INDUL A LEVÉLÍRÓ MARATON: FÓKUSZBAN A FIATAL AKTIVISTÁK

Ma indul útjára a világ legnagyobb emberi jogi kampánya, az Amnesty International Levélíró Maratonja. Ebben az évben a fiatal aktivistákra és az ő erőfeszítéseikre hívjuk fel a figyelmet.

A LEVÉLÍRÓ MARATON HONLAPJA

“Az idei Levélíró Maratonnal azokat a fiatal aktivistákat ünnepeljük, akik fiatal koruk ellenére a világ legnagyobb kríziseivel és jogsértéseivel szállnak szembe.” – mondta Kumi Naidoo, az Amnesty International főtittára.

“Ezek a fiatalok a klímaválság, környezeti katasztrófák, az egyenlőtlenség, a szegénység, a diszkrimináció és a politikai elnyomás ellen küzdenek. Megérdemlik mindenki támogatását.”

Minden év decemberében, az Emberi Jogok Világnapja (december 10.) környékén emberek millió írnak leveleket, képeslapokat, emaileket, Facebook és Twitter üzeneteket olyan embereknek, akiknek az emberi jogai veszélyben vannak. Mára a Levélíró Maraton a világ legnagyobb emberi jogi kampányá vált. Reméljük, hogy idén sikerül megdönteni a tavalyi év rekordját, amikor több mint 6 millió levél és üzenet született a kampány során.

AZ IDEI ESETEK

Az Amnesty Magyarország idén négy esettel foglalkozik részletesen:

YILIYASIJIANG REHEMAN, KÍNA

Yiliyasijiang Reheman és felesége, Mairinisha éppen második gyermeküket várták, amikor a férfi eltűnt. A fiatal pár egyetemre járt Egyiptomban, de az addigi életük 2017 júliusában félbeszakadt, amikor a kínai kormány nyomására az egyiptomi hatóságok több száz ujgurt tartóztattak le. Yiliyasijiang is köztük volt. A jelenleg Törökországban élő Mairinisha barátokon keresztül tudta meg, hogy férjét visszavitték a kínai Hszincsiang tartományba. A férfi minden valószínűség szerint a kínai kormány egyik titkos, ujgurokat átnevelő táborában van.

Yiliyasijiang Reheman, Kína

GRASSY NARROWSI FIATALOK, KANADA

A kanadai kormány a hatvanas években engedélyezte egy cellulózmalomnak, hogy tíz tonna hulladékot öntsön egy folyóba, amelytől Grassy Narrows lakói súlyos higanymérgezést kaptak. A mérgezés tönkre tette Grassy Narrows lakóinak az egészségét, rombolta a kultúrájukat és a hagyományaikat. A kormány nagyon keveset tett ebben az ország legsúlyosabb egészségügyi válsághelyzetének a megoldására. 2017-ben a kormány megígérte, hogy egyszer és mindenkorra rendezi a problémát, de még mindig nem tett semmit az ügyben.

Grassy Narrowsi fiatalok, Kanada

YASAMAN ARYANI, IRÁN

Yasaman Aryani kendő nélkül, az anyjával együtt sétált végig egy csak nőknek fenntartott vasúti kocsin Iránban, miközben fehér virágokat osztogatott utastársainak. Arról beszélt nekik, hogy egy olyan jövőről álmodik, ahol minden nő szabadon eldöntheti, mit visel. Az esetről szóló videó felkerült az internetre, és nagyon népszerű lett. Április 10-én tartóztatták le Yasamant, magánzárkába dugták és napokon keresztül kihallgatták. A nő július 31-én tudta meg, hogy 16 év börtönre ítélték, amelyből legalább 10 évet le is kell töltenie.

Yasaman Aryani, Irán

SARAH MARDINI ÉS SEAN BINDER, GÖRÖGORSZÁG

Görögországban életmentésért is börtönbe kerülhet az ember. Ez történt a 24 éves Sarah Mardinivel és a 25 éves Sean Binderrel, akik önkéntes mentőkként dolgoztak egy leszboszi szervezetnél. A munkájuk az volt, hogy észrevegyék a bajba került csónakokat, és segítsenek a menekülteknek. Bűnszervezet tagjaként elkövetett kémkedés és embercsempészet ellenük a vád. Ha bűnösnek találják őket, Sarah és Sean 25 évre is börtönbe kerülhet. Több mint száz napot töltöttek börtönben mielőtt 2018 decemberében óvadék ellenében kiengedték őket.

Sarah Mardini és Sean Binder, Görögország

A Levélíró Maraton ugyanarra az egyszerű, de hatékony ötletre épül, amellyel Peter Benenson 1961-ben megalapította a világ legnagyobb emberi jogi mozgalmát, az Amnesty Internationalt. Emberek a világ minden tájáról felemelik szavukat olyan, általuk nem is ismert emberekért, akiknek az emberi jogai veszélyben vannak.

“Számtalanszor bebizonyítottuk az elmúlt 50 év alatt, hogy a levélírás működik. Nemcsak lelkiismereti foglyokat engednek miatta szabadon, de óriási érzelmi támogatást is jelent az áldozatoknak és a hozzátartozóiknak.

Monica Beníció, a tavaly meggyilkolt brazil politikus, Marielle Franco élettársa ezt mondta a kampányunkról:

“Segít nekem, hogy felkeljek reggelente, mert tudom, hogy van egy világméretű mozgalom, amely támogat. A Marielle és felém áradó szeretet segít akítvnak maradnom és tovább küzdenem az igazságért, hogy senki se jusson Marielle sorsára.


Az idei esetek elérhetőek a Levélíró Maraton honlapján, és több eseményt is szervezünk, ahol az érdeklődők személyesen is írhatnak leveleket, üzeneteket.

Az első esemény november 21-én lesz az Aurórában.