Kiszabadult a szaúdi jogvédő Mohammed al-Bajady

Június 7-én kiszabadult rijádi börtönéből Mohammed al-Bajady szaúd-arábiai jogvédő és aktivista. Büntetését már tavaly novemberben kitöltötte, de még hónapokat kellett eltöltenie egy rehabilitációs központban.

Mohammed al-Bajady-t – a Szaúdi Polgári és Politikai Jogok Egyesülete (közismert rövidítése: ACPRA) nevű jogvédő civil szervezet egyik alapítója – 4 év börtönre és 5 éves utazási tilalomra ítélte 2012. április 10-én a rijádi Speciális Büntetőbíróság egy zárt tárgyaláson. Ez az a bírói fórum, amit azért hoztak létre, hogy a terrorizmussal gyanúsítottak ügyében eljárjon – a gyakorlatban azonban a rendszer kritikusait, a jogvédőket és aktivistákat ítélik el itt. Al-Bajady bűne annyi volt, hogy 2011-ben részt vett egy a bebörtönzöttek melletti szimpátiatüntetésen a belügyminisztérium előtt.

A rijádi bíróság bűnösnek találta egy nem engedélyezett szervezet alapításában, az állam tekintélyének csorbításában, tüntetés szervezésében, a bíróság pártatlanság megkérdőjelezésében és tiltott könyvek birtoklásában, vagyis csupa olyan vádpontban, ami a nemzetközi jog alapján nem számít bűncselekménynek. Az eljárás során az ügyvédeivel nem tarthatta a kapcsolatot, még a tárgyalásokra sem engedték be őket.

4 éves büntetését a rijádi al-Hair börtönben töltötte, ebből 10 hónapot magánzárkában. Több alkalommal éhségsztrájkolt, ezért hét hónapon keresztül akarata ellenére intravénásan táplálták. Súlyos gyomorpanaszait nem vizsgálták ki és nem kapott megfelelő orvosi ellátást sem. Esetéről itt találsz további részleteket.

Mohammed al-Bajady tehát szabad, de igazságot egyelőre nem szolgáltattak neki. Köszönjük mindenkinek, aki támogatta az ügyét!

Téma