Habitat világnap: Az afrikai kormányoknak véget kell vetniük az erőszakos kilakoltatásoknak

A legtöbb esetben a kilakoltatásokat megfelelő előkészítés, konzultáció, figyelmeztetés és kompenzáció nélkül hajtják végre. A kilakoltatást végrehajtó tisztviselők gyakran túlzott erőszakot alkalmaznak a lakókkal szemben.

“Teljesen elfogadhatatlan, hogy afrika-szerte a kormányok továbbra is folytatják a helyi és nemzetközi jogsot értő gyakorlatot, megsértve ezzel az Emberi és Közösségi Jogok Afrikai Nyilatkozatát is”, mondta Erwing van der Borght, az Amnesty International Afrikai Programigazgatója.

“A kormányok kötelessége, hogy biztosítsák, hogy ne történjen több erőszakos kilakoltatás Afrikában és hogy az erőszakos kilakoltatások áldozatai megfelelő alternatív lakhatási lehetőséget és kompenzációt kapjanak.”

Az Amnesty International erőszakos kilatkoltatásokról számolt be Angolában, Csádban, Egyiptomban, Egyenlítői Guineában, Ghánában, Kenyában, Nigériában, Szudánban, Szváziföldön és Zimbabweben. Az erőszakos kilakoltatások hatásai katasztrofálisak lehetnek, különösen a szegénységben élők számára.

“Az erőszakos kilakoltatások során az emberek nemcsak elveszítik otthonukat és személyes tulajdonukat, de a kilakoltatások után megesik, hogy elveszítik hozzáférésükat a tiszta vízhez, élelemhez, higéniai és egészségügyi szolgáltatásokhoz, munkához, oktatáshoz”, mondta Erwin van der Borght.

A közelmúltban, 2009. júliusában és augusztusában tömeges erőszakos kilakoltatásokat hajtottak végre Angolában, Csádban, Kenyában és Nigériában.

Angolában július 20-26 között, megközelítőleg 3000 családot kényszerítettek otthonuk elhagyására in the adjoining neighbourhoods of Iraque and Bagdad a fővárosban, Luandában. A családok otthonát lerombolták, személyes tulajdonaikat megsemmisítették és menedék nélkül hagyták őket.

Csádban, 2008. február óta több tízezer ember vált otthontalanná miután erőszakosan kilakoltatták őket otthonaikból N’Djamena-ban, Csád fővárosában. A házakat és más lakóhelyeket több lakónegyedben is lerombolták. Házrombolások még 2009. július végén is történtek, és még több embert fenyeget az erőszakos kilakoltatás veszélye.

Kenyában 2009. júliusában megközelítőleg 3000 embert telepítettek ki erőszakosan otthonukból Githogoro negyedben Nairobiban, Kenya fővárosában. A kilakoltatást megfelelő figyelmeztetés és bármiféle konzultációs lehetőség nélkül hajtották végre. Sokan menedék nélkül maradtak, egyesek régi otthonuk romjai közé kellett hogy visszatérjenek, tiszta vízhez, higéniai, egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés nélkül.

Nigériában 2009. augusztusában Rivers megye kormányzósága többezer ember erőszakos kilakoltatását kezdte meg egy mozi-komplexum építését előkészítendő: további ezreket fenyeget erőszakos kilakoltatás és nélkülözés. Sokan a kilakoltatottak közül az állítják, hogy a kormányzati konzultáció nem volt megfelelő a kilakoltatással kapcsolatban. Az ott élők nem kaptak megfelelő alternatív lakhatási lehetőséget.

Az emberk Afrika-szerte tüntetésekkel készülnek a Habitat Világnapra, hogy tiltakozzanak a kormányzati, tömeges erőszakos kilakoltatások ellen.

A tömeges erőszakos kilakoltatások túlélői, nem-hivatalos települések lakói és Amnesty International-támogatok egy emberként fognak tiltakozni az erőszakos afrikai kilakoltások ellen 2009. október 5-én Burkinia Faso-ban, Elefántcsontparton, Ghánában, Kenyában, Nigériában, Senegálban, Togóban és Zimbabwében.

Az Amnesty International Ausztriában, Kanadában, Finnorszában, Izlandon, Hollandiában, Svájcban, az Egyesült Királysában és az USA-ban szimultán kampánytevékenységet tervez a felhívás támogatására.

“A kontinens-szerte kormányok által végrehajtott, romboló, tömeges erőszakos kilakoltatásokkal szembeni, egész Afrikára kiterjedő mobilizáció fel kell hogy rázza az afrikai vezetőket”, mondta Erwin van der Borght. “Az emberek nem fogják ölbe tett kézzel nézni, ahogy a kormányzat illegálisan lerombolja otthonaikat.”

A “Demand Dignity” kampány részekény az Amnesty International felszólítja az afrikai kormányokat, hogy alkalmazzanak a kilakoltatásra vonatkozó irányelveket, az “ENSZ Alapelvek és Irányelvek a Fejlesztési Célú Kilakoltatásokra és Átköltöztetésekre Vonatkozóan” alapján, és a nemzetközi emberi jogi törvénykezéssel összhangban.

Szerkesztői jegyzetek:

* Az Amnesty International “Demand Dignity” kampányának célja, hogy véget vessen az emberi jogi jogsértéseknek, amelyek okozói és elmélyítői a globális szegénység problémájának. A kampány világszerte mobilizálja az embereket, hogy szólítsák fel a kormányokat, cégeket és más hatalmi központokat, hogy figyeljenek oda azokra, akik szegénységben élnek, és ismerjék el és védelmezzék jogaikat. További info: http://demanddignity.amnesty.org/campaigns-en/
* Az erőszakos kilakoltatás az emerek lakóhelyükről és földjükről, akaratuk ellenére történő elmozdítása, jogi védelem és egyéb biztosítékok nélkül. A kilakoltatások nem történhetének meg csak az után, hogy minden más lehetőséget figyelembe vettek, valódi konzultáció történt az érintett közösségekkel és megfelelő biztosítékok vannak érvényben.
* Erőszakos kilakoltatásokról készült fotók és felvételek az alábbi linken érhetők el:

https://adam.amnesty.org/asset-bank/action/search?attribute_603=%22AFEPE2009Public%22.

Ezek az anyagok használhatók az erőszakos kilakoltatásra vonatkozó anyagokkal a Habitat Világnapon és annak kapcsán. Az összes fotóra az ADAM adatbázisnak és a foto file info-nak megfelelően kell hivatkozni.

2009. október 5.

****************************************

For more information please call Amnesty International’s press office in London, UK, on +44 20 7413 5566 or email: press@amnesty.org

International Secretariat, Amnesty International, 1 Easton St., London WC1X 0DW, UK www.amnesty.org

Téma