Kirgizisztánnak szabadon kell engednie a korrupciót leleplező újságírókat!  

Január 26-án a kirgiz rendőrség házkutatást tartott 11 újságíró és médiamunkatárs otthonában, akik különböző korrupciós ügyek leleplezésével foglalkozó médiaprojekteken dolgoztak. Az érintettek között volt Makhabat Tazhibek-kyzy, az egyik médiaprojekt vezetője és Aike Beishekeeva, egy 23 éves tényfeltáró újságíró. A 11 embert őrizetbe vették, és felbujtás vádjával indítottak ellenük büntetőeljárást. Március 12. és április 9. között hat újságírót házi őrizetbe helyeztek, egyet pedig szabadon engedtek, a vádakat azonban nem ejtették ellenük: ha elítélik őket, akár 10 év börtönre is számíthatnak. Makhabat és Aike, valamint két másik újságíró továbbra is őrizetben van. 

Fotó: Kloop

Január 16-án a kirgiz rendőrség 11, az “Ayt Ayt Dese” és a Temirov Live nevű tényfeltáró projektekkel együttműködő újságírót és médiamunkatársat vett őrizetbe. Az újságíróktól a rendőrségen megtagadták az ügyvédi képviseletet, január 30-án pedig mind a tizenegyüket átszállították a biskeki első számú letartóztatási központba.  

A Belügyminisztérium szerint a házkutatások és az újságírók őrizetbe vétele egy olyan büntetőeljárás részét képezi, ami “tömeges zavargásokra, valamint állampolgárok elleni erőszakra való felhívás” miatt indult. A letartóztatott médiamunkások szerint a vádemelés politikai indíttatású, célja pedig a hatóságokkal szemben felszólaló kritikus hangok elhallgattatása.  

A letartóztatottak között két nő is van: Mahabat Tazhibek-kyzy és Aike Beishekeeva.  

Makhabat a “Temirov LIVE” médiacsatorna és az “Ayt Ayt Dese” médiaprojekt vezetője, a Temirov LIVE-ot alapító száműzött oknyomozó újságíró, Bolot Temirov felesége. Makhabat ellen “tömeges zavargások szervezése” miatt is vádat emeltek, és akár 10 év börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.  

Aike Beishekeeva tényellenőrzéssel foglalkozó újságíró, aki a letartóztatás napján töltötte be 23. életévét. Aike, ha elítélik, akár nyolc évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat. 

Az őrizetbe vett 11 médiamunkás közül hatan jelenleg nem is dolgoznak az “Ayt Ayt Dese” és a “Temirov Live” projektekben, és semmi közük a büntetőeljárás alapjául szolgáló tartalom létrehozásához és közzétételéhez. Ennek ellenére március 12-én egy biskeki bíróság úgy döntött, hogy a 11 emberből nyolcat – köztük Makhabat Tazhibek-kyzyt és Aike Beishekeevát – további két hónapig előzetes letartóztatásban kell tartani. A maradék 3 emberből kettőt házi őrizetre ítéltek, egyet pedig szigorú megfigyelés mellett szabadon engedtek, a vádakat azonban senki ellen nem ejtették.  

Április 6-án derült ki, hogy Mahabat Tazhibek-kyzyt és két cellatársát az előzetes letartóztatási központban az őrök összeverték. Ezt az emberi jogi ombudsman kirgizisztáni hivatala és a kínzás megelőzésével foglalkozó nemzeti központ képviselői is megerősítették, akik látogatást tettek a letartóztatási központban, és megállapították, hogy Mahabat Tazhibek-kyzy mindkét karján, az állkapcsa bal oldalán és a bal hónalján zúzódások láthatóak. A letartóztatási központ tisztviselői tagadták a bántalmazást és nem voltak hajlandóak dokumentálni a sérüléseket. A jelentések szerint a főügyészség vizsgálatot indított a bántalmazás ügyében. 

A “Temirov LIVE” 2020 januárja óta működik, alkalmazottai folyamatos hatósági nyomás alatt állnak. 2022 januárjában a kábítószer-ellenes szervek munkatársai átkutatták a csatorna irodáját, és őrizetbe vették Bolot Temirovot. 2022 novemberében a férfit, aki orosz és kirgizisztáni útlevéllel is rendelkezett, megfosztották kirgizisztáni állampolgárságától, és erőszakkal az oroszországi Moszkvába toloncolták, hogy megtorolják a hatóságokkal szembeni kritikáját.  

Az Amnesty International évek óta dokumentálja a szabad véleménynyilvánításhoz való jog korlátozását Kirgizisztánban: a független médiumok tevékenységének beszüntetését vagy a civil aktivisták büntetőjogi felelősségre vonását, például olyan eljárásokban, mint az úgynevezett Kempir-Abad ügy (amiben a 2023 Levélíró kampány egyik szereplője, Rita Karasartova is érintett).