Kína: Fokozódott az aktivisták üldözése a Tienanmen téri események évfordulójának közeledtével

„A kommunikáció és a mozgásszabadság korlátozásával nem tudják az aktivistákat megakadályozni abban, hogy harcoljanak a jogaikért, és az embereket abban, hogy megemlékezzenek a vérengzés 20. évfordulójáról”, mondta Roseann Rife, az Amnesty International regionális igazgató-helyettese. „Az erősödő zaklatások hatására csak még elszántabban fognak küzdeni az igazságért.”

Az elmúlt napokban az Amnesty Internationalhez több bejelentés is érkezett emberi jogi aktivisták ellen elkövetett súlyos támadásokról:

• Wan Yanhai, HIV/AIDS aktivistát arra kényszerítették, hogy Pekingből az északi Changchun városába utazzon az évforduló előtt. Rendőrtisztek kopogtattak nála, és felszólították, hogy hagyja el a várost, hogy elkerülhesse a konfliktust. Nemet mondott, de erőszakkal vonatra ültették a családjával együtt.
  • Június 3-án Zeng Jinyan kislányával elindult otthonról, édesanyja születésnapi ünnepségére. Öt rendőr durván visszalökte a házba, és megtiltották neki, hogy a következő napokban elhagyja otthonát.
  • Június 3-án, Hangzhouban, rendőrök jelentek meg Wen Kejian, emberi jogi aktivista háza előtt, és bevitték beszélgetésre.
  • Június 2-án két rendőr és a „Helyi Lakossági Bizottság” négy tagja Mao Hengfeng, gyerekvállalási jogi aktivista sanghaji háza előtt várakozott. Amikor a jogvédő megpróbált elmenni otthonról, erőszakkal megakadályozták, és megmondták neki, hogy csak a június 4-i évforduló után hagyhatja el a házát.
  • Június 2-án, Belső-Mongóliában a rendőrség délután 3.30 körül elvitte Tian Yongde internetes publicistát, miközben az édesanyját látogatta meg a kórházban. A tartózkodási helye jelenleg ismeretlen.
  • Június 1. óta rendőrségi erők állomásoznak Jiang Tianyong és Li Xiongbing ügyvédek otthonai előtt, és mindenhová rendőrségi autón szállítják őket.
  • Június 2-án éjfélkor Lan Zhixue és Tang Jitian ügyvédek egy non-profit szervezet irodájában dolgoztak. Amikor június 3-án hajnalban elhagyták az épületet, a rendőrség bevitte őket kihallgatásra. Azóta sem engedték ki őket.
  • Az aktivisták és az interneten kampányolók közötti kommunikáció korlátozása céljából a kínai hatóságok lezárták a Twitter, a Flickr és a Hotmail oldalait.

Téma