Hongkong: a rendőri erőszak és az ezzel párosuló büntetlenség csak olaj a tűzre

Független vizsgálatra van szükség a hongkongi rendőrség által alkalmazott erőszak kivizsgálására, hogy elejét vegyék a további jogsértéseknek, és helyreálljon a bizalom.

A jelentés részletesen végigveszi, milyen hiányosságai vannak a hongkongi rendőrség panaszok kezelésére szolgáló mechanizmusának, amely miatt nem kerül sor a jogsértések elkövetőinek felelősségre vonására. A dokumentum végső következtetése, hogy egy olyan független vizsgálóbizottságot kell felállítani, amely alkalmas a tüntetések kapcsán elkövetett széles körű jogsértések kivizsgálására.

“Minden egyes nappal, ameddig a hongkongi rendőrök konokul visszautasítják a független vizsgálatot, tovább csökken a beléjük vetett bizalom.” – mondta Nicholas Bequelin, az Amnesty International regionális igazgatója.

“A jelenlegi panaszmechanizmus nem látja el a feladatát. Soha nem jó ötlet, ha a hatóság önmagát ellenőrzi: a rendőrség az embereknek tartozik elszámolással.”

“Létfontosságú, hogy a kormány engedélyezze egy olyan pártatlan testület felállását, amely teljes egészében vizsgálni tudja a tüntetések során elkövetett jogsértéseket, és érdemi javaslatokat tud tenni azok kezelésére.”

A független vizsgálat továbbra is a hongkongi közvélemény egyik legfontosabb követelése, amelyet az ENSZ is támogat. Októberben az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa is “hatékony, azonnali, független és pártatlan vizsgálatra” szólította fel a hatóságokat.

A hongkongi kormány azonban eddig fittyet hányt minden olyan követelésre, amely egy független vizsgálóbizottság felállítását célozta. Szerintük a jelenlegi Független Rendőri Panasztestület (IPCC) hatékonyan képes kivizsgálni a rendőri erőszakra és más jogsértésekre vonatkozó panaszokat.

“A Hongkongot 2019 második felében megrázó tüntetéshullámnak még nincs vége. A hatóságok lehet, hogy arra számítanak, hogy a koronavírus-járvány majd véget vet az elégedetlenségnek, de ha nem tesznek érdemi lépéseket, a tüntetések idővel újra fognak kezdődni.” – mondta Nicholas Bequelin.

“A kivizsgálatlanul és következmények nélkül maradt rendőri erőszak mély sebeket ejtett a hongkongi társadalmon. Az elszámoltathatóság érdekében szükség van a független vizsgálatokra, mert csak ez szolgáltathat igazságot a brutális jogsértések áldozatainak. A hongkongiak megérdemlik az igazságot.”

2019 júliusában az IPCC úgy döntött, hogy tényfeltáró vizgálatokat végez több, a tüntetésekkel kapcsolatos intézkedés kapcsán, és meghívott egy szakértőkből álló testületet, hogy vegyen részt azokban.

A szakértői testület decemberben lemondott, mert szerintük az IPCC-nek nem volt meg a megfelelő nyomozati hatásköre és a szükséges hatalma ahhoz, hogy “betöltse azt a szerepet, amelyet egy a jogok védelméért felelős rendőri szervezettől a hongkongiak elvárnának egy a szabadságot és jogokat tiszteletben tartó társadalomban”.

“A közvélemény kormányba és rendőrségbe vetett bizalma meredeken esett, ezért a vizsgálóbizottság lenne a legfontosabb első lépés ennek a bizalomnak a helyreállításában. Ha felállna a bizottság a 2019 júniusától a tüntetések kapcsán elkövetett rendőri visszaélések kivizsgálására, azzal a kormány elismerné, hogy hibázott, illetve, hogy azonnali lépésekre és kiigazításokra van szükség.” – mondta Nicholas Bequelin.

“Egy megfelelő erőforrásokkal és hatalommal rendelkező vizsgálóbizottság a tömeges jogsértések kiváltó okait lenne képes rendszerszinten kezelni. Ez persze azt is jelenti, hogy képes lenne megakadályozni, hogy hasonló jogsértések történjenek újra, és megtörhetné az erőszak ördögi körét, amelynek része az egyes tüntetők által elkövetett erőszak is.”

Az Amnesty a tüntetéshullám során a hongkongi rendőrség részéről aggasztó, válogatás nélküli, “zéró-toleranciát” alkalmazó intézkedéseket dokumentált.

A széles körben elkövetett jogsértések közé tartozott az indokolatlan, túlzott erő alkalmazása, például a gumilövedékek, babzsák lőszerek, paprika spray, könnygáz és vízágyúk válogatás nélküli bevetése, illetve az ellenállást nem tanúsító tüntetők megverése is.

Az Amnesty számos bizonyítékot gyűjtött arról is, hogy az őrizetbe vett tüntetőket megverték, és bizonyos esetekben akár kínzásnak minősülően is kegyetlenül bántak velük.

Komoly bizonyítékok mutatnak arra, hogy a rendőrség nemcsak a feszültség csökkentésére nem volt képes, de erőszakos magatartásuk és az ezzel párosuló büntetlenségük csak olaj volt a tűzre.