Levél a szerb miniszterelnöknek a 2013-as Pride felvonulás zavartalan megtartása érdekében

Miniszterelnök és Belügyminiszter részére

Ivica Dačić

Bulevar Mihajla Pupina 2

11000

Belgrád

Szerbia

Email: info@mup.gov.rs

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Megdöbbenéssel értesültem róla, hogy a 2013. szeptember 28-án Belgrádba tervezett Pride felvonulás megtartását veszély fenyegeti. Az Amnesty International és más nemzetközi szervezetek közbenjárása ellenére eddig már két alkalommal (2011, 2012) kellett a rendezvényt elhalasztani Szerbiában, miután Ön úgy ítélte meg, hogy a rendőrség nem tudja a szervezők és résztvevők biztonságát garantálni.

Kérem, hogy tegyen meg mindent azért, hogy az idei Pride felvonulás a tervezett időben megvalósulhasson. A menet nem engedélyezése súlyosan sérti az LMBT (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) emberek és támogatóik véleménynyilvánítási szabadságát és egyesülési jogát.

Kérem, hogy biztosítsa minden szükséges eszközzel a felvonulás szervezőinek és résztvevőinek a biztonságát, és kövessen el mindent annak érdekében, hogy további akadályok ne nehezítsék a szombati felvonulás megtartását.

Kérem, hogy Kormánya a lehető leghatározottabban ítéljen el minden olyan támadást vagy fenyegetést, amely a szervezőket vagy a résztvevőket éri, és gondoskodjon megfelelő rendőri védelemről.

Kérem, hogy a hatóságok minden esetben gyorsan és szakszerűen reagáljanak az LMBT közösség tagjait érintő bűncselekményekre, megfelelő nyomozati munka után haladéktalanul tartóztassák le az elkövetőket, és állítsák őket az igazságszolgáltatás elé.

2013. szeptember 26.

Tisztelettel:

Téma