Kína: Igazságot szolgáltat, válaszként a Kashgarban történt halálos rendőrtámadásra

A jogrend és az emberi jogok fenntartása érdekében, minden gyanúsított ügyét a nemzetközi joggal összhangban kell kivizsgálni. Biztosítani kell számukra a lehetőséget, hogy akár azonnal kapcsolatba léphessenek családjukkal, ügyvédjükkel és orvosukkal, valamint a tárgyalásokat nyíltan kell lefolytatni.

A kínai állami média szerint ma reggel 8 óra körül Kashgarban két férfi belehajtott egy, a laktanya előtt kocogó rendőri csoportba. 14 rendőr a helyszínen életét vesztette, kettő úton a kórház felé halt meg. Később a támadók, a jelentések szerint otthon készített gránátokat dobtak a rendőri laktanyára, más rendőröket pedig késsel bántalmaztak.

Az állami média szerint a két támadót később letartóztatták. Egyelőre tisztázatlan a személyazonosságuk és egyetlen csoport sem vállalja a felelősséget a történtekért. A helyi rendőrség állítása szerint az eset egy terrorista támadás, s a gyanúsított csoportot Keleti Türkisztáni Iszlám Mozgalomnak (ETIM) hívják, amely a pekingi olimpiai játékok kezdete előtti hétre tervezett hasonló támadásokat.

Az Amnesty International nem tudja függetlenül igazolni ezeket az állításokat.