Izrael/Megszállt Palesztin Területek: A Gázában és dél-Izraelben elkövetett háborús bűnök büntetlensége a civilek további szenvedéséhez vezet

 
Izrael nem vizsgálja ki haderejének tevékenységét Gázában, beleértve a háborús bűnöket, továbbá nem működik együtt az ENSZ Richard Goldstone által vezetett nemzetközi, független tényfeltáró missziójával, mind arra utal, hogy el akarja kerülni a nyilvános vizsgálatot és az elszámoltatást, nyilatkozta Donatella Rovera, a gázai és dél-izraeli helyi kutatás vezetője.

A nemzetközi közösségnek – az ENSZ Biztonsági Tanácsának vezetésével minden hatalmát be kell vetnie, hogy biztosítsa Izrael teljes együttműködését a Goldstone vizsgálattal, amely a jelenlegi helyzetben a legjobb eszköze az igazság feltárásának.

A Hamász és más palesztin fegyveres csoportok több száz rakétát lőttek ki dél-Izraelre, három izraeli civilt megöltek, többeket megsebesítettek és több ezer embernek kellett elhagynia lakhelyét. Az ilyen szörnyű támadások háborús bűnnek számítanak és nem fogadhatóak el, – mondta Rovera.

A január és február során az Amnesty International küldöttei – köztük egy katonai szakértő- által készített helyi kutatás során összegyűjtött adatok arra mutatnak, hogy Izrael csatatéri fegyvereket használt a Gázában rekedt civil lakosság ellen, akiknek esélyük sem volt a menekülésre.

A támadások nagysága és intenzitása minden eddiginél nagyobb volt. 300 gyerek és több száz fegyvertelen – a konfliktusban részt nem vállaló – civil volt az Izraeli erők  által megölt 1400 palesztin áldozat között.

Távirányított, kiváló optikájú repülőgépek által szerzett felderítési információk alapján, legtöbbjüket nagypontosságú fegyverekkel ölték meg. Ezekkel a repülőgépekkel a megfigyelők részleteiben és pontosan láthatják a célokat. Másokat pontatlan fegyverekkel öltek meg, mint például a Gázában eddig nem használt fehér foszfor töltetű gránátok, amelyeket sohasem szabad sűrűn lakott területeken használni.

Az Amnesty International vizsgálatának eredménye, hogy a támadások áldozatai nem a palesztin milicisták és az izraeli haderők közötti harcokba keveredtek, és nem a milicistákat vagy más hadi objektumokat védték. Többen alvás közben haltak meg, amikor a házukat bombatámadás érte. Mások az udvarukon ültek vagy épp a tetőn teregettek. A gyerekeket a szobájukban, a tetőn vagy a házukhoz közel játszva érték a támadások. A mentőket és a rohammentőket is többször érte támadás, miközben a sebesülteket vagy a halottakat igyekeztek kimenteni.
A számos gyermek és civil halálát nem lehet – ahogy ezt Izrael teszi – egyszerűen járulékos veszteségként kezelni, mondta Donatella Rovera. Sok kérdés megválaszolatlan maradt a támadásokkal kapcsolatban és azzal kapcsolatban, hogy a támadások miért nem csökkentek a civil áldozatok növekvő számának ellenére.

Az izraeli támadások több mint 3000 házat romboltak le és több mint 20.000-et rongáltak meg, valamint Gáza egész kerületei váltak romokká, így tovább súlyosbítva az amúgy is rossz gazdasági helyzetet. A rombolás nagy része indokolatlan volt és nem lehet hadi okokra visszavezetni.

Az izraeli hadsereg az utóbbi öt hónapban nem válaszolt az Amnesty International ismételt kérésére, hogy adjanak információt bizonyos esetekről, és, hogy adjanak időpontot egy találkozóra, hogy a szervezet ténymegállapításait megbeszéljék.

„A Hamász igazoltnak látta a harcosai és más palesztin fegyveres csoportok folytatólagos rakéta támadásait, amelyekkel városokat és falvakat céloztak meg dél-Izraelben a 22 napos konfliktus folyamán. Bár kevesebb halálos áldozattal jártak ezek a támadások, mégis megsértették a nemzetközi jogot és semmilyen körülménnyel nem lehet őket igazolni.” – mondta Rovera. 

A helyileg készített Qassam rakétákon kívül a palesztin fegyveresek gyakran használtak hosszabb hatótávolságú Grad típusú rakétákat, amelyeket az egyiptomi határról alagutakon keresztül juttattak Gázába. Ezek mélyebbre jutottak Izrael területén és sokkal több izraeli civil életét veszélyeztették.

Öt hónappal később, egyik oldal sem mutat semmi hajlandóságot arra, hogy változtassanak a gyakorlatukon, és megfeleljenek a nemzetközi humanitárius törvényeknek, ami arra utal, hogy ha újra kiújul a konfliktus, ismét a civil lakosság szenvedi el következményeit. – tette hozzá Donatella Rovera.

Nemzetközi törvények alapján az államok felelőssége univerzális, a nemzeti bíróságokon vizsgálatot kell indítaniuk, amennyiben elég bizonyíték utal arra, hogy háborús bűnöket követtek el, valamint az elkövetőket felelősségre kell vonni.

Többek között a jelentés azt javasolja, hogy az államok függesszenek fel minden Izraelnek, a Hamásznak vagy más palesztin fegyveres csoportnak küldött hadiszállítmányt, lőszert vagy segítséget egészen addig, amíg fenn áll a veszélye annak, hogy ezeket a nemzetközi törvények súlyos megsértésére használnák fel.

Felszólítja Izraelt, hogy kötelezze el magát az iránt, hogy nem indít direkt, válogatás nélküli támadásokat civilek ellen, nem használ nehéztüzérségi gránátokat, aknavetőket és fehér foszfor fegyvereket a sűrűn lakott területeken, és hogy oldja fel a gázai terület blokádját, amely az egész lakosságot sújtja.

Felszólítja a Hamászt, hogy adja fel a civil lakosság elleni jogellenes rakétatámadások politikáját izraeli központok ellen és előzze meg, hogy más fegyveres csoportok ilyen támadásokat indítsanak.

 
In english: Press release

Téma