Guatemala: A kongresszusnak jóvá kell hagynia az Nemzeti Vizsgáló Bizottság Eltűntekért való törvényét

”A Történelmi Igazságtétel Bizottság javaslata hatalmas mérföldkő volt az emberi jogok érdekében Guatemalában” – mondta Kerrie Howard, az Amnesty International Amerika Programjának igazgatóhelyettese. „Eljött az idő arra, hogy a kormány igazságot szolgáltasson.”

Elkeserítő, hogy a beszámoló javaslataiból nagyon sok mindent figyelmen kívül hagytak, és az igazságszolgáltatás a guatemalai hosszú konfliktus alatt elkövetett gyilkosságokban, kínzásokban és a több ezer erőszakos elhurcolási ügyben még várat magára.

A Guatemalai Történelmi Igazságtétel Bizottság jelentését – amely az ENSZ által kialkudott Békemegállapodás értelmében került kidolgozásra (ez vetett véget a konfliktusnak) – 1999. február 25-én adták ki.

Úgy találták, hogy a guatemalai belső fegyveres konfliktus alatt, amely 1960 és 1996 között zajlott, kb. 200.000 embert erőszakkal elhurcoltak vagy megöltek, és a 699 mészárlás főleg a bennszülöttek lakta falvakban történt. A bizottság azt is megállapította, hogy a guatamalai katonaság és szövetségeseik voltak felelősek a visszaélésekért, és ezek közül néhány tömeggyilkosságnak minősül.

1982. december 5-én, 250 férfit, nőt és gyereket öltek meg, amikor a guatemalai biztonsági erők erőszakkal behatoltak a falujukba Dos Erresben.  Amióta a vizsgálat hivatalosan megindult a mészárlás ügyében (1994-ben, Guatemalában), a védelem legalább 30 fellebbezést nyújtott be, és kb. 49 esetben használt fel más halasztó bírósági eljárást.
 
A mai napig, több mint 14 évvel később, egyetlen egy magas rangú tisztet vagy tisztviselőt sem állítottak bíróság elé a részvételükért a parancskiadásban, a megtervezésben vagy a kivitelezésben, a Guatemalában elkövetett szisztematikus emberi jogok megsértésében. Az a kevés vizsgálat, amelyet kezdeményeztek, szánalmasan lassú volt, és nem volt megfelelő.

„A guatemalai hatóságoknak törvényes és erkölcsi kötelességük, hogy gondoskodjanak azon bűncselekmények kivizsgálásáról és a felelősök bíróság elé állításáról, amelyeket az ország belső fegyveres konfliktusa idején követtek el, és amelyekből több az emberiesség ellen elkövetett bűncselekmény volt” – mondta Kerrie Howard. „Igazságszolgáltatás nélkül Guatemala képtelen lesz továbblépni sötét múltjából.”- tette hozzá.

A Történelmi Igazságtétel Bizottság jelentésének legfontosabb javaslatai közül megvalósult néhány, amely az áldozatok hozzátartozóinak és a visszaélések túlélőinek járó jóvátételről való gondoskodásra vonatkozott, de a legtöbb területen a fejlődés még várat magára.

Az Amnesty International örömmel fogadta a hírt, hogy a Kormány Békeügyi Titkársága információt szolgáltatott az Államügyészi Hivatalnak a guatemalai belső fegyveres konfliktus során az emberi jogok ellen elkövetett több mint 3 300 ügyben. A szervezet reméli, hogy ezek az információk segíteni fognak abban, hogy újult erővel kivizsgálják a múltban elkövetett visszaéléseket, és bíróság elé állítsák a felelősöket.

”A legjobb mód arra, hogy a guatemalai hatóságok tisztelettel emlékezzenek a belső fegyveres konfliktus visszaéléseinek áldozataira, az, hogy gondoskodjanak arról, hogy akik elkövették, engedélyezték és megtervezték ezeket a bűncselekményeket, ne kerüljék el az igazságszolgáltatást” – fűzte hozzá Kerrie Howard.