos adatok nem ismertek, de az Amnesty International értesülései szerint az egyiptomi hatóságok több száz embert deportáltak Libanonba, Törökországba, néhány alkalommal Jordániába, és két esetben jelentettek csoportos kitoloncolásról Damaszkuszba. Első alkalommal augusztus 26-án 35 menekültet, majd október 4-én még 36 embert küldtek a szíriai fővárosba.

Jelentések szerint a Damaszkuszba deportált menekülteket érkezésükkor elfogták és fogvatartották őket. Néhányukat több napos fogvatartás után szabadon engedtek, de arról még nincs információ, hogy mi történt velük ezalatt a néhány nap alatt. Nagy az esélye annak, hogy a szír titkosszolgálatoknál fogvatartottakat kinzásoknak vetették alá.

Az egyiptomi hatóságok által végrehajtott deportálások ellentétesek az országok menekültekről való gondoskodási kötelezettségükkel. A kötelezettséget a régió országainak egyenlő arányban kellene vállaniuk. Libanon, Jordánia és Törökország egyaránt nagy számú szír menekültet fogadott be. Miközben a 85 milliós Egyiptom kb. 300 000 szír menekültet fogadott be, addig a 4.3 millió fős Libanon 800 000-et.

A menekültek Szíriába való visszaküldésével Egyiptom súlyosan megsérti nemzetközi jogi kötelezettségét, mely szerint senki nem lehet visszaküldeni abba az országba, ahol fennáll a veszélye annak, hogy súlyosan sérülnek az emberi jogok. Egyiptom aláírta az 1951-es menekültek jogállásáról szóló egyezményt, valamint az 1969-es afrikai menekültügyi problémákkal foglalkozó egyezményt.

A fogvatartás körülményei

Az Amnesty International látogatást tett az egyik alexandriai rendőrségen október 9-én. A látogatás ideje alatt kb. 40 menekült volt itt fogvatartva, köztük 10 gyermek. A legfiatalabb fogvatartott egy két éves ikerpár volt, akik szeptember 17. óta vannak bezárva.

Ezen kívül még számos rendőrörsön tartanak fogva menekülteket szerte Alexandriában, Idku és Rasheed városában. A rendőrségeknek azonban nincs megfelelő infrastruktúrája ahhoz, hogy hosszabb időre embereket szállásoljon el.

A rendőrségen nincs biztosítva a menekültek étkeztetése, tej a csecsemőknek, sem orvosi ellátás, vagy egyéb eszközök, péládul takarók vagy pelenkák. A menekültek ezekhez csak adományokból juthatnak hozzá. Az Amnesty Internationalhez azonban számos helyről érkeztek olyan információk, hogy még ha történnek is felajánlások, ezek nem mindig jutnak el a menekültekhez, mivel egy részét a rendőrök megtartják maguknak.

A meglátogatott rendőrségen a férfiak külön vannak tartva a nőktől és gyermekektől. Az Amnesty International látogatásakor 40 ember volt itt elzárva a külvilágtól, de volt olyan időszak is, amikor ugyanezen a helyen 150 ember zsuffolódott össze.

Néhány önkéntes orvost beengedtek a fogvatartottakhoz, akik szintén szörnyű állapotokról számoltak be, különösen a gyermekek miatt fejezték ki aggodalmukat, akik a legsebezhetőbbek mind pszichésen, mind fizikálisan.

A palesztin menekültek

Legalább 6000 palesztin menekült él Egyiptomban. Azonban már régóta él az a nem hivatalos egyiptomi szokás, hogy figyelmen kivül hagyják a Palesztin menedékjogi kérelmeket, így a palesztin menekültek nem élveznek nemzetközi jogi védelmet Egyipomban.

Következtetések és ajánlások

Egyiptom szíriai menekültekhez való hozzáállása súlyosan sérti a nemzetközi jogot. Nők, férfiak és gyerekek százai esnek áldozatul visszaéléseknek és diszkriminációnak. Számos esetben az önkényes fogvatartás erőszakos deportálással végződik, nem egy esetben vissza Szíriába. Másoknak annyira reménytelen a helyzete, hogy életüket kockáztatva próbálnak eljutni Európába.

Az Amnesty International a következő ajánlásokat teszi annak érdekében, hogy az Egyiptomban tartózkodó szír menekültek jogai ne sérüljenek a jövőben:

Az egyiptomi hatóságoknak

A jogellenes fogvatartásról:

  • Azonnal engedjék szabadon mindazokat, akiket “illegális bevándorlással” gyanúsítanak, más bűnténnyel nem vádolják, és akik szabadon engedését az ügyészség már elrendelte. További fogvatartásuk önkényes és jogellenes.

  • Biztosítsák, hogy a fogvatartottak hozzájussanak a megfelelő jogi képviselethez, és érintkezhessenek a családtagjaikkal.

  • Biztosítsák a rászorulóknak a megfelelő orvosi ellátást.

Erőszakos deportálás és visszaküldés

  • Szüntessék be a további erőszakos deportálásokat Szíriába. A szíriai konfliktus során súlyosan sérülnek az emberi jogok, háborús és emberiség elleni bűncselekményeket követnek el. Így az 1951-es Nemzetközi Egyezmény és az 1969-es Afrikai Unió Egyezmény alapján mindenkit, aki elhagyja Szíriát, menekültnek kell tekinteni.

  • Fejezzék be a szíriai és palesztin menekültek erőszakos deportálást más országokba. Egyiptomnak kötelessége biztosítani a területére érkező menekültek védelmét.

  • Győződjenek meg arról, hogy az erőszakos deportálások következtében szétszakított családoknak lehetősük legyen az újraegyesülésre, akár Egyiptomban, akár más, általuk választott országban.