Itt maradunk! Nem hagyjuk! Folytatjuk!

Dudits Luca és Vig Dávid beszéde a Propagandatörvény helyett elfogadást! tüntetésen 2021. június 14-én a Parlament előtt.

Sziasztok!

Iszonyatosan büszkék vagyunk rátok!

Büszkék, hogy eljöttetek, hogy felemeltétek a szavatokat és ki mertek állni ez ellen a gonosz törvény ellen.

Gonosz ez a törvény. Gonosz, mert gyerekek életével és sorsával játszik, a politikai haszonszerzés érdekében.

Elég volt az LMBTQI ellenes gyűlöletpropagandából.

Sok ezren vagyunk ma itt, hogy nemet mondjunk a gonoszságra és közel 80.000-en álltunk* már ki a petícióban a gonoszság ellen. Szeretnék kérni egy hatalmas tapsot magunknak, magatoknak, hogy bátrak vagytok és tettekkel parancsoltok megálljt a gyűlöletkeltésnek.  

Ferge Zsuzsa szociológus egy interjúban úgy fogalmazott: “ami a legjobban hiányzik, az a szerveződni képes, jogaiban bízó, közügyekbe félrelökhetetlenül beleszóló állampolgár.”

De ti itt vagytok! Bíztok magatokban és szerveződtök.  Kevesebb mint három nap alatt szerveztük meg ezt a fontos tüntetést. Hatalmas hála illet titeket és illeti a szervező és csatlakozó szervezeteket és az itt segítő sok tucat önkéntest és aktivistát. Szeretnék kérni nekik egy nagy tapsot. Amnesty International Magyarország, Budapest Pride, Háttér Társaság, Labrisz Leszbikus Egyesület, Magyar Helsinki Bizottság, Magyar Aszexuális Közösség, Magyar LMBT Szövetség, Prizma Transznemű Közösség, TASZ, Szivárványcsaládokért Alapítvány, ahang és Humen munkájának.

De ezzel a mai tüntetéssel nem állunk, nem állhatunk meg. Nincs hova hátrálnunk, tovább kell dolgoznunk egy olyan Magyarországért, ahol a gyűlöletkeltés helyett a szeretet és a közösség ereje érvényesül.

A holnapi szavazás előtt még nagyon sok dolgunk van: el kell mondanunk, meg kell írnunk minden parlamenti képviselőnek, hogy miért gyerekellenes, családellenes és emberellenes ez a törvényjavaslat. A beszédek után menjetek békésen haza és írjatok az országgyűlési képviselőtöknek.  

Hogy tudják, hogy a pillanatnyi politikai haszonszerzésüknek emberéletben mérhető az ára.

Hogy ennek minden képviselő, minden családtagjára hatása lesz, akkor is, ha már előbújt és akkor is, ha még nem.

Bármi is történik holnap, támogatnunk kell egymást: érintettként fontos tudnunk, hogy nem vagyunk egyedül. Szövetségesként, támogatóként pedig tegyük meg a legelemibbet: hívjuk fel LMBTQI ismerősünket telefonon, írjunk rá, fejezzük ki a szolidaritásunkat.  De legalább ennyire fontos,  hogy ezt a támogatást nyilvánosan is tegyük: ha feljön a téma egy baráti beszélgetésben, sörözéskor, családi ebéden, ne féljünk elmondani, hogy miért elfogadhatatlan ez a gonosz törvény. És bátran fejezzük ki ezt Facebookon és Instagramon is. Tegyük ki a Pride hónapban a szivárvány zászlót az ablakba, váltsuk le a profilképünk keretét, használjuk a mozgalmak hashtageit.  Segítsük a jogvédő szervezeteket önkéntesmunkával, adománnyal, vagy csak a posztjaik megosztásával.

Az elmúlt napokban rendkívüli támogatást kaptunk segítő szakemberektől: pszichológusok szerveződnek, hogy segítséget nyújtsanak azoknak, akikre egyre nagyobb terhet nyom a gyűlöletpropaganda. Tanárként is nagy a felelősségünk, hogy keressük és találjuk meg azokat az utakat, amikkel a tanítás szabadságát korlátozó szájkosártörvény ellenére megmutathatjuk a fiataloknak az őket körülvevő világ teljességét. És amivel megvédhetjük őket az iskolai szóbeli és fizikai bántalmazástól. Ne engedjük elhallgattatni magunkat!

Mi, civil szervezetek is ott leszünk, és együtt fogunk dolgozni azon, hogy ez a gonosz törvény ne legyen a magyar jogrendszer része. A legjobb tudásunk szerint védünk mindenkit, akit a szabályok alapján zaklat a hatalom. A köztársasági elnök feladata, hogy őrködjön az államszervezet demokratikus működése felett. Így Áder Jánoshoz fogunk fordulni, hogy ne írja alá az alapjogainkat sértő törvényt, hogy védje meg az LMBTQI fiatalokat!

A törvény elfogadása esetén, fel fogjuk szólítani az ombudsmant, hogy vigye a törvényt az Alkotmánybíróság elé. Itt van az irodája a szomszéd utcában, reméljük, hall titeket. Hogy ezt nem fogjuk hagyni! Nem hagyjuk!

Minden jogi eszközt fel fogunk használni itthon és külföldön ahhoz, hogy ezt az emberi jogokat sértő, szélsőséges törvényt megsemmisítsük és védelmet nyújtsunk azoknak a tanároknak, igazgatóknak, szülőknek és a civileknek, akiket vegzál majd a hatalom. Mert a szüleitek, tanáraitok, a támogatóitok nem fognak csak úgy fejet hajtani a kormány gyűlöletre építő parancsainak.

Hangosan és egyértelműen fogjuk elmondani a hazai és a nemzetközi médiában, hogy miért káros az LMBTQI embereket megbélyegző törvény. Azon fogunk dolgozni, hogy hallható legyen azok hangja, akiket megaláz és elnyom  a hatalom.

 Hogy minden egyes képmutató ”képviselő”, aki holnap igennel szavaz, érezze a súlyát annak, amikor tükörbe néz.

Hogy hallja azoknak a szülőknek a hangját, akiknek a gyerekének pokollá teszik az iskolában a mindennapjait, csak azért, mert leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer.

Az Európai Bizottság azt ígérte, nem fognak nyugodni, amíg nem érvényesülnek az LMBTQI emberek jogai egész Európában. Mi pedig nem fogunk nyugodni addig, amíg ezt az ígéret meg nem valósul: amíg a jogfosztó törvényeket el nem törlik!

Fontos, hogy mi történik a joggal, de még fontosabb, hogyan viselkedünk mi emberként és közösségként. Hogy   hogyan  védjük meg magunkat és egymást. Ne hagyjuk szó nélkül a buzivicceket sörözés közben, ne használja senki az identitásunkat szitokszóként  Munkahelyen figyeljünk oda a kollégáinkra, munkáltatóként legyünk befogadó munkahely. Az iskolában, a családokban, a közösségekben fog eldőlni, hogy mekkora károkat tud okozni a kormányzati gyűlöletkeltés gonoszsága. Szólaljunk fel a bántalmazás ellen mindig, ha ilyet tapasztalunk. Ne maradjunk csendben. Elfogadást akarunk! Most!

A Budapest Pride Felvonulás nem csak egy menet. A Pride egy kiállás, amivel azt tudjuk üzenni: minket nem lehet betiltani, minket nem lehet elhallgattatni. Idén minden eddiginél fontosabb, hogy ez az üzenet hangosan és kristálytisztán jusson el mindenkihez.  Legyünk hát ott mindannyian július 24-én a Budapest Pride Felvonuláson!

Nézzetek szét ezen a téren. Érzitek, mekkora erő lakozik a tömeg egységében? Együtt mutatjuk meg, hogy itt vagyunk. Emberek vagyunk, nem propaganda!

Itt maradunk! Nem hagyjuk! Folytatjuk!

*A petícióhoz 2021. június 15-én reggelre már több mint 100.000-en csatlakoztak.