Wendy Galarza

Wendyt meglőtték, miközben részt vett egy tüntetésen a mexikói Cancúnban. Majdnem meghalt, amikor a nők jogaiért emelt szót a hazájában. Szólítsd fel a mexikói hatóságokat, hogy vizsgálják ki a túlkapásokat és vonják felelősségre a tetteseket!

Wendy elkötelezett gyermekgondozó. Mindent megtesz a gyermekekért, mert hisz abban, hogy ez a legjobb módja annak, hogy egy kedvesebb és együttérzőbb társadalmat hozzunk létre.  Wendy keményen dolgozik ezért a célért Mexikóban, ahol a nőket gyakran megalázzák, megtámadják és megölik pusztán a nemük miatt. Nőjogi aktivistaként ő is majdnem az életét vesztette, mert fellépett az erőszak ellen.   

2020. november 9-én Wendy részt vett egy nőjogi csoportok által szervezett felvonuláson Cancúnban, hogy igazságot követeljenek Alexisnek, egy két nappal korábban meggyilkolt nőnek az ügyében. Amikor a tüntetők egy csoportja elkezdte ledönteni és felgyújtani a fából készült kordonokat, a rendőrség lövéseket adott le a levegőbe és többek szerint a tömegbe is. Wendy a lábán és a szeméremtestén is lőtt sérüléseket szenvedett. 

Két nappal később panaszt tett a rendőrség ellen. Hónapokba telt, mire az államügyész elfogadta a további bizonyítékait, amelyek között olyan ruhadarabok is szerepeltek, amelyeken golyó ütötte lyukak voltak. Az ügy még ma is tart. A lövöldözéssel vádolt rendőröket nem vonták felelősségre. 

Wendyt azonban nem adja fel, és a tüntetés során megsérült nőkkel együtt egy csoportot hozott létre. “Soha nem hagyom, hogy a 9N-t (2020. november 9. – Amnesty) elfelejtsék.” – mondja. “Továbbra is felemelem a hangomat, és megvédem az emberi jogokat magam és a harcostársaim számára.”  

Követeljünk igazságot Wendy számára a mexikói hatóságoktól! Írd alá a petíciót!

Írj támogató üzenetet Wendynek, és mi eljuttatjuk hozzá! 

Rád mi hatna pozitívan? Gondold át, hogy mit olvasnál szívesen, ha Wendy helyében lennél. Mi tartaná benned a lelket? Mi nevettetne meg?

Jó, ha angolul írsz, de nem muszáj. Írhatsz magyarul, de rajzolhatsz is. A lényeg, hogy Wendy érezze: nincs egyedül.

Online üzeneted küldd el az aktivizmus@amnesty.hu címre, a kézzel írott leveleket pedig postán várjuk a budapesti, pécsi és szegedi irodáinkban.