Izrael/Gáza: Egyre több bizonyíték utal gázai egészségügyi dolgozók elleni szándékos izraeli támadásokra

Azonnali vizsgálatra van szükség, mivel egyre több bizonyíték utal arra, hogy az izraeli hadsereg szándékos támadásokat indított gázai kórházak és egészségügyi dolgozók ellen, melyekben hat orvos életét vesztette – közölte az Amnesty International a területen dolgozó orvosok, nővérek és mentők megrázó beszámolóira hivatkozva.

„Sötét képet festenek a gázai helyzetről a lehetetlen körülmények között dolgozó mentők és orvosok felkavaró elbeszélései az életmentés közben őket érő bombatámadások és golyózápor által megölt kollégáikról” – nyilatkozta Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai igazgatója. „Ennél is inkább félelemre adnak okot az egyre csak gyűlő bizonyítékok, amelyek szerint az izraeli hadsereg egészségügyi intézményeket és szakembereket vett a célkeresztbe. Az ilyen támadások határozottan szembemennek a nemzetközi joggal, és háborús bűncselekménynek számítanak. A hasonló esetek újabb érveket szolgáltatnak arra, hogy a helyzettel a Nemzetközi Büntetőbírósághoz kellene fordulni.”

Július 17-e óta egyre hevesebb támadásoknak vannak kitéve a kórházak, az orvosok és a mentők, akik az izraeli támadások sérültjeit próbálják kimenekíteni. Egyes orvosi csapatokat egyáltalán nem engedtek a kritikus területek közelébe, több száz sérült civilt hagyva életmentő beavatkozások nélkül, és családoknak téve lehetetlenné szeretteik testének elszállítását.

Jabel Khalil Abu Rumileh, az Al-Aksza Mártírjai Kórház mentőszolgálatának vezetője elmesélte az Amnesty Internationalnek, hogy július 21-én félórás tüzérségi támadás érte az intézményt. „Délután 3 óra volt, a sürgősségin dolgoztam éppen. Bombázást hallottam, amibe beleremegett az egész kórház. Tüzérségi támadás volt, ami a negyedik emeletet érte, lerombolva a szülészetet. Ezután több találat is érte a kórházat. Mindenki pánikba esett, a betegek kiszaladtak, az orvosok nem tudtak bemenni, hogy a sérülteknek segítsenek és kivigyék a halottakat. Ezt követően a harmadik emeletet is találat érte, itt négyen meghaltak. Egy nő az újszülöttjével a kezében szaladt ki, több nő a támadás alatt szült meg.”

Mohammad Abu Jumiza félig megsüketült a fejsérüléstől, amit akkor szenvedett el, amikor tűz alá került, miközben sérülteket szállított a mentőautójában Khán Juniszban július 24-én. „A Nasser kórházba tartottunk, a sziréna be volt kapcsolva, mint mindig. A mentőautó egyértelműen meg volt jelölve. Én, az orvos és a nővér is mind orvosi egyenruhát viseltünk. Amikor az Iszlám Egyetemhez értünk, egy robbanást hallottam pont mellettünk, és kitört az autó szélvédője. Ahogy kanyarodtam, újabb rakéta csapódott be mellettünk, aztán egy harmadik is. A negyedik rakétatalálat után elvesztettem az irányítást az autó felett és karamboloztunk, úgyhogy kipattantunk a mentőautóból és egy közeli épületben kerestünk menedéket. Még két rakéta csapódott be és többen megsérültek.”

Dr. Bashar Murad, a Palesztin Vörös Félhold szervezet (PRCS) sürgősségi és mentőegységének igazgatója elmondta, hogy a konfliktus kirobbanása óta az izraeli támadásokban legalább két PRCS mentőorvos meghalt, 35 pedig megsebesült és 17 mentőautó vált használhatatlanná. „Gyakran célozzák meg a mentőautóinkat, pedig mindegyik egyértelműen meg van jelölve. A hadseregnek látnia kell a levegőből, hogy mentők ellen intéznek támadást.” – mondta.

Mohammad Al-Abadlah mentőorvos július 25-én vesztette életét. Kararában próbált éppen egy sérültnek segíteni, amikor a csípőjét és a mellkasát lövés érte és elvérzett. Mohammad egyértelműen megjelölt mentőautóban utazott és orvosi egyenruhát viselt. A segítségére siető kollégái szintén tűz alá kerültek, de nem sérültek meg.

Egy másik mentőorvos, A’ed Mustada Bur’i július 25-én égett halálra Bejt Hanunban, miután egy tüzérségi lövedék eltalálta az egyértelműen megjelölt mentőautót, amelyben utazott.

A gázai kórházak ezen felül üzemanyaghiánytól, áramkimaradásoktól, vízhiánytól és alapvető gyógyszerek, illetve felszerelések hiányától is szenvednek. Az ilyen problémák Izrael hetedik éve tartó blokádja miatt egyébként sem ritkák, de a jelen konfliktus kitörése óta megsokszorozódtak.

Rescue workers enter Shuja iyya to retrieve dead and wounded

Téma