Kalózkodás helyett garázdasággal vádolják a békés Greenpeace tüntetőket. Ez sem kevésbé abszurd.

A szeptemberben őrizetbe vett Greenpeace aktivisták ellen felhozott legújabb, „garázdaság” vád sem helytálló, és azonnal ejteni kell, jelentette be ma az Amnesty International.

„Az eredeti vádiratban szereplő kalózkodás nyilvánvalóan abszurdnak bizonyult, de az újabb vádemelés sem jobb az előzőnél. A garázdaság Oroszországban súlyos bűncselekménynek minősül, és a békésen tüntető aktivistákat képtelenség ezen vád alapján fogva tartani” – mondta John Dalhuisen, az Amnesty International Európai és Közel-keleti Programigazgatója.Az orosz büntető törvénykönyv szerint garázdaság vádjával olyan gyűlölet-bűncselekmény elkövetőit lehet bíróság elé állítani, akik faji, etnikai, vallási és szociális indíttatásból, fegyveres erőszakkal zavarják meg a közrendet.

A rendelkezés homályos, és visszaélésekre ad alkalmat, és az Amnesty International szerint a Greenpeace aktivisták esetében nem alkalmazható.

„Ennek az orosz ruletthez hasonlatos vádaskodásnak állj kell parancsolni. A 30 Greenpeace aktivistát azonnal szabadon kell bocsájtani, és az orosz hatóságoknak be kell fejezni a bűnvádi eljárást ellenük” – mondta Dalhuisen.

„Az orosz hatóságok sorozatos vádemelései mögött, amikor az orosz törvények alapján csak adminisztratív szabálysértéssel tudják az őrizetbe vett aktivistákat megvádolni, nyilvánvalóan látszik a hátsó szándék. Üzenetük a közvélemény felé egyértelmű: egyetlen, akár békés természetű tiltakozást sem fognak tolerálni, és minden apróbb szabálysértés szigorú büntetést von maga után.”

A múlt évben az orosz punk zenekar, a Pussy Riot tagjait is „garázdaság” vádjával vették őrizetbe. Az Amnesty International ez ellen is kampányolt. Jelenleg a zenekar három tagja közül kettő, kétéves börtönbüntetését tölti egy lelkiismereti foglyok számára fenntartott munkatáborban.