Írd alá az online petíciót a 2010-es Baltic Pride-ra!

Litvániát a nemzetközi emberi jogok és az Európai Uniós törvények is kötelezik a diszkrimináció elleni küzdelemre. Ennek ellenére, Litvániában nemrég fogadták el a Kiskorúakra Káros Nyilvános Információkra vonatkozó törvényt, amely sérti a szólásszabadságot és nyíltan diszkriminál szexuális beállítottság és nemi identitás alapján.

Az Amnesty International célja az, hogy a balti országokban élő LMBT személyek békés gyülekezési és egyesülési joga, ill. önkifejezési szabadsága biztosítva legyen a 2010. május 8-án megrendezendő, vilniusi Baltic Pride felvonuláson, anélkül, hogy a felvonulás résztvevői fizikai és verbális támadásokat és fenyegetéseket szenvednének el.

A litvániai Baltic Pride megrendezését veszélybe sodorta több jelentős politikai és társadalmi szereplő és szervezett homofób csoportok tiltakozása. Fennáll a veszélye, hogy elmarad a Pride Felvonulás, vagy ha mégis megrendezik, tönkreteheti az erőszak.

Annak ellenére, hogy a Pride felvonulás megkapta a szükséges engedélyeket, a szervezőknek számos akadállyal kell szembenézniük. A vilniusi városi tanáccsal a Pride felvonulás helyéről és biztonsági intézkedéseiről folytatott tárgyalások nehézkesek de folyamatosak. A vilniusi városi rendőrséggel folytatott kezdeti tárgyalások konstruktívabbak voltak, de a konkrét biztonsági intézkedéseket még véglegesíteni kell.

Ha megtartják a 2010-es Baltic Pride rendezvényt, ez lesz az első LMBT Pride esemény az országban.

A balti államok LMBT közösségeinek támogatásra van szükségük, ahhoz hogy ez megtörténhesse.

SZÓLÍTSD FEL A LITVÁN ELNÖKÖT, HOGY BIZTOSÍTSA A BALTIC PRIDE 2010 BIZTONSÁGOS MEGRENDEZÉSÉT ÉS AZ ÖNKIFEJEZÉS SZABADSÁGÁT!

VÁLLALJ AKTÍV SZEREPET TE IS ÉS ÍRD ALÁ AZ ONLINE PETÍCIÓT!

http://www.amnesty.dk/balticpride

Lithuania is obligated to fight discrimination under international human rights and European Union law. Despite this, Lithuania has recently adopted a law on the Detrimental Effect of Public Information on Minors which violates the freedom of expression and directly discriminates against people on account of their sexual orientation or gender identity.

Amnesty International aims to ensure that LGBT activists from these countries are able to enjoy their freedom of peaceful assembly, freedom of expression and freedom of association during the Baltic Pride 2010 in Vilnius, free from physical and verbal attacks and threats.

The Lithuanian hosting of Baltic Pride is threatened by fierce opposition from prominent political and social figures and organised homophobic groups. There is a real risk that the Pride March may yet be cancelled, or, if it goes ahead, that it will be marred by violence.

Even though the Pride march has been authorized, the organizers still face a number of obstacles.  Discussions with the Vilnius City Council about the venue and security arrangements for the Pride march have been difficult, but are ongoing. Initial discussions with the Vilnius City Police have been more constructive, but the precise security arrangements still need to be finalised.

If the 2010 Baltic Pride does go ahead, it will be the first ever LGBT Pride to be held in the country.

LGBT people in the Baltic States need your support to make this happen.

CALL ON THE LITHUANIAN PRESIDENT TO SECURE SAFETY AND FREEDOM OF EXPRESSION AT BALTIC PRIDE 2010. !

TAKE ACTION NOW AND SIGN THE ONLINE PETITION!

http://www.amnesty.dk/balticpride