Kína ismét letiltotta az Amnesty International honlapját

 
Az Amnesty International megállapította, hogy központi weblapját, a  www.amnesty.org-ot újra letiltották a Kínai Népköztársaság területén. A nemrég letiltott internetes lapok közt a Bullog nevű népszerű blog-portál is szerepel.
 
“Attól tartunk, hogy az Amnesty International honlapjának letiltása egy egyre szélesedő leszámolást vetít előre, különösen, mivel a 2009-es évben egy sor fontos évfordulós megemlékezésre kerül sor”, nyilatkozta Roseann Rife, az Amnesty International Ázsia-csendes-óceáni program igazgatóhelyettese.

Idén számos jelentős évforduló lesz Kínában: az 1959-es tibeti felkelés ötvenedik, a “Demokrácia Fala” mozgalom harmincadik, és a 1989-es, demokráciát követelő Tienanmen téri tüntetésekkel való leszámolás huszadik évfordulója. Ezek mindegyike tüntetésekre adhat okot, amelyekre kormányzati erőszak lehet a válasz.

A kínai hatóságok a 2008-as pekingi olimpia előtt nem sokkal tették újra elérhetővé az Amnesty International honlapját más emberi jogi szervezetek honlapjaival és médiaportálokkal együtt, köztük a BBC kínai honlapját is. Az Amnesty International akkor örömmel fogadta az intézkedést, és kifejezte reményét az emberi jogokhoz való nyíltabb hozzáállás tekintetében.
 
Nemrég a kínai hatóságok bejelentették, hogy hozzálátnak az általuk vulgárisnak ítélt internetes adattartalmak “megtisztogatásának”.  Ez számos weblapot érintett, többek közt az  MSN-t, a Baidu-t és a Google-t. Január 11-i állami médiajelentések szerint január 8-a óta a hatóságok 91 weblapot tiltottak le.
 
“Ezek az emberi jogi visszalépések elfogadhatatlanok, különösen most, amikor Kína az első Emberi Jogi Akciótervét készül nyilvánosságra hozni” – nyilatkozta Roseann Rife.

2008. november 4-én az Államtanács Információs Irodája bejelentette, hogy egy kétéves emberi jogi akcióterv megfogalmazásához láttak hozzá, mely a következő területekre terjed ki: kormányzati működés, demokrácia, jogállamiság, a nők, gyermekek és etnikai kisebbségek jogai, és az emberi jogi oktatással kapcsolatban is tartalmaz majd intézkedéseket.  December 30-án, Wang Chen, az Államtanács Információs Irodáját irányító miniszter azt is bejelentette, hogy az akciótervet 2009 elején tervezik nyilvánosságra hozni.

Ezzel szöges ellentétben a hatóságok azokat az internetes lapokat és blogokat vették célkeresztjükbe, melyek a Charta 08-ra gyűjtenek aláírásokat, illetve azt reprodukálják. A Charta 08 egy, számos ismert akadémikus és emberi jogi aktivista által aláírt petíció, mely Kína számára gyökeres jogi és politikai reform alapelveit vázolja fel.  Az Amnesty International nemrég követelte a Charta 08 egyik aláírója, Liu Xiaobo, haladéktalan szabadon bocsátását, akit házi megfigyelés alá helyeztek.