Levélíró Maraton: Esély a kormányoknak, hogy példát mutassanak

November 20-án vette kezdetét az Amnesty International Levélíró Maraton kampánya, amely az évek során a világ legnagyobb emberi jogi eseményévé vált. A kampány résztvevői világszerte arra szólítják fel a kormányokat, hogy orvosolják a bebörtönzött vagy üldöztetett szereplőit ért igazságtalanságokat. Ha mások is követik a példájukat, talán mindannyian egy igazságosabb világba térhetünk vissza a járvány után.

„Bár a vírushelyzet igen kétségbeejtő, valahogy mégis a legjobbat hozza ki az emberekből. Számtalan példát láttunk arra, hogy az emberek összefognak, és segítenek azokon, akik nehéz helyzetbe kerültek. Sajnos több kormány is ennek pont az ellenkezőjét teszi, és az emberi jogok érvényre juttatása helyett inkább üldözi és bebörtönzi a jogvédőket.” – mondta Julie Verhaar, az Amnesty International megbízott főtitkára.

„Itt a lehetőség, hogy felépítsünk egy szebb jövőt, amelynek központi értékei a kedvesség, a szolidaritás, az elfogadás és az emberi jogok. Ennek jegyében kérjük a kormányokat, hogy orvosolják az igazságtalanságokat, és engedjék szabadon a lelkiismereti foglyokat, hagyjanak fel a jogvédők üldözésével, és tartsák tiszteletben minden ember véleménynyilvánításhoz való jogát.”

A világ legnagyobb emberi jogi kampánya

A világ legjelentősebb emberi jogi eseményének résztvevői minden év decemberében és januárjában levelek, emailek, tweetek, Facebook posztok és képeslapok millióit küldik különféle jogsértések áldozatainak világszerte. A 2020-as Levélíró Maraton során az üzenetek Algéria, Burundi, Chile, Kolumbia, Málta, Mianmar, Pakisztán, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika és Törökország felé veszik majd az irányt.

Az Amnesty International Magyarország a hagyományoknak megfelelően idén megszervezi a Levélíró Maratont Magyarországon, ennek keretében három ügyben várjuk a leveleket, emaileket és petíció aláírásokat.

Melike Balkan és Özgür Gür, török LMBTI aktivisták

Melike Balkan és Özgür Gür, a METU LMBTI Szolidaritási Csoportjának tagjai

Az ankarai Közel-keleti Műszaki Egyetem (angol rövidítése szerint METU) LMBTI Szolidaritási Csoportjának tagjai börtönbe kerülhetnek mindössze azért, mert gyakorolták a szabad véleménynyilvánításhoz és a békés gyülekezéshez való jogukat. A csoport minden évben Pride felvonulást szervez az egyetemi campuson, a 2019-es békés ülőtüntetést azonban a rendőrség erővel feloszlatta. Több hallgatót és egy oktatót is őrizetbe vettek és bántalmaztak, majd vádat emeltek ellenük. Az Amnesty International arra kéri a török hatóságokat, hogy ejtsék a vádakat, vizsgálják ki a rendőri túlkapásokat, és biztosítsák, hogy a jövőben az egyetemi hallgatók zavartalanul tarthatnak békés felvonulásokat a campuson.

Paing Phyo Min, mianmari művész

A 22 éves mianmari Paing Phyo Min a Peacock Generation nevű thangyat formáció tagja. A költészetet, zenét és humort elegyítő műfaj igen közel áll a slam poetryhez. 2019 tavaszán Paing Phyo Mint a Peacock Generation több másik tagjával együtt letartóztatták, miután katonai egyenruhában léptek fel, és kifigurázták a katonaságot. Előadásukkal azt az üzenetet közvetítették, hogy a katonaság nem bírja a kritikát, kétségbeesetten ragaszkodik a hatalomhoz, és csődbe viszi az országot, miközben vezetői megszedik magukat. Paing Phyo Mint hat év börtönre ítélték.

Paing Phyo Min

Nassima al-Sada, szaúd-arábiai nőjogi aktivista

Nassima al-Sada egész életében a szaúd-arábiai nők szabadságáért kampányolt, többi aktivistával együtt azért harcolt, hogy a nők is vezethessenek, és mindennapi teendőiket férfi gyámjuk engedélye nélkül végezhessék. Szaúd-Arábiában a férfi gyámság szabályai szerint a nők csak gyámjuk engedélyével hagyhatják el otthonukat, és végezhetnek egyéb alapvető tevékenységeket. Bár az elmúlt hónapokban enyhítettek a szigorú szabályokon, a férfi gyámság ellen felszólaló nőket mégsem engedték ki a börtönből. Nassimát békés emberi jogi munkája miatt tartóztatták le 2018 júliusában. A börtönben számos atrocitás érte. 2019 februárjától egészen 2020 februárjáig magánzárkában volt, a többi fogvatartottól teljesen elkülönítve. Hetente mindössze egy telefonhívást engednek meg neki a családjával, de nem látogathatja senki, még az ügyvédje sem.

Nassima al-Sada
 A Levélíró Maraton sikertörténetei

Az előző évek sikerei remekül mutatják, hogy a levélírással valódi változást lehet elérni, a támogató szavak pedig hatalmas erőt adnak a jogsértések áldozatainak és családjaiknak.

A nigériai Moses Akatugba mindössze15 éves volt, amikor halálra ítélték, mert állítólag ellopott három telefont. 800 000 levélíró közbenjárásának köszönhetően a fiút 2019-ben szabadon engedték.

„A rendőrség azt állította, hogy elloptam három telefont – emiatt nyolc évet töltöttem börtönben, és halálra is ítéltek.” – mondta Moses. – De aztán az Amnesty International támogatói mintegy 800 000 levet írtak az érdekemben, és végül szabadon engedtek. Ezek a levelek tartották bennem a lelket, és ezek a levelek mentették meg az életemet. Tényleg igaz, hogy levelekkel is életet lehet menteni.”

2020 júliusában egy dél-szudáni fiatal halálos ítéletét is megsemmisítették, részben a Levélíró Maratonnak köszönhetően. Magai Matiop Ngong a vallomása szerint a földre célzott apja fegyverével, hogy elijessze unokatestvérét, aki közbe akart lépni, mikor Magai egy környékbeli fiúval verekedett. A visszapattanó lövedék azonban eltalálta az unokatestvérét, aki a kórházban belehalt a sérülésbe. Magai akkoriban még csak 15 éves volt, de emberölés miatt eljárás indult ellene, ráadásul ügyvédet sem kapott. Bűnösnek találták, és halálra ítélték. A szegénységben élő és hátrányos helyzetű emberekre gyakran aránytalanul szabnak ki halálbüntetést Dél-Szudánban, de azt sem a nemzetközi, sem a dél-szudáni jog nem engedi meg, hogy gyermekeket halálra ítéljenek.

Több mint 765 000 levélíró ragadott tollat, és nem hibába: a dél-szudáni fellebbviteli bíróság végül megsemmisítette a halálos ítéletet, mivel Magai még gyerek volt a bűntény elkövetésekor, és egy arányosabb büntetés kiszabását kérte a bíróságtól.

„Nem szabad alábecsülnünk az egyén erejét, ha arról van szó, hogy emberéletek forognak kockán vagy éppen kormányokat kell felelősségre vonni. Évről évre bebizonyosodik, hogy mekkora ereje lehet egy levélnek vagy emailnek” – mondta Juli Verhaar.

„A Levélíró Maraton lényege, hogy emberek segítenek olyan embereken, akikkel korábban nem ismertek és soha nem találkoztak – az emberség és támogatás ezen formája talán még sosem volt ennyire fontos. A kormányoknak meg kell hajolniuk az emberek akarata előtt, és igazságot kell szolgáltatniuk a jogsértések áldozatainak.”

A Levélíró Maraton során minden évben több százezer ember ragad tollat világszerte, hogy segítsen másoknak. Tavaly összesen hat és fél millió üzenet született – így immár tizennyolcadik éve folyamatosan emelkedik az egyéni akciók száma. Csak az iráni Yasaman Aryani ügyében több mint egy millió üzenet érkezett.

Az idei Levélíró Maraton november 20-én veszi kezdetét és január 24-ig tart. Ide kattintva találod a részleteket, és azt, hogyan vehetsz részt. Ragadj tollat! Ments életet!

LEVÉLÍRÓ MARATON

A világ legnagyobb emberi jogi kampánya Magyarországon.

RAGADJ TOLLAT!